KASIM-ARALIK 2021 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Manisa’dan ön yargıları yıkan bir lezzet: Sinkonta


Müge ÇEVİK    

25.11.2021 


Balkabağı sonbaharla birlikte sofralarımızda yerini almaya başladı. Birçok kişinin yalnızca tatlı olarak tüketilebileceğini düşündüğü balkabağı Ege mutfağında lezzetli bir sebze yemeği olarak da sofraları süslüyor.

A, B, C vitaminleri, çinko, magnezyum açısından oldukça zengin bir lif kaynağı olan balkabağı aynı zamanda güçlü bir antioksidan. Hastalıkların arttığı sonbahar ve kış döneminde bol bol tüketilmesi önerilen balkabağının hem daha sağlıklı hem de farklı bir tarifi olan Sinkonta’yı sizler de evlerinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. İşte balkabağının yalnızca tatlı olarak tüketilebileceğini düşünenlerin ön yargılarını yıkacak bir yemek olan Sinkonta’nın tarifi:

Malzemeler: 
  • 1 kg balkabağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım limonun suyu
  • 6 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
     
Yapılışı:
 
Kabaklar soyulup yıkandıktan sonra parmak kalınlığında doğranıp fırın tepsisine dizilir. Üzerine yarım ay şeklinde doğranmış soğan dilimleri konur. Salça, un, sirke, limon suyu, zeytinyağı, ince doğranmış sarımsak ve tuz 1 su bardağı su ile iyice karıştırılarak yemeğin sosu hazırlanır. Hazırlanan sos kabakların üzerine dökülür. En üste pul biber ve nane serpilip 200 derecedeki fırına sürülür. Yemek ilk 45 dakika üzeri fırın kağıdı ile örtülü, sonraki 15 dakika da üzeri açık olarak pişirilir. İsteğe bağlı olarak üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir. 

sinkonta balkabağı