EYLÜL-EKİM 2021 / EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Tarım orman akademisi ile yüzbinlerce kişiye ulaşıldı


Murat ÖZKAN    

28.09.2021 


Tarım ve Orman Bakanlığının pandemi sürecinde hayata geçirdiği önemli çalışmalardan biri olan Tarım Orman Akademisi, sektöre eğitim altyapısı sağlamaya devam ediyor.

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının hayata geçirdiği Tarım Orman Akademisi portalı ile üreticiye ihtiyaç duyduğu konulardaki bilgi, internet üzerinden yayınlanan ders içerikleri ve eğitim videoları ile bir yılı aşkın bir süredir verilmekte. Zaman ve mekandan bağımsız olarak bilgiye ulaşma noktasında epey bir yol alındı. Pandemi sürecinde çiftçilerden tüketicilere, sektörde çalışanlardan öğrencilere kadar geniş bir kitleye ulaşıldı.
 
İlk olarak 5 Mayıs 2020'de yayın hayatına başlayan akademi platformunda bugüne kadar teknik ve yapısal bazı değişiklikler oldu. Tarım Orman Akademisinin, toplumun her kesimine hitap etmesi için çalışmalar devam ederken gelen talep ve öneriler doğrultusunda tarıma ve ormana dair her şey içerik kapsamına alınıyor. Bununla birlikte, bitkisel üretim, hayvansal üretim, toprak gübreleme ve sulama, zirai mücadele, gıda, beslenme ve tüketici bilinci, tarımsal finans ve pazarlama, su ürünleri, tarımsal çevre ve sürdürülebilirlik, tarım teknolojileri ve tarımsal yapılar, doğa ve orman, tarımda iş sağlığı ve iş güvenliği, kuraklık gibi başlıklar altında yüzlerce içerik bulunuyor.
 
Akademi sayfasındaki içeriklerin yanında Tarım Orman Akademi bünyesinde düzenlenen online seminerler ile günümüze kadar yüzbinlerce kişiye ulaşıldı. Tarım Orman Akademisinin; üreticiler, tüketiciler, sektörde serbest çalışan herkesin kariyerine katkı sağlayacak sertifikalandırma alt yapısına sahip olacak şekilde sürekli ve kalıcı bir eğitim modeli geliştirme çalışmaları tamamlandı. Çok yakın zaman içerisinde katılım belgeli ve sertifikalı eğitimler de başlatılacaktır.

Haber Görseli

SANAL SINIFLAR YAKIN ZAMANDA OLUŞTURULUYOR
 
Ayrıca sanal sınıflarda eğitim vermek için bütün alt yapı çalışmaları da tamamlanmış olup önümüzdeki dönemde eğitime başlanılacak. İlk etapta bitkisel üretim konularının yer alacağı sanal sınıfların açılması planlanmakta. Daha sonraki dönemlerde zamanla hayvancılık, gıda, beslenme gibi diğer konuların da yer alacağı şekilde eğitimler gerçekleştirilecek. 
 
EĞİTİM VİDEO İÇERİKLERİ GENEL OLARAK TARIM TAKVİMİNE GÖRE BELİRLENİYOR 
 
Tarım takvimine göre belirlenen içerik başlıkları konu uzmanlarıyla planlama yapılarak çekim takvimi oluşturuluyor. Örneğin ağustos ayı hasat dönemine denk geldiğinden hasatla ilgili konu uzmanlarıyla görüşmeler yapılıp çekim gerçekleştiriliyor. Ayrıca tarımı etkileyen olağanüstü gelişmeler yaşandığında (Sel, kuraklık, yangın...) çekim takvimi dışında programlar ekleniyor.İnteraktif ve canlı dersler arşivde kayıtlı olduğundan kullanıcılar daha sonra bunlara erişebiliyor.
 
Tarım Orman Akademiye son bir yılda neler eklendi?
 
2021 yılı başından itibaren eğitim sayımız yaklaşık 3 kat arttırılarak 258’e çıkardı ve bu eğitimlere bağlı olarak 426  video içeriği sisteme dâhil edildi.
 
2021 yılı başında 6 bin kayıtlı kullanıcısı olan sistemin kayıtlı kullanıcı sayısı an itibarıyla 3 katını geçmiş olup, yıl sonunda 50 bine ulaşması hedeflenmekte. 
 
Sistem içerisinde Web Tarım TV alt yapısındaki video içeriklerinin yanı sıra akademi.tarimorman.gov.tr portal alanında ağustos ayı itibarıyla uzman 70 akademisyen ve yöneticiyle 258 eğitim ve 426 eğitim içeriğine ulaşıldı. 
Bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısı ve diğer kaynakların tarımsal yayımda kullanılmasını sağlayarak çiftçilerin zaman ve mekandan bağımsız olarak tarımsal bilgiye ulaşmalarına olanak sağlandı.

tarım orman akademisi- portal- eğitim ve yayın dairesi- web tarım tv- tarım