MAYIS-HAZİRAN 2021 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Mardin mutfağından ekşili bir lezzet: Alluciye
Mardin ilimiz, kültürü, tarihi dokusu, mimari ve sanat tarihinin en güzel örneklerinden olan camileri, medreseleri, kilise ve manastırları, ünlü Mardin evleri, ören yerleri, birbirinden güzel el sanatları ürünlerinin üretilip satıldığı tarihi çarşılarıyla en dikkat çeken turistik şehirlerimizden biri. Anadolu kültüründe önemli bir yeri olan Mardin, birbirinden lezzetli yemekleriyle de mutfak kültürümüzün en önemli merkezlerinden biri durumunda. Bu sayımızda sizlere evlerinizde kolayca hazırlayabileceğiniz ekşili erik yahnisi de denilen, geleneksel adıyla Alluciye’nin tarifini vermek istedik.
Malzemeler:
-
1 kilogram kemikli ve biraz yağlı kuzu veya koyun eti
-
500 gram yeşil ekşi erik
-
Bir demet taze soğanın yeşil kısmı,
-
Bir demet maydanoz
-
1 su bardağı sıvı yağ
-
Tuz
Hazırlanışı:
Öncelikle erikleri su ile yumuşayana dek pişirin. Piştikten sonra bir süzgece dökün ve dilerseniz çekirdeklerini çıkarın ya da bütün olarak bırakın. Diğer taraftan kemikli eti sıvı yağda biraz kavurduktan sonra üzerine etin üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyerek yumuşayana kadar pişirin. Etler pişince içine erikleri, doğranmış yeşil soğanları ve biraz tuz atıp yaklaşık yarım saat pişirmeye devam edin. Pişen yemeği tabaklara aldıktan sonra kıyılmış maydanoz ekleyerek servis edin.