MART-NİSAN 2021 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Tokat’ın coğrafi işaretli lezzeti: Tokat kebabı


Müge ÇEVİK    

26.03.2021 


Tokat sebze meyve üretimi kadar küçükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle de öne çıkan illerimizden biri durumunda. Tüm bu ürünlerle yapılan birbirinden lezzetli birçok yöresel yemeği bulunan Tokat’ın coğrafi işaret tescili almış bir yemeğine yer veriyoruz bu sayımızda. Kuzu etinin kuyruk yağı ve sebzelerle şişlere takılarak, iki tarafında ateş yanan özel ocaklarda pişirilmesiyle yapılan Tokat kebabı, bu şehre yolu düşenlerin mutlaka denemesi gereken lezzetlerden. Ticari bir ürün haline gelmeden önce bağ evlerinde özel günlerde yapılan bu özel kebabın yapılışı ise şöyle:

Malzemeler: 
 
  • 1 kilogram kuzu eti (parça kesilmiş)
  • 3 adet patlıcan 
  • 3 adet patates
  • 20-25 adet Tokat biberi (küçük)
  • 6-7 adet domates
  • 7-8 baş sarımsak
  • 3-4 adet orta patates
  • 100 gram kadar kuyruk yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 adet lavaş pide
     
Yapılışı:
 
Öncelikle kuzu etleri tuzlanır. Patlıcanlar kabuğu  soyulmadan uzunlamasına ikiye, sonra her bir parça ortadan ikiye kesilir. Patatesler soyulup  yarım santimetrelik halkalar şeklinde kesilir. Şişler sebzelerin kolay takılması için bir parça kuyruk yağı ile silinerek yağlanır. Önce bir parça kuyruk yağı, bir baş sarımsak (bütün olarak) sonra iri kuşbaşı doğranmış et, bir parça patlıcan olmak üzere şişlere dizilir. Diğer şişlere tepesine yağ, sarımsak, alt  kısımlarına biber,  patates dizilip hazırlanır. Özel hazırlanmış fırına dikey olarak asılan şişler pişmeye bırakılır. Şişlerin tepesine  takılan kuyruk yağı eriyerek sebzenin üstüne akar ve kebaba özel lezzetini verir. Şişlerin alt kısmına konan tavalara dizilen dilimlenmiş  domates  üstüne akan yağlı et suları ile tatlanır. 25-30 dakikada pişen et ve sebzeler bir tepsiye yayılan pidelerin üzerine dizilerek servis edilir. 

Tokat kebabı