Üstelik diğer bütün işlerden farklı olarak tarım, canlı üretebilme sanatıdır. Başta üretici olmak üzere sektördeki bütün paydaşlar doğru bilgiye yeterince sahip değilse öncelikle canlıyı yaşatamazlar. Bu nedenle tarımda bilgi, üretim için hava, su, toprak, yem, tohum kadar öncelikli ve mutlak gereklidir.
Bilginin üretilmesi, ihtiyaç sahibi herkese kadar iletmesi ve yayılması için bütün ülkeler tarımsal yayım hizmeti vermektedirler. Tarımsal yayım, tarımın her alanında üretim, işleme ve pazarlama gibi faaliyetlerde bulunan kişilerin işlerini yaparken ihtiyaç duyacakları bilgi, teknik ve yöntemlerin doğru şekilde, zamanında ve yeterli düzeyde karşılanması amacıyla verilen her türlü eğitim, yayım, danışmanlık ve bilgilendirme hizmetidir. En başta kırsal alanda yaşam standardının yükseltilmesi ve bu doğrultuda sektörde karşılaşılan problemlerin çözülebilmesi için uğraşır. Özellikle sürdürülebilir tarımsal ve kırsal kalkınmanın sağlanabilmesi açısından tarımsal yayım büyük önem taşımaktadır. Bunların birbirleriyle ilişkilerinin anlaşılır hale gelmesi ve gelişen teknolojileri kullanarak bilgi ve becerilerin kazandırılması gerekmektedir.
Medeniyetin tarım ile başladığını düşünürsek, yayımın da 4 bin yıllık bir geçmişi olduğunu kabul edebiliriz. Modern anlamda yayım kelimesi, son 200 yıldır kullanılmaktadır. 19. yüzyılın ikinci yarısında İngiltere'de Oxford ve Cambridge Üniversitelerinde ilk uygulamaların kırsal alanda tarım konularında görüldüğü bilinmektedir. İngiltere'deki başarılar, başta özellikle Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere birçok ülkede yayılmasına neden olmuştur. ABD’de 1890'larda başlayan benzer faaliyetler kısa sürede yaygınlaşmış ve birçok eyalette üniversiteler bu tip faaliyetlerde bulunmuşlardır. 20. yüzyılın hemen başlarında ise artık tarımsal yayım işi, Tarım Bakanlığının resmi bir hizmeti haline gelmiştir. Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) bünyesinde verilen yayım hizmeti bütün birimleri bağlayan, kırsal alana götürülen hizmetlerin temelini oluşturan öncelikli bir konudur. İşin en ilgi çeken yanı ise kooperatiflerin burada organizasyonun merkezi rolünü oynamasıdır. Resmi olarak 1914 yılından bu yana hizmet veren birim Kooperatif Yayım Hizmetleri Birimi, 1920'lerden itibaren Amerikan tarımının büyümesini ve verimliliğini teşvik etmiştir. ABD Kooperatif tarımsal yayım modeli, bugün dünyadaki yeniliklerin yayılması için en yaygın olarak tanınan, teknoloji transferinde en başarılı sistemlerden biri olarak kabul edilmektedir. Benzer durum Japonya’da görülmektedir. Japonya'nın Kooperatif Tarımsal Yayım Hizmeti için 1948 yılında kurulan birim, günümüze kadar faaliyetlerini sürdürmüştür. Halen yayım programları için tüm operasyonel harcamaların üçte ikisini karşılamaktadır. Ayrıca yayım elemanlarının eğitimi ve kırsal gençlik çalışmalarına yönelik tüm harcamaların yarısını karşılamaktadır. Kalan kısım ise Japon idari sisteminde vilayet yönetimlerince karşılanmaktadır. Bugün Güney Kore'deki tarımsal yayım politikası, 1957 yılından beri Tarım Bakanlığının idari bürokrasisinde özellikle kırsal kalkınma ağırlıklı olarak sürdürülmektedir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hepsinde Tarım Bakanlıkları bünyesinde faaliyet gösteren ulusal tarımsal yayım hizmeti veren birimler bulunmaktadır. Çok köklü geçmişe sahip bu birimler üniversiteler ve kooperatifler ile birlikte çalışmışlardır. Halen hizmetin sahaya aktarılmasında yayım kooperatifleri ön plana çıkmaktadır. Avrupa Birliği’nde 20 ülkeden tarımsal ve kırsal kalkınma danışma hizmeti veren birimler 2013 yılında bir araya gelerek Avrupa Tarım ve Kırsal Danışma Hizmetleri Formu (EFRAS) kurmuşlardır. Avrupa tarımsal yenilik sistemlerini güçlendirmek için politika önerileri geliştirmekte ve Avrupa Araştırma ve Eylem Projesi (PRO AKIS) çerçevesinde çeşitli etkinlikler düzenlemektedirler.