KASIM-ARALIK 2021 / RÖPORTAJ

Avşa Adası’nda deniz suyu içme suyuna dönüşüyor


Müge ÇEVİK    

24.11.2021 


Önemli turizm merkezlerinden biri olan ancak yeraltı su kaynağı bulunmayan Avşa Adası’nda 2010 yılında kurulan Marmara Avşa İçme Suyu Arıtma Tesisi sayesinde deniz suyu içme suyuna dönüştürülerek vatandaşın kullanımına sunuluyor. Proje sayesinde hem ada sakinleri hem de turistler su sıkıntısı yaşamıyor. Bu önemli proje ile ilgili detayları Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy dergimiz için değerlendirdi.

Türkiye’de deniz suyundan içme suyu elde edilen ilk ve tek tesis olma özelliği olan Avşa İçme Suyu Arıtma Tesisi hakkında bilgi verir misiniz? 
 
Balıkesir’in Marmara Adası ilçesine bağlı iki ada mahallesinden biri olan Avşa Adası bölgenin turizm açısından göz bebeği konumunda. Adalarımız zeytincilik ve bağcılık konusunda verimli topraklara ve zengin mermer rezervine sahip. Tabiri caizse taşı toprağı altın diyebileceğimiz adalarımız adeta cennetten bir köşe. İlçemiz Marmara Adası’nda su kaynakları yeterli düzeyde ancak Avşa Adamız için aynı durum söz konusu değil. Avşa Adası yerleşik nüfusu yaklaşık 3 bin 500 – 4 bin kişi olmakla beraber, yoğun dönem olan yaz aylarında 80-100 bin kişiye kadar ulaşmakta.  Adanın içme suyu ihtiyacı 2008 yılında yapımına başlanan ve 2010 yılında devreye alınan deniz suyundan içme suyu üreten arıtma tesisinden sağlanıyor. 
 
GÜNLÜK KAPASİTE 6 BİN 500 METREKÜPE ÇIKTI
Günlük ne kadar su arıtılıyor? 
 
İçme Suyu Arıtma Tesisimizin birinci kademe kurulu kapasitesi günlük 4 bin metreküp. Yaz döneminde tesisimiz tam kapasite çalışıyor. 2018 yılında tesisimizde kapsamlı bir bakım-onarım ile ünitelerde bulunan yüksek basınç, booster, ham su ve ürün suyu besleme pompalarının yenilenmesi ve membran filtrelerin değişimi yapıldı. 2010 yılında denizden içme suyu temini amacıyla kurulan bu tesisin devreye alınmasıyla beraber yeniden canlanan ada turizmi sebebiyle kısa sürede 2’nci kademe için öngörülen nüfusa ulaşıldı. 2021 yılı mayıs ayı itibarıyla tesisimizin 2’nci kademe için öngörülen 2 ünitelik ilave hattı yaptırılarak günlük 6 bin -6 bin 500 metreküp kapasiteye ulaştırıldı.

Haber Görseli

Deniz suyunun içme suyuna dönüştürülmesi sürecinden bahseder misiniz? 
 
İçme Suyu Arıtma Tesisimiz ters ozmos prosesine göre projelendirilmiştir. Ø 560 HDPE boru ile kıyıdan 465 metre mesafeden ve 15 metre derinlikten deniz suyu tesisimize iletilmekte. Deniz suyunun içme suyuna dönüştürülmesi için geçtiği işlemleri şöyle sıralayabiliriz: Öncelikle tesise alınan ham su kaba ve ince ızgaralardan geçirilerek kaba pislikler alınıyor. Ham deniz suyu deposunda dinlendiriliyor. Kum filtrelerinde ham deniz suyu filtrasyon işlemi uygulanıyor. Ters ozmos membran filtrelerden geçiriliyor. Elde edilen ürün suyunun dolomit filtrelerden geçirilerek remineralizasyon işlemi gerçekleştiriliyor. Son olarak da klorlama ile şebeke deposuna terfi ettiriliyor. Bu işlemler neticesinde “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik” kalite parametrelerine uygun içme suyu üretilerek, vatandaşlarımızın kullanımına sunuluyor.

Haber Görseli

Bu işlemin maliyeti nedir? 
 
Denizden alınan suyun yaklaşık yüzde 50’lik kısmı içme suyuna döndürülebiliyor. Yüzde 60’ı enerji gideri olmak üzere ton başına yaklaşık 7-8 TL’lik bir üretim maliyeti bulunuyor.
 
Deniz suyunu arıtarak içme suyu haline getirmek iklim değişikliği nedeniyle yaklaşmakta olan su kıtlığına çözüm olabilir mi? 
 
İklim değişiklikleri ile beraber son yıllarda su kıtlığını daha çok konuşur hale geldik. Bu da sınırsız kaynak gibi görülen deniz suyunun arıtılarak kullanılmasını sıkça gündeme getirmekte. İleri teknoloji ürünü makine ve ekipmanlarla bu mümkün olmakla beraber yer üstü ve yer altı diğer kaynaklardan alınan sulara göre çok maliyetli bir işlem. Belediyelerin temel görevlerinden biri vatandaşlarına sağlıklı içme ve kullanma suyunu temin etmek olduğundan burada maliyetin çok altında fiyatlarla su satışı yapılmakta. 

Haber Görseli

Tesisin 2010 yılındaki kurulum maliyeti 10 milyon 568 bin TL. Deniz suyunu arıtmak maliyetli bir işlem olmakla birlikte içerisinde bulunduğumuz kuraklığa karşı kesin çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Denize kıyısı olmayan bölgelerde bu projenin uygulanması mümkün değil. Ayrıca projenin doğaya herhangi bir zararı bulunmamakta. 
 
Marka Şehir Balıkesirimizin incisi Marmara Adalarımızda, vatandaşlarımız için hizmeti en kaliteli şekilde sağlamaya çalışıyoruz. Yaşam kaynağımız su konusunda da Avşa Adamızda vatandaşlarımıza kesintisiz hizmet verebilmek adına tesisimizi her geçen gün daha elverişli koşullara getiriyor, artan nüfus ile birlikte kapasite artış yoluna gidiyoruz. Kısacası Adaları seviyoruz, Adalar için çalışıyoruz; tesisimiz hakkında bilgi almak isteyen diğer belediyelerimizi bekliyoruz.

avşa, ada, arıtma, içmesuyu