KASIM-ARALIK 2020 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım Kitaplığı


Hilal DOĞAN    

23.11.2020 


Semerkand’ın Altın Şeftalileri & Göktürkler ve Uygurlar Döneminde Uluslararası Ticaret, Sızma Zeytinyağı ve Kalite Faktörleri, Kakao, Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Bilim ve Teknolojisİ

Semerkand’ın Altın Şeftalileri & Göktürkler ve Uygurlar Döneminde Uluslararası Ticaret
Uzak Doğu ve Asya kültürlerine dair araştırmaları olan tarihçi Sinolog Edward H. Schafer’in kaleme aldığı, uzun bir serüven ve bilgi birikiminin meyvelerinden olan eser, benzer konularda çok sayıda çeviriye imza atan Ege Ü. Tarih Bölümünde akademisyen Doç. Dr. Serkan Acar tarafından dilimize çevrilmiş. Türkistan coğrafyasını ve tarım tarihini doğrudan ilgilendiren kitap aynı zamanda tüm Asya coğrafyasını da kapsayan tarımsal, kültürel ve ticari bilgi ve malumatları nakletmesi açısından nadide bir özellik taşıyor. İslamiyet öncesi Türk tarihindeki Göktürk ve Uygur Kağanlıkları dönemlerindeki uluslararası ticareti ve emsalsiz bilgileri bizlere aktaran bu eser, o dönem Çin ve civarında gözde olan"Türk modası" tabirinden bahsetmesi ve  Semerkand ve Türkistan’a has tarım ürünü varlıklarını, kültürel zenginliğimizi tarihsel kayıtlarla gözler önüne sermesi bakımından kaynak teşkil ediyor. 480 sayfadan oluşan kitap, Selenge Yayınlarından çıkmış.

Haber Görseli

Sızma Zeytinyağı ve Kalite Faktörleri

Hayat kaynağı zeytinyağı ile ilgili teknik ve uyulması gereken bilgiler içeren kitap; yağın bileşenleri ve muhteviyatı, hidroliz ve oksidasyonu, olgunluk düzeyinin belirlenmesi, hasatı, yaprakların ayrılması ve çekirdeklerinin çıkarılması, meyvenin kırılma aşaması ve ezilmesi, yoğurma yani malaksiyon işlemi, sıvı ve katı fazının ayrılması, yardımcı katkı maddelerin kullanımı gibi sızma zeytinyağına dair temel ve en önemli aşamaları sırasıyla püf noktalarıyla anlatarak rehberlik ediyor. 
 
Prof. Dr. Ali Bayrak ve Arş. Gör. Mustafa Kıralan tarafından konuyla ilgilenen ve merak duyan herkesin anlayabileceği açıklıkta ve özet şeklinde kaleme alınmış olan kitap, Hasat Yayıncılıktan çıkmış.

Haber Görseli

Kakao, Çikolata ve Çikolatalı Ürünler Bilim ve Teknolojisi
Gıda Mühendisliği alanının akademisyenlerinden Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu tarafından kullanım alanı yaygın olan kakao, çikolata ve türevleri hakkında bilinmesi gerekenlerin kaleme alındığı bu kitap, ekvatoral iklim bitkisi kakao ile çikolatanın tarihi, işlenmesi ve endüstriyel üretimiyle çeşitleri ve başka maddelerin ilavesi sonrası ortaya çıkan ürünler hakkında bizlere detaylı bilgiler veriyor. Sidas Yayınları tarafından basılmış olan kitap 232 sayfadan oluşuyor.

Haber Görseli

Altın Şeftali Sızma Zeytinyağı Çikolata