KASIM-ARALIK 2021 / HAYVANCILIK

Kreşte büyüyen buzağılar hastalıklardan korunuyor


Hülya OMRAK    

23.11.2021 


Konya TİGEM Gözlü Tarım İşletmesi bünyesinde kurulan buzağı kreşi ile 350 hayvanın gelişimi yakından takip ediliyor. Doğumdan 3 gün sonra kreşe alınan buzağılar çevre faktörlü hastalıklardan korunuyor, güvenli bir ortamda büyümeleri sağlanıyor. Buzağı kreşi ile ilgili detayları Gözlü Tarım İşletmesi Hayvancılık Şube Şefi Fırat Ergen ile konuştuk.

İşletme bünyenizde bulunan buzağı kreşi açılma fikrinin nasıl oluştuğunu bize kısaca anlatır mısınız? Kaç buzağı bu tesiste bulunuyor?
 
TİGEM işletmelerinin kurulum aşamasında doğumhane, buzağılık, sağımhane, revir, genç hayvan ahırları, sağmal hayvan ahırları ayrı birimler olarak kurulmaktadır. Buzağı kreşinin ayrı bir birim olarak kurulmasındaki amaç; yeni doğan buzağılara özel bakım-besleme, tedavi protokolleri ve aşılamaların yapılmasıdır. Buzağılık kapasitemiz ferdi buzağı kulübemiz 450 baş, yarı açık iglo (buzağıların sütten kesildikten sonra ferdi kulübeden alınarak sosyalleşmeleri için konulan 10’ar başlık buzağı bölmeleri) alanımız 140 baş. Bugün itibarıyla ferdi buzağı kulübesinde 350 baş buzağı, buzağı iglolarında 100 baş buzağımız, toplamda 450 baş buzağımız bulunmaktadır.
 
AMAÇ SAĞLIKLI DAMIZLIK ÜRETMEK
Amaç yalnızca buzağı kayıplarını en aza indirmek mi? Tesiste yaptığınız çalışmalar neler?
 
İşletmemizde buzağılımızın ayrı bir birim olarak kurulmasındaki amaç buzağıların hastalıklara ve çevre şartlarına karşı çok hassas olmaları ve özel ilgi, alaka ve bakım istemeleridir. Buzağıların çok hassas olmasından dolayı kendi işletmemiz içinde bile biyogüvenlik açısından buzağılık ünitesini ayrı bir birim haline getirdik. İşletmemizdeki temel amaç sağlıklı damızlıkları üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamak ve ülke hayvancılığında öncü kuruluş olmaktır.
 
BUZAĞILAR RÜZGARDAN VE SOĞUKTAN KORUNUYOR
Tesiste en son yaptığınız yenilikler neler? Dünyada ve ülkemizde buna benzer tesisler var mı?
 
İç Anadolu’da kışlar sert geçtiğinden buzağıları rüzgârdan korumak için buzağı biriminin etrafını ve iç bölümlerini perdeleme sistemiyle kapattık. Buzağı iglolarının üst kısmını ve arka kısmını da yağmur ve kara karşı kapattık,  böylece buzağıların altlarının kuru olmasını sağladık ve çevre şartlarından kaynaklanan olumsuzlukları en aza indirdik. Ülkemizde ve dünyada buna benzer tesisler bulunmaktadır.
 
BUZAĞI DOĞDUKTAN 3 GÜN SONRA KREŞE ALINIYOR
Buzağı kreşindeki hayvanları neye göre belirliyorsunuz? Yine TİGEM içeresindeki büyükbaşların buzağıları mı alınıyor buraya, dışardan buzağı alımınız var mı?
 
Buzağılarımız doğduktan sonra her buzağı doğumhane biriminde 3 gün boyunca tutulur. Buzağılar doğar doğmaz göbek kordonu bakımı yapıldıktan ve anne yavrusunu kuruttuktan sonra ilk 2 ile 4 saat arasında 4-6 litre kolostrum (ağız sütü) sütünü alması sağlanır. Sabah akşam süt verilir. Koruyucu aşılamaları yapıldıktan sonra 3. gününde buzağı birimine nakledilir.

Haber Görseli

TİGEM Gözlü Tarım İşletmesi Sığırcılık Şubesi 2 bin ana kadro ve toplam 4 bin 200 baş hayvan için tasarlanmış ve kurulmuş bir işletmedir. Ortalama yıllık bin 600 baş buzağı üretimimiz bulunmaktadır. Bin 600 baş buzağının yüzde 50’si dişi yüzde 50’si erkek olarak doğmaktadır. Yıllık ortalama 800 baş dişiyi damızlık olarak kendi kadromuza almaktayız. Geriye kalan 800 baş erkek buzağıyı da dışardan gelen yetiştiricilerimize satmaktayız. İşletmemiz kendi hayvan varlığıyla büyüyen bir işletmedir. Dışarıdan ve başka TİGEM işletmelerinden buzağı alımımız bulunmamaktadır.
 
ÇEVRESEL ETKİYE BAĞLI HASTALIKLARDA CİDDİ DÜŞÜŞLER OLDU
Tesisin faaliyete geçmesiyle buzağı ölümlerinde ciddi düşüşler yaşandı mı? Tesiste ortalama kaç tane buzağı ölümü yaşanıyor? 
 
Buzağı biriminin etrafının çevrilmesi ve buzağı iglolarının üstünün kapatılmasıyla çevresel etkiye bağlı hastalıklarda azalma ve buna bağlı olarak buzağı kayıplarında da ciddi azalmalar görülmüştür. İşletmemizde yıllık bin 600 buzağı doğumumuz gerçekleşmektedir. Buzağı ölüm oranımız ise yüzde 2.5’tir.

Haber Görseli

ÇALIŞANLAR ÖZEL EĞİTİMDEN GEÇİYOR
Buzağı bakımı konusunda ne gibi uygulamalar yapıyorsunuz? Bunun için özel eğitilmiş personeliniz var mı?
 
Buzağı biriminde 3 vardiya şeklinde 24 saat boyunca 2 veteriner hekimi ve 14 işçi çalışmaktadır. Sütler tanktan alınarak buzağı biriminde bulunan pastörize cihazından geçirilerek milk taksilere aktarılır. Milk taksilerde 38 0C'de sıcak tutularak sabah 07.00 akşam 19.00 olmak üzere günde 2 defa buzağılara süt içirilir. Günlük olarak hayvanların önünde bulunan suluklar temizlenerek su doldurulur. Kesif yemleri ve kaba yemleri günlük olarak kontrol edilir her gün önüne taze yem dökülür. Haftada bir dezenfeksiyon işlemi bütün buzağılık kulübelerine uygulanır. Her hafta buzağı altlarına temiz sap konulur. 77 gün boyunca buzağı ferdi kulübelerde kalır ve bu işlemler sürekli olarak uygulanır. Buzağılar ferdi kulübelerden alındıktan sonra altlıkların tümü temizlenir bütün zemin kireçle dezenfekte edilir, kulubeler sıvı dezenfektanla dezenfekte edilir. Doğumundan 3 gün geçen yeni bir buzağı ferdi kulübeye alınır. 77 gün sonunda kulübelerden alınan buzağılar 10’ar başlıklar halinde buzağı iglolarına sosyalleşmeleri için 1 ay alınarak serbest yemleme yapılır. 1 ay geçtikten sonra buzağılar buzağı biriminden alınarak 50 başlık şeklinde bölünen ahırlara aktarılır ve bu döngü sürekli devam eder. Buzağılıkta çalışan elemanlara özel eğitimler verilerek sadece buzağılık biriminde çalıştırılır. Buzağılık biriminde bulunan bütün buzağılara bir anne şefkati ile yaklaşılarak büyütülür. 
 
Buzağılara 20-50. günlerinde enterotoksemi, 30-50. günlerinde pastorella, 60-80. günlerinde karma aşı, 70-100. günlerinde şap ve çiçek, 90. günlerinde brusella, 100. günlerinde mantar aşılamaları yapılmaktadır.

Buzağı