EYLÜL-EKİM 2021 / TARIM TEKNOLOJİLERİ

Mikrobiyal gübreler hem ekonomik hem çevreci


Fatih COŞKUN    

29.09.2021 


Konya Selçuk Üniversitesi’nde başlayan çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkan, yerli ve yeni bir ürün olan "Biodap Mikrobiyal Gübre"yi, ürünün Türkiye çapında distribütörlüğünü üstlenen Serkan Genç mikrobiyal gübre ve faydaları hakkında merak edilenleri dergimiz okurları için anlattı.

Mikrobiyal gübre nedir?
Genetiği değiştirilmiş ya da doğal olarak elde edilmiş fungus veya bakteriler gibi mikroorganizmaların, kombinasyonu ya da özel besi ortamlarında solüsyonlarda hazırlanıp üreticiye sunulmuş olan organizma kültürlerine mikrobiyal gübre denilir. Mikroorganizmalar, bitkilerin besin alımını artırmak ve toprağın biyolojik çeşitliliğini geri kazanmak için kullanılır. Mikrobiyal gübreler bitkilerin sağlıklı bir ortamda büyümesine izin verir, hiçbir şekilde kirliliğe neden olmaz.
 
TOPRAĞIMIZI KORUYORUZ
Kendi bilim insanlarımızın yaptığı bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkan bir ürün takdir edersiniz ki çok değerlidir. Ürünümüz her şeyiyle yüzde 100 yerli bir üründür. Ürünümüz her şeyden önce toprağı koruyan ve çeşitli etmenlerle bozulan ya da bitki besleme yönünden çeşitli özellikleri eksilen toprağa bunları geri kazandırmada yardımcı olan bir üründür. Yani biz sadece ticari bir ürün satışı yapmıyoruz. Aynı zamanda hepimiz için çok çok kıymetli ve kutsal olan toprağımızı koruyoruz.
 
HEM EKONOMİK HEM DE ÇEVRECİ
Ülkemizde çok yaygın bir şekilde bulunan alkalin karakterli topraklar, bitkinin alacağı fosfor bakımından fakirdir. Topraklarda bitkilere yarayışlı fosfor sağlamanın en yaygın yolu, fosforlu gübrelemedir. Fakat fosforlu gübrelemenin yararları sınırlıdır. Toprağa ilave edilen çözünebilir durumdaki fosforun önemli bir kısmı kalsiyum ve magnezyumla birleşerek Ca-fosfat ve Mg-fosfatlar şeklinde çökelmektedir. Yüksek kireç seviyeleri bu durumu daha da artırmaktadır. Kireç hem orto fosfat iyonlarının absorbe olacağı yüzey alanını artırmakta hem de pH’ı tamponlayarak, fosforun diğer bitki besin elementleriyle birlikte yarayışlılığının optimize olacağı nötral pH’ları sınırlamaktadır. 
 
Mikrobiyal gübre kullanımı, tüm bu olumsuzlukların önüne geçmesinin yanında, bitki beslemeye yönelik gübre gereksinimini azaltması yönüyle de hem ekonomik hem de çevreci bir yaklaşımdır.
 
BAKANLIK ONAYLIYIZ
100 gr’lık toz mikrobiyal gübre, yaklaşık 1 hektarlık alan için fazlasıyla yeterli oluyor.
 
Tespitlerimize göre kullanılan alanda ürünümüz, yüzde 10 ila yüzde 24 arasında bir verimlilik artışı sağlıyor. Her zaman üreticilerimizi destekliyor, onların yanında olduğumuzun altını çiziyoruz. Biodap’ı kullanacak üreticilerimize sağlıklı, bereketli, güvenilir, hastalık ve strese karşı dayanıklılık gösteren ürünler elde edeceklerini, ürün verimlerinin artıp, maliyetlerinin azalacağını söylüyoruz. Ürünümüzü kullanan üreticilerimiz de sonuçları kendileri deneyimleyince zaten bizden vazgeçmiyorlar.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı bir kurum olan Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü tarafından da ürünümüz 4 yıldır inceleniyor ve takip ediliyor. Yani Bakanlık onaylı bir ürüne sahibiz. Son olarak da yaptığı çalışmalarla böyle faydalı bir ürünü ülkemize kazandıran saygıdeğer hocamız, Prof. Dr. Mehmet ÖĞÜT beyefendiye de hem kendi adıma hem de ülkemiz adına şükranlarımı arz ediyorum.

Mikrobiyal gübreler