OCAK-ŞUBAT 2022 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Samsun’da özel günlerin vazgeçilmezi: Bafra Nokulu
Samsun’da başta bayramlar olmak üzere her özel günün vazgeçilmez ikramlığı olan Bafra Nokulu’nun ünü tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Coğrafi İşaret tescili alan ve Bafra’dan tüm Türkiye’ye gönderilen Nokul, uzun süre bozulmadan saklanabildiği için de oldukça tercih edilen bir tatlı. Çay saatlerinin vazgeçilmezi olacak, tadını içindeki kuru üzüm ve cevizden alan bu lezzetli tatlının tarifini sizin için hazırladık.
Malzemeler:
3-3.5 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bir çay bardağı yoğurt
Dört yemek kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)
Bir yemek kaşığı sirke
Bir çay kaşığı tuz
Bir çay bardağı ılık su
Bir tatlı kaşığı instant maya
Üzerine sürmek için eritilmiş 4 yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sıvı yağ karışımı
İç harcı:
İki su bardağı iri dövülmüş ceviz
İki su bardağı kuru üzüm
İki yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Yapılışı:
Ilık suyun içerisine maya ve bir tatlı kaşığı toz şeker konularak maya kabarana kadar beklenir. Üzerine sıvı yağ, yoğurt, sirke ve tuz konularak karıştırılır. Azar azar un ilave edilerek ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur eşit bezelere ayrılır. Bezeler un kullanılarak mümkün olduğunca ince açılır. Üzerine fırça yardımıyla tereyağ-sıvıyağ karışımı sürülür. Bir miktar toz şeker (isteğe bağlı) serpilir. Daha sonra kuru üzüm ve ceviz hamura eşit şekilde dağıtılarak serpilir. Yufka çok sıkı ya da çok bol olmayacak şekilde yuvarlanarak sarılır. Elde edilen rulo iki tarafından hafifçe çekilerek uzatılır ve yaklaşık 3 parmak uzunluğunda eşit şekilde kesilir. Tepsiye yerleştirilen hamurların üzerine yumurta sarısı sürülür ve 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkan nokullar ılık ya da soğuk olarak servis edilir. Kapalı bir kap içerisinde 1 aya kadar saklanabilir.