MART-NİSAN 2021 / ÖNDER ÇİFTÇİ
DAP hibe desteği ile kurduğu modern ahırda süt sığırcılığı yapıyor
Zehra ÖZESER -
Esra ÇELİK
Recep DİLEK
2018 senesinde DAP Hibe Desteği Projesine başvurduk. Bu proje kapsamında % 50 si devlet destekli ahırımızı yaptık. Sonrasında yine aynı proje kapsamında süt sağım makinesi ve gübre sıyırıcı sistem makinesini yine % 50 devlet destekli satın aldık.
Bu sayımızdaki örnek çiftçi hikâyemiz, Erzurum Şeker Fabrikasında işçiyken erken yaşta emekli olup baba mesleği hayvancılığa yönelen Nakip Sardoğan’ın çiftçilik hikâyesi. 2019 yılında aldığı DAP hibe desteği ile 96 baş büyükbaş hayvanına modern bir ahır kuran Sardoğan 160 dönüm arazide yem bitkileri ve tahıl yetiştiriciliği de yapıyor. Nakip Sardoğan tüm bunların yanında hobi amaçlı kurduğu meyve bahçesiyle de yaşadığı mahalleyi meyvecilikle tanıştırmış.
Kendinizi tanıtır mısınız? Hayvancılık yapmaya ne zaman başladınız?
1951 doğumluyum. Erzurum Aziziye İlçesi, Çiğdemli Mahallesi’nde çiftçilikle uğraşmaktayım. 96 tane büyükbaş hayvanımız var. 60 metrekare kendi imkânlarımızla yapmış olduğumuz seramızda kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar sebze üretiyoruz. 160 dönüm alanda yem bitkileri ve tahıl yetiştiriyoruz. Ayrıca hobi amaçlı kurduğumuz meyve bahçemiz var. Burası yaşadığımız mahallenin ilk meyve bahçesi. Babam hayvancılık yaparak geçimimizi sağlıyordu. Erzurum Ilıca Şeker Fabrikasında çalışıp, kalan zamanlarımda babama yardım ediyordum. Eskiden hayvancılıkta makine kullanımı bu kadar fazla ve yaygın değildi. Evin tek çocuğu olduğumdan ve babam da yaşlandığı için Şeker Fabrikasından 45 yaşında emekli olup babamla çiftçilik yapmaya devam ettim.
İL VE İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNDEN EDİNDİĞİM YENİ BİLGİLERLE HAYVANCILIK YAPIYORUM
İşletmenizi büyütmeye nasıl karar verdiniz?
Köyümüzün içinde eski tip bir ahırımız vardı. Yaklaşık 40 tane büyükbaş hayvanımız vardı. 3 oğlumla birlikte köyde yaşamaya ve hayvancılıkla geçimimizi sağlamaya devam ediyorduk. Büyük oğlum bir gün bana “baba eğer bu işten para kazanıyorsak en iyisini yapmalıyız, en iyisini kazanmalıyız” dedi. O günden sonra işlerimizi büyütmeye ve son teknolojik alet ekipmanları takip etmeye başladık. Ben babamdan gördüğüm şekliyle hayvancılığı devam ettirirken oğullarım sayesinde araştırmaya, yeni şeyler öğrenmeye başladım. İl ve İlçe Müdürlüklerimizin personellerinden bilgi alarak işletmemizi geliştirmeye, büyütmeye karar verdik. İlk işimiz modern bir ahır yaptırmak oldu.
DAP HİBE DESTEĞİ İLE MODERN BİR AHIR KURDUM
Kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin üreticiler tarafından kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla uygulanan Doğu Anadolu Projesi’nden (DAP) siz de faydalandınız. Bu projeden biraz bahseder misiniz?
2018 senesinde bu projeye başvurduk. Bu proje kapsamında yüzde 50’si devlet destekli ahırımızı yaptık. Sonrasında yine aynı proje kapsamında süt sağım makinesi ve gübre sıyırıcı sistem makinesini yine yüzde 50 devlet destekli satın aldık.
Oğullarımla birlikte 160 dönüm alanda yem bitkileri ve tahıl üretimi yapmaktayım. Bakanlığımız tarafından yem bitkileri ve mazot- gübre desteği alıyoruz. Allah devletimizden razı olsun. Bu desteklerden çok memnunuz. İnşallah hep devam eder.
Haber Görseli
96 tane büyükbaş hayvanımız var. 60 metrekare kendi imkânlarımızla yapmış olduğumuz seramızda kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar sebze üretiyoruz. 160 dönüm alanda yem bitkileri ve tahıl yetiştiriyoruz. Ayrıca hobi amaçlı kurduğumuz meyve bahçemiz var. Burası yaşadığımız mahallenin ilk meyve bahçesi.
İL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ HER KONUDA BİLGİLENDİRİYOR
İşinizi büyütürken İl Müdürlüğü ile temasınız hep devam etti mi?
Evet. Tarım Müdürlüklerimiz proje başvurumuzdan bugüne kadar her türlü desteği verdi. Hayvanlarımızdan biri hastalansa veya ölse neyden kaynaklandığını merak eder, peşine düşerim. Her konuda da Tarım Müdürlüklerimiz her zaman bizi bilgilendirir. Meyve bahçemi kurarken fide temininden, yetiştirilmesine ve budanmasına kadar İlçe Müdürlüğünden yardım aldım. Bu projemin hayata geçmesinde emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Osman Akar’a ve İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz ve personellerine çok teşekkür ederim.
ALDIĞIM EĞİTİMLER AHIR PROJEMİN HAYATA GEÇMESİNDE ETKİLİ OLDU
Bu işi yapmadan öne hayvancılık sektörü üzerine herhangi bir eğitim aldınız mı?
Birçok eğitime katıldım. Arıcılık, manda yetiştiriciliği ve manda kaymağı üretimi, hayvan bakımı ve beslenmesi, patates yetiştiriciliği ve çilek yetiştiriciliği konularında eğitimler aldım. Eğitim sonrasında verilen sertifikalar ahır projemin hayata geçmesinde etkili oldu. Geçmiş yıllarda Edirne’de süt sığırcılığı yetiştiriciliği eğitimi vardı. Kendim gidemedim ama oğlumu gönderdim. Hatta o eğitimden sonra oğlum günde 40 litre süt veren hayvan ırkları olduğunu öğrendi ve bu işi yapıyorsak en iyi ırkı yetiştirerek yapmalıyız dedi. Farklı verimli ırktaki büyükbaş hayvanlara yöneldik.
Hayvancılığın zorluklarından bahseder misiniz?
Hayvancılık eskiden zor ve fazla iş gücü gerektirirdi. Eskiden her iş elle yapılırdı. Ahırımız bağlı sistemdi. Hayvanlar dar, havasız ve karanlık alanda yaşıyordu. Yemini, suyunu elimizle verir, sütü elimizle sağardık. Şimdiki ahırımız hayvanların bağlı olmadığı, havalandırması olan, serbest sistem modern bir ahır. 96 adet hayvanımız için proje kapsamında yine yüzde 50 hibeli 4 adet süt sağma makinesi ve gübre sıyırma makinesi aldık. Sütümüzü kolayca sağıp hayvanların altını makinelerle temizliyoruz. Artık hayvanların yemini bile elimizle vermiyoruz. Makineler her bir hayvana ayrı ayrı yem veriyor. Modern ahırımızın üst katına oğullarımla birlikte hayvanlarımızı yakından takip etmek için ev yaptık. Evin mutfağı tam ahıra bakıyor. Ahırı yukardan gören bir duvarını cam yaptık. Mutfağımda çayımı yudumlarken hayvanlarıma bakıp mutlu oluyorum. Buradan hayvanların 24 saat kontrolünü yapabiliyorum.
HAYVANCILIK EMEK VE SABIR İŞİ
Hayvancılığa ilgi duyup bunu meslek olarak yapmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler olur?
Hayvancılık emek ve sabır ister. Bu tesisi kurarken veterinerlerimiz 2 yıldan önce kâra geçmeyeceğini söyledi. Biz de sabrettik daha yeni yeni emeklerimizin karşılığını almaya başladık. Benim babam da hayvancılık yaparak bizleri büyüttü. Ben ve oğullarım da hayvancılık yapıyoruz. Şimdi torunlarım da işlerin çoğunda bizlere yardım ediyor. Yani işletmemizde canla başla hep birlikte çalışıyoruz.
GÜNLÜK 200 KİLOGRAM SÜT ALIYORUM
Hayvancılıktan elde ettiğiniz ürünleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Pazarlama kısmından biraz bahseder misiniz?
Şu anda günlük 200 kilogram süt alıyoruz. Sütü yöremizde bulunan mandıralara veriyoruz.
Hedefleriniz nelerdir?
İşimi daha çok büyütmeyi istiyorum. Hayvan sayımı ve günlük süt üretimimi artırmak istiyorum. Süt soğutma tankı ve kaba yem deposu yaptırmayı düşünüyorum. İlerde bir ahır daha yaptırmayı planlıyoruz.