EYLÜL-EKİM 2022 / ANADOLUNUN TADI TUZU
Malatya mutfağının baştaci: kiraz yaprağında sarma köfte
Malatya, bereketli topraklarında yetişen ürünler kadar bu ürünlerle yapılan birbirinden lezzetli yemekleri ile de öne çıkan mutfağa sahip bir ilimiz. Kayısı başta olmak üzere birçok meyvenin yetiştiği Malatya’da kiraz da önemli bir yere sahip. Tarifini paylaşacağımız yemek de Malatya’nın meşhur kırık yarma bulguru ve kiraz yaprağı ile yapılan, şehre özgü önemli bir lezzet. Aynı yemeği ayva yaprağı, asma yaprağı, ıhlamur yaprağı gibi ürünlerle yapmak da mümkün. Bu sayımızda sizlerle Malatya mutfağı denildiğinde akla ilk gelen yemeklerden olan Kiraz Yaprağında Sarma Köfte tarifini paylaşmak istedik.
Malzemeler
• 3 su bardağı köftelik yarma bulgur
• 1 kg kadar kiraz yaprağı
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 1,5 kg yoğurt
• 5-6 adet kuru soğan
• 2 kaşık un
• 1 yemek kaşığı erik ekşisi
• 1 yumurta sarısı
• Tuz
Yapılışı:
Yarmaya tuz atıp bir miktar su ile yoğurarak yumuşak bir hamur yapılır. Kiraz yaprakları eğer taze ise 2-3 dakika kaynatılarak yumuşaması sağlanır. Eğer salamura ise suda bekletilerek tuzundan arındırılır. Elde edilen hamurdan fındık büyüklüğünde bir parça koparılarak yaprağın üzerine konur ve iki ucu açık kalacak şekilde ince ince sarılır. Tencereye yerleştirilen sarma köftelerin üzerine bir tabak kapatılarak üzerini geçecek kadar su eklenerek pişirilir. Sarma köfteler pişerken yoğurt, un, erik ekşisi ve bir yumurta sarısı iyice karıştırıldıktan sonra iki su bardağı kadar su ilave edilerek pişirilir. Kaynadıktan ve biraz kıvam aldıktan sonra sarma köfteler yoğurtlu karışımın bulunduğu tencereye eklenir. Yemek birkaç dakika daha kaynatılır. Tabaklara alınan yemeğin üzerine küp şeklinde doğranmış ve tereyağında iyice kavrulmuş soğanlar eklenerek servis edilir.