MART-NİSAN 2018 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Aydın usulü enginar yemeği
Aydın usulü enginar yemeği
Aydın, tarihi boyunca birçok medeniyetin merkezi konumunda olmuştur. Heredot, Aydın’ı “bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer” diye tanımlar. Evliya Çelebi ise bu güzel il için “dağlarından yağ, ovalarından bal akar” sözünü kullanır.
Aydın asırlar öncesine dayanan kültürü, kahramanlık
öyküleri, efeleri, inciri, zeytini, birbirinden lezzetli yemekleri ile
yaşanılması gereken önemli bir merkezdir. Bölgedeki çok kültürlülük şehrin mutfağına da yansımış durumdadır. Yemek
olarak tüketilmek üzere ekildiği bilinen en eski bitkilerden olan enginar,
Aydın mutfağında en çok yer alan sebzelerden biri. Aydın’da gelenekselleşen bir
lezzet olan enginar yemeğinin en önemli özelliği ise enginarın sapı, gövdesi ve
yapraklarının tamamının kullanılması. Sebzenin hiçbir yeri ziyan edilmeden
yapılan bu besleyici yemek, sofraların vazgeçilmezleri arasında. Dilerseniz
enginarın Aydın usulü tarifine geçelim.
Zeytinyağlı etli
enginar yemeği
Malzemeler
• 1 kg enginar (gövde ve yaprakları ile satılan üzerinde bir
kaç tane küçük enginar başı içeren)
• 2 adet limon
• 300 gr dana kuşbaşı
• 1 çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
• 10 adet arpacık soğan
• 1 bağ dereotu
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• Tuz, karabiber
• 1 kaşık un
Haber Görseli
Zeytinyağlı etli enginar yemeği
Hazırlanışı
Enginarın yaprakları gövdeden ayrılır ve yaprakların yeşil
kısımları ortadaki kalın yeşil bölgeden bıçakla kesilerek temizlenir. Bu orta
kısım 4-5 santim uzunluğunda doğranır. (Bu sırada bıçağa gelen ve fasulye
kılçığına benzeyen kısımlar da temizlenmeli). Kalın gövde kısmı da aynı şekilde
ortadaki taze kısım ortaya çıkarılacak şekilde bıçakla soyulur ve bir parmak
kalınlığında dilimlenir. Bu işlem sırasında sebzenin kararmasını önlemek için
doğrudan, içine bir limon suyu eklenmiş bir miktar su içine alınır. Tamamı
temizlendikten sonra yıkanan enginar, içerisine tuz ve bir bütün limonun
kabuklarıyla doğranarak eklendiği suda haşlanır. Daha sonra süzülerek bir kaba
alınır. (limon kabuklarının ayrılarak atılması gerekir). Enginarın içinde
haşlandığı su oldukça acıdır. Yemeğe eklemek üzere içinden 1 küçük çay bardağı
alınarak kalan su dökülür.
Ayrı bir kapta kuşbaşı et, tuz, zeytinyağı, arpacık
soğan ve bir kaşık un kavrulur. Salça eklenerek 1-2 dakika daha kavrulur ve
haşlanan enginar tencereye alınır. Ocağı kapatmadan hemen önce ince doğranmış
dereotu konulur. En son damak zevkinize uyacak miktarda karabiber ve bir
limonun suyu da ilave edilir. Ayrılan haşlama suyu ile 3 çay bardağı daha su
eklenerek (az sulu bir yemek gibi olması gerekir) 10-15 dakika kaynatılır.
Yanında kese yoğurdu ile servis edilir.