EYLÜL-EKİM 2021 / AYIN KONUSU
Bayburt ile özdeşleşmiş lezzet: Lor dolması
Bayburt’ta evelik otu olarak bilinen ve Kuzey Anadolu’da efelek, labada, develek gibi farklı isimlerle anılan yabani pazı yaprakları ile yapılan Lor Dolması, Bayburt mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri. Hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğu Bayburt’ta lor peyniri, tereyağı, kaymak gibi ürünler de çokça üretiliyor. Evelik otu ve lor peynirini bir araya getiren bu dolma da yörede severek tüketiliyor. Biz de sizler için evlerinizde pazı ile de yapabileceğiniz bu ünlü lezzetin tarifini paylaşmak istedik.
Malzemeleri:
-
Yarım kg evelik (pazı) otu
-
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
-
2 su bardağı kaynar su
-
400 gr lor peyniri
-
1 adet kuru soğan
-
100 gr kaymak (isteğe bağlı)
-
Tereyağı
-
1 yemek kaşığı dargın otu
-
Tuz
Yapılışı:
Evelik ya da pazı yaprakları yumuşaması için kaynar suda rengi değişene kadar kısa bir süre haşlanır. Daha sonra bir orta boy soğan yemeklik doğranarak tereyağında kavrulur. Soğanlar kavrulunca üzerine 1,5 su bardağı pilavlık bulgur ilave edilir. Tuz ve 2 su bardağı su ilave edip bulgur suyu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Karıştırılıp soğutulan pilava lor peyniri, dargın otu ve dilerseniz bir miktar da kaymak eklenerek iyice karıştırılır. Hazırlanan iç harcı avuç içinde sıkılarak şekil verildikten sonra evelik ya da pazı yaprakları ile sarılır. İçinde lor peyniri olduğu için dağılmayan iç harcı nedeniyle, yaprakların kenarlarını içe kıvırmadan da, yalnızca rulo halinde sarabilirsiniz. Yağlanmış bir tepsiye dolmalar dizildikten sonra bir çay bardağı kadar su ilave edilir ve 220 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Servis etmeden önce üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir.