KASIM-ARALIK 2020 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Başkentin baş tacı lezzeti: Ankara Tava


Müge ÇEVİK    

25.11.2020 


Başkentimiz Ankara birçok yöresel lezzetin ev sahibi. Bunların ilk akla geleni de kuşkusuz Ankara Tava. Tören ve kutlama yemeği olarak kabul edebileceğimiz Ankara Tava, geleneksel olarak bakır kaplarda ve taş fırınlarda pişirilen bir yemek.

Bazı lokantalarda bu geleneksel hazırlama yöntemleri devam etse de evlerinizde daha basit yöntemlerle bu yöresel lezzeti sofranıza taşımanız mümkün. Şehriye ve kuzu inciğin bir araya geldiği bu yemeği dilerseniz şehriye yerine pirinç kullanarak ve yine kuzu incik yerine de dana eti veya tavuk eti kullanarak hazırlayabilirsiniz. Biz de evlerinizde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tarifi sizler için derledik.

Malzemeler:

  • 4 adet kuzu incik
  • 1 su bardağı şehriye
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 4 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Öncelikle kuru soğan küçük küpler halinde doğranır. Daha sonra ısıtılan tereyağ ve sıvıyağda kuzu incikler sürekli çevirerek dışı kızarana kadar mühürlenir. Doğranan kuru soğan da inciklere eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Soğanlar iyice kavrulduğunda etlerin üzerini geçecek kadar sıcak su, 2 tatlı kaşığı tuz eklenir ve tavanın kapağı kapatılarak kısık ateşte 1.5 saat pişmeye bırakılır. Ancak ilk kaynama sırasında suyun yüzeyine çıkan köpükler mutlaka alınmalıdır.

Etlerin pişmesine yarım saat kala kabuğu soyulan domatesler ve çekirdekleri alınan biberler yemeklik boyutta doğranır. Ayrı bir tavada şehriye zeytinyağında rengi hafif koyulaşana kadar kavrulur ve içine domates ve biberler eklenir. Bu şekilde de bir süre kavrulan pilav fırına uygun bir kaba alınır. Pilavın üzerine kuzu incikler dizilir. Kuzu etinin piştiği sudan da 1.5-2 su bardağı eklenerek, önceden ısıtılmış 200 derece fırında (fansız olarak) yaklaşık 30 dakika pişirilir. Fırından çıkartılarak 10 dakika kadar dinlendirilen Ankara Tava sıcak olarak servis edilir.

Ankara Tava