TEMMUZ-AĞUSTOS 2021 / GÜNDEM

“Halkımız 15 Temmuz’da darbe dönemini kapattı”


Müge ÇEVİK    

27.07.2021 


15 Temmuz darbe girişimi sırasında verdiği 9 şehit, 92 gazi ve tüm gece süren direnişiyle simgeleşen, verdiği mücadelenin ardından "Kahraman" unvanıyla ödüllendirilen Ankara’nın Kahramankazan ilçesi, darbe girişiminin adeta kaderini değiştirtirdi. Yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan uçakların kalktığı, darbe girişiminin merkez üssü olan 4. Ana Jet Üs Komutanlığının (Akıncı Üssü) bulunduğu ilçenin sakinleri, tüm gece uçakların kalkmasını engellemek için siper oldular. Çiftçiler tarlalarını, mahsullerini, traktör tekerleklerini yakarak uçakların kalkışına engel olmaya çalıştı. Biz de bu hain darbe girişiminin yıldönümünde, o dönem İlçe Milli Eğitim Müdürü olan Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz ile o gece yaşananlar ve Kazan’ın Kahramankazan olmasına neden olan o geceki ruhu konuştuk. Başkan Oğuz, “Siz sevgili okurlarımıza, Türkiye Cumhuriyeti’ne kastetmeye çalışan darbeci hainlere karşı verilen destansı mücadelenin sembolü haline gelen Kahramankazan’dan, aziz milletimizin bu zaferinin beşinci yıl dönümünde seslenmekten büyük onur ve gurur duyuyorum” dedi.

15 Temmuz gecesi yaşananlar sonrası ilçe olarak simgeleştiniz. Darbe girişiminin seyrini etkileyen ilçenizde o gece neler yaşandı? 
 
Kahramankazanlılar, darbe girişiminin yaşandığı gece, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli bir rol üstlendi. Üstlendikleri bu rol, Türkiye Cumhuriyeti’nin darbeci hainler tarafından ele geçirilmesini, demokrasimizin geri dönülemeyecek şekilde yara almasını, ezanlarımızın susturulmasının engellenmesinde oldukça önemli. Kahramankazanlılar, yalnızca aziz milletimizin değil, aynı zamanda tüm İslam aleminin ve mazlum milletlerin de umudu olan Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın halkı meydanlara inmeye çağırmasının ardından, vakit kaybetmeden belediye önünde buluşmaya başladı. Başkanımıza, Başkomutanımıza, liderimize, demokrasimize ve Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsında tüm demokratik kazanımlarımıza sahip çıkmak için sokaklara indi. Yapılan çağrı doğrultusunda bazı vatandaşlarımız Esenboğa Havalimanına, bazıları Cumhurbaşkanlığı Külliyesine ve bazıları da 4’ncü Ana Jet Üssüne yöneldi. Ancak Ankara’yı vuran uçakların ilçemiz sınırlarındaki 4’ncü ana Jet Üs Komutanlığından kalktığını anladığımız andan itibaren insanlar buraya yönlendi. Kısa sürede kadın, çocuk ve yaşlıların da aralarında bulunduğu binlerce vatandaşımız burada toplandı. Tabii bunu yaparken buranın darbenin merkez üssü olduğu bilinmiyordu. 
 
DESTAN YAZDILAR
 
Kahramankazanlılar, üsten kalkarak devletimizin önemli kurumlarını ve sivil halkı bombalayan F-16 ve helikopterleri engellemek için burada toplandı. Kahramankazanlılar, piste girerek bomba yüklü uçakların önüne yatmaya çalıştı. Göğüslerini F-16'lara siper etti. Kamyonlarını, traktörlerini, iş makinelerini üssün önüne getirerek giriş çıkışların yapılmasını engelledi. Yanlarında getirdikleri saman balyalarını, anızlarını ateşe vererek çıkan dumanla uçakların görüşünü engellemeye çalıştı. Bazı çiftçilerimiz tarlalarındaki mahsullerini ateşe vererek buna katkı sağladı. Yine belediye ekiplerimiz ve vatandaşlarımız getirdikleri traktör ve araç lastiklerini yaktı. Üssün elektriklerini de keserek darbeci hainleri karanlığa gömdü ve onları karanlıkta bıraktı. Havalanmasına engel olmaya çalışılan uçaklarda savaş halinde kullanılan tahrip gücü oldukça yüksek bombaların olduğunu sizlere hatırlatmak istiyorum. 
 
9 ŞEHİT, 92 GAZİ VERDİK
 
Kahramankazanlıların bu girişimlerine darbeci hainler ağır silahlarla karşılık verdi ve acımadan sivil halkımızın üzerine ateş açtı. Bu mücadele sonucu 9 kardeşimiz şehadet mertebesine ulaşırken, 92 kardeşimiz ise gazi oldu. O dönem 52 bin 500 nüfuslu bir ilçe olmamıza karşın, ağır kayıplar verdik. Kahramankazanlılar olarak Çanakkale ve Kuvayi Milliye ruhunu yüz yıl sonra yeniden dirilttik. Kahraman halkımız tarihe altın harflerle yazılan bir destana imza attı. Allah’a şükürler olsun Türkiye Cumhuriyeti’nin bu hain girişimi atlatmasında Kahramankazanlıların feraset ve basireti önemli bir yer tuttu. Kahramankazanlılar verdikleri bu şanlı mücadele sayesinde bomba yüklü uçakların sivil halka daha fazla zarar vermesini engelledi. 

Haber Görseli

ÖĞRETMENLERLE SOKAĞA DÖKÜLDÜK
O dönem İlçe Milli Eğitim Müdürüydünüz, olayı ilk duyduğunuzda neler yaptınız?
 
İlk duyunca hemen etrafı aramaya ve ne olduğunu anlamaya çalıştık. Aldığımız bilgi içerde bir darbe oluyor şeklindeydi. Amaç burada Cumhurbaşkanı’nı devirmek. Vatandaşı hemen sokağa çıkartmak gerektiği belirtildi. Biz de herkese mesaj attık. Öğretmenlere, müdürlere. İlçe başkanı da eski belediye başkanı da sokağa çağırdı. Sokağa dökmek için hepimiz uğraştık. Öğretmen arkadaşlarla birlikte belediyenin önüne geldik. Oradan arabalara bindik ve herkes belirli noktalara gitti.
 
Ben o zaman İlçe Milli Eğitim Müdürüydüm. Kaymakam yoktu o gece burada. Vekaleten Yenimahalle Kaymakamı bakıyordu. Kazanlı olduğum için birçok yerden beni de arayarak ne olduğunu soruyorlardı. İlk saatlerden itibaren işin özünü anladık ve ona göre mücadele ettik.
 
O TABLOYU HİÇ UNUTAMIYORUM
 Kurşunlamalar olurken, bombalar atılırken neler hissettiniz?
 
"Reis gelecek, onu hep beraber getireceğiz" dendi bize. Biz de hep birlikte havaalanına gittik. Sabah namazına doğru Külliye’ye geçtik. Biz oradayken iki bomba atıldı. Biri caminin oraya biri de karargâhın oraya düştü. Biz o gece oradaydık. Sabaha kadar. Çatışmaların olduğu saatlerde de oradaydık. Sabaha karşı gün ışırken ses kesildi. Büyük mermilerden atmışlar. Yaralılarımız, şehitlerimiz oldu. O tabloyu hiç unutmuyorum. Orta Doğu’daki sokak savaşları gibi. 
 
04.05’TEKİ SİLAH SESLERİ
Akıncı Üssünden nasıl haber aldınız?
 
Akıncı Üssü’nün içerisinde bizim öğretmen arkadaşlar var. Lojmanlarda kalıyorlar. Telefonla beni aradılar sık sık. ‘Müdürüm böyle bir durum var’ dediler. Oradaki öğretmen arkadaşım bana sabah 04.05’te silah seslerini dinletti. Taramanın olduğu anda telefonla konuşuyorduk. "Müdürüm şu anda tarıyorlar. Ciddi can kaybımız yaşanmış olabilir" dediler.
 
15 TEMMUZ RUHU BİTMEZ 
O gece tüm bunlar yaşanırken siz neler hissettiniz? 
 
O gece Kazan başta olmak üzere birçok yerde silahsız insanlar, F16’lara, tanklara, helikopterlere kafa tuttu. İnsanlarda o gece "Öleceğiz öleceğiz müjdeler olsun. Ölümü de öldüren rabbe secdeler olsun" düşüncesi vardı. O gece insanların aklında ölüm diye bir şey yoktu. O gece insanlar ölümü öldürmüştü yani. Düşünsenize şimdi karşınızda silahlı insanlar var. Siz silahsız bir şekilde onlara kafa tutuyorsunuz. Yani bunu akılla mantıkla nasıl izah edeceksiniz? Kurşunlara, bombalara bakmadan herkes memleketi kurtarmaya çıktı. Bu büyük bir ruh. Bu ruhun köreldiğini kimse zannetmesin. 15 Temmuz ruhu bitmez. 15 Temmuz darbecilerin jübilesi oldu. Darbeler perdesinin finalini halk yaptı. 

Haber Görseli

GENÇLİK ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI
15 Temmuz gecesinden unutamadığınız anları paylaşır mısınız?
 
Ben 20 senelik öğretmenim. Zaman zaman velilerle toplantılarımızda "ya bu gençlik nereye gidiyor?" diye tartışırdık. Bu gençlik bu kadar kötü mü? Bunlardan bir şey olmaz gibi. Umudunuzu kestiğiniz bu gençlikten, bir şey olmaz dediğiniz noktada bu şahinlere binen gençler o gece ön saftaydı. Üzerlerine düşeni yaptılar. Demek ki şunu görüyoruz; bu kan yine o kandır diyor ya, Anadolu’daki bu maya sağlam çalınmış bir maya. İnsanların cismine bakarak umudu kestik demek değil. Türkiye Allah’ın elinin hala üzerinde olduğu bir ülke. O gecede bunun en açık göstergesi oldu zaten. O ateşi görüyorsunuz, o bombayı görüyorsunuz ama yine bir korku yok. Bunları unutmamak, unutturmamak lazım.
 
ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERİMİZE NE YAPSAK AZ
Şehit aileleri ve gazilere yönelik neler yapıyorsunuz?
 
Şehit ailelerimiz ve gazilerimizle, o günden bu yana aradan geçen süre içinde hep yakından ilgilendik ve ilgilenmeye devam ediyoruz. 15 Temmuz şehit yakınları ve gaziler derneğimiz var. Her zaman bir aile gibiyiz. Onlarla iç içeyiz. Elimizden geldiği kadar onların acı ve tatlı günlerinde yanlarında olmaya çalışıyoruz. Bu kahraman vatan evlatları için ne yapsak azdır, ancak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Ekonomik olarak da her türlü desteği veriyoruz. Bizde ayrı bir birim var onlarla ilgilenen. Mustafa amcamız var 15 Temmuz’un sembol isimlerinden birisi. Bir kardeşimiz sadece Mustafa amcamızla ilgilenir. Hastaneye götürür, kontrolünü takibini yapar. Aile arasında nasıl bir dayanışma olursa belediye olarak da gazilerimizle bizim aramızda öyle bir dayanışma var. FETÖ davalarının görüldüğü mahkemenin çevresinde çadırımız var, ikramlarımız oluyor. Kahramankazan tüm gücüyle onların yanında. Duruşmalara gazilerimiz, ailelerimiz gidiyor. Biz de gidiyoruz. Bu davaların da takipçisiyiz.
 
HALK DARBE DÖNEMİNİ KAPATTI
15 Temmuz’a dair eklemek istedikleriniz nelerdir? 
 
Tarihe altın harflerle geçen bu şanlı ve destansı direnişimiz sonrasında ilçemizin TBMM tarafından, tüm partilerin oy birliği ile “Kahraman” unvanına layık görüldüğünü sizlere tekrar anımsatmak istiyorum. Bu unvanla 7’sinden 70’ine, seçilmişinden atanmışına, memurundan işçisine, gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine müthiş bir direniş gösteren halkımız hak ettiği unvanı aldı. Bu sadece Kahramankazanlıların kahramanlığı değil, tüm ülke insanının kahramanlığının bir nişanesidir. "Kahraman" unvanı yalnızca bize değil, Kahramankazan’ın şahsında 81 il ve 957 ilçemize verilmiştir. Kahramankazan’ın şahsında tüm Türkiye’ye ve tüm Türk insanına verilmiş bir unvandır. Bu unvanın verilişini, 15 Temmuz’un unutulmaması ve unutturulmaması adına ve bundan sonraki kuşaklara Türk halkının topyekûn yazdığı bu destanın aktarılması adına çok önemli görüyorum. Tüm Türkiye adına bize layık görülen bu unvanı Kahramankazanlılar olarak sonsuza kadar gurur ve onurla taşıyacağız. Bu süreçte bizlerden desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere emeği geçen herkese, Türk milleti ve Kahramankazan halkı adına şükranlarımı sunuyorum. 15 Temmuz’da gözlerini dahi kırpmadan şehadete yürüyen kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet, yine canlarını hiçe sayarak mücadele eden gazilerimize de acil şifalar ve hayırlı ömürler diliyorum.
 
Kahramankazan Türkiye’nin her bölgesinden insanın olduğu bir ilçe. Bizim Erzurumlu şehidimiz de Sivaslı şehidimiz de var. Aslında Kazan’da gösterilen refleks tüm Türkiye’nin ortak duygularını, tepkilerini yansıtıyor. Böyle bir şeye bir daha cüret edeceklerini ben zannetmiyorum, ama olursa Kazan halkının göstereceği tepki 15 Temmuz 2016’da gösterilen tepkiden çok daha şiddetli olur. Vatandaş bir daha darbe yapmaya izin vermez. Velev ki birileri cüret etti bunun da faturası ağır olur, pişman ederler. Siyaset yapan insanların da darbeyi dillendirmesi yaptığı işe ihanet etmesi demektir. Siyasetçi darbe ile iktidar olamaz. Siyaseten inanmadığınız bir insan iktidar olabilir, ama onu devirmek için halk iradesinin dışında başka bir iradeye müracaat ederseniz, bu demokrasiye ihanettir. Darbeciler bir ülkede demokrasi düşmanıdırlar. Demokrasinin o ülkede kökleşmesinin önündeki en büyük engel o darbeci zihniyettir. Halk demokrasiden geriye dönmez. Bu bilinç bizim insanımızda oluşmuş durumda. Aklında darbe yapmak olan insanların jübilesi oldu 15 Temmuz. Darbecilerin jübilesi oldu. Türk milleti böyle bir şeye kalkıştıkları için bu hainleri pişman etti. Bundan sonra darbeye yeltenecek olanların da kâbusu oldu 15 Temmuz. Silahı olmayan ve sadece yüreklerinde imanları olan insanların ne kadar büyük cesaret ve kahramanlık örneği gösterdiğini herkes gördü. Darbeler perdesinin finalini halk yaptı. O perdeyi kapattı darbeler dönemini bitirdi.

15 temmuz kazan kahraman darbe millet