KASIM-ARALIK 2021 / TARIM KITAPLIĞI

Tarım Kitaplığı


Hilal DOĞAN    

25.11.2021 


Zooloji Terimleri Sözlüğü, A’dan Z’ye Gıda Katkı Maddeleri, Türk Süsleme Sanatçıları ve Müzehhipler 1

ZOOLOJİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ

16 binin üzerinde zoolojik terimin açıklamasını içeren sözlük, şimdiye dek hazırlanmış en güncel ve kapsamlı zooloji terimleri sözlüğü olma özelliğini taşıyor. İngilizce-Türkçe olarak hazırlanmış olan çalışmada, Türkçedeki karşılıkları İngilizce sözcüklere benzeyen çoğu terimin Türkçe okunuşlarının da ilgili açıklamaların sonuna eklendiğini görüyoruz. Biyolojik terimlerin önemli bir kısmını oluşturan zoolojik terimlerle ilgili bilim dalları olan kimya, ekoloji, moleküler biyoloji gibi alanlara ait terimlerin de açıklamalarına yer verilen sözlüğün son bölümünde ise "Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Liste’sinin" değerlendirme tablo özetiyle birlikte güncel haliyle Türkiye’de yaşayan nesli tehlike altında olan hayvanlar da tablo hâlinde verilmiş. 622 sayfadan oluşan sözlük Nobel Yayınlarından çıkmış. 

 

Haber Görseli

A’DAN Z’YE GIDA KATKI MADDELERİ

Editörlüğünü Prof. Dr. Muhittin Tayfur’un yaptığı ve konu uzmanı akademisyen bir ekip tarafından hazırlanmış olan kitapta; başlıca gıda katkı maddeleri ve kullanılma amaçları olmak üzere; gıda katkı maddelerinin üretimi, özellikleri ve nerelerde kullanıldığıyla ilgili bilgiler veriliyor. Gıda katkı maddelerine AB düzenlemelerine göre yaklaşılan kitapta, konuyla ilgili yasal düzenlemeler de aktarılmış. Gıda katkı maddesi alımının belirlenmesi ve sağlık hususunda da ayrı bir başlık altında açıklamalar içeren çalışma 298 sayfadan oluşuyor, kitap Detay Yayıncılıktan çıkmış. 

Haber Görseli

TÜRK SÜSLEME SANATÇILARI VE MÜZEHHİPLER 1

Hekimliğinin yanı sıra sanata olan alakası ve milli kültür şuuru doğrultusunda ortaya koyduğu eserlerle çığır açmış olan ressam, müzehhip, şair, kat’ı ustası, hattat ve arşivci  olan Süheyl Ünver; bizzat kendisi tarafından kaleme alınan, hem öğrencisi hem de kızı olan tezhip ve minyatür sanatçısı Gülbün Mesara tarafından hazırlanan eserde,üstad Süheyl Ünver’in tezhip alanında yaptığı çalışmalarından bazıları bir araya getirerek yayınlamıştır. Aynı zamanda 15. yy.dan 19. yy.a kadar tezhip alanında önemli eserler vermiş olan Baba Nakkaş, Nigâri, müzehhip Karamemi, Nakşî, Levnî, Üsküdarlı Ali ve Hezargradîzade adlı sanatçılar tanıtılarak çalışmalarından örnekler verilmiş. Güzel sanatlara ilgi duyanlara kaynak olabilecek eser, İşaret Yayınlarından çıkmış olup 685 sayfadan oluşmakta.

Haber Görseli

Zooloji Gıda Katkı Maddeleri Türk Süsleme Sanatçıları Müzehhipler