KASIM-ARALIK 2022 / BESLENME
Hindi etini yıl boyunca tüketin
Hindi eti yüksek besin değerleri ile yılın her döneminde sofralarda yer almayı hak eden önemli bir protein kaynağı. Ülkemizdeki hindi üretim ve tüketimine ilişkin bilgileri almak üzere Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Naci Kaplan ile bir araya geldik. Kaplan, yeni yıl döneminde gündeme gelen hindi tüketimini tüm yıla yayılacak şekilde artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Ülkemizdeki hindi üretim ve tüketim rakamları nelerdir? Toplam beyaz et üretim ve tüketiminde hindinin yeri nedir?
Yıllık cirosu yaklaşık 5,5 milyar dolar olan ve yaklaşık 3 milyon kişinin geçimine katkı sağlayan Türk beyaz et sektörü tüm diğer büyük sektörler gibi son 3 yıldır özellikle dünya konjektöründen kaynaklanan sorunlar nedeniyle zor bir süreç geçirdi.
Geçen yıl ülkemizde toplam 51 bin 301 ton hindi eti üretildi ve bunun 7 bin 709 tonu ihraç edildi. TÜİK’in en son açıkladığı kanatlı eti istatistiklerine göre 2022 yılı ilk 8 ayı hindi eti üretim miktarı toplam 35 bin 367 ton olarak gerçekleşti. Son 2 yılda üretimdeki düşüşün sebebinin dünya tüketim talebini ve dolayısıyla dış ticaretini etkileyen pandemi olduğunu söyleyebiliriz.
Beyaz et üretiminde dünyada 10’uncu sırada olan Türkiye kanatlı eti sektörü, 2021 yılında bir önceki seneye göre yüzde 5 civarında artış ile 2,3 milyon ton beyaz et üretimi gerçekleştirdi. Bu rakamın yüzde 98’i tavuk eti ve yüzde 2’si hindi etidir.
Türkiye'de kişi başı yıllık hindi eti tüketimi 560 gram ve maalesef yeterli düzeyde değil. Avrupa Birliği ülkelerinde tüketim 6-7 kilogram civarındadır. BESD-BİR Derneği olarak hedeflenen üretim, tüketim ve ihracat rakamlarına ulaşabilmek için tüketiciyi eğitici ve yönlendirici çalışmalara önem vermekte, hindi etinin de en az piliç eti kadar besleyici ve yüksek protein değerine sahip, düşük yağ içeren sağlıklı bir seçenek olduğunu anlatmak üzere çalışmalar yapmaktayız.
Hindi ihracat ve ithalatında hangi noktadayız?
İhracatçılar Birliği verilerine göre ise 2021 yılı hindi eti ihracatı 7 bin 709 ton olarak gerçekleşmiştir. Bu yıl ise ilk 9 aylık hindi eti ihracatı 8 bin 696 tondur. Yıl sonu tahminimiz ise 2021 yılı ile aynı rakam çerçevesindedir. Ayrıca ithalat miktarında değerlendirmeye girecek kadar bir veri yok, ürünler “gurme” olarak adlandıracağımız çok düşük seviyelerde ithal edilmekte.
Haber Görseli
Naci KAPLAN Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı
HEDEFİMİZ ÜRETİM VE TÜKETİMİ ARTIRMAK
Hindi eti ülkemizde seviliyor mu? Hindi tüketiminin arttırılması için neler yapılmalı? Bu konuda hangi pazarlama stratejileri kullanılabilir?
Dünya’da birçok konuda gelişimler yaşanırken beslenme alışkanlıklarının da aynı şekilde değiştiğini gözlemliyoruz. Sağlıklı ve doğru beslenmeye olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Hindi eti de aynı tavuk etinde olduğu gibi beslenme konusunda yağ ve kolesterol düzeyi düşük olan ve değerli protein kaynaklarından biri. Maalesef bizim ülkemizde hindi eti tüketimi yukarıdaki belirttiğim rakamlar çerçevesinde çok yetersiz. Bizler daha çok hindiyi yılbaşı yemeği olarak değerlendiriyoruz ancak beslenme uzmanları haftada 2 kere tüketilmesini tavsiye ediyor. Önümüzdeki dönemde amacımız hindiyi süreklilik arz eden bir sürece dönüştürerek, üretimle birlikte hindi eti tüketimini artırmaktır.
Hindi üretimi ile ilgili devlet desteği söz konusu mu?
Bu konuda Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik destekler mevcuttur.
Hindi etinin besin değerlerinden bahseder misiniz?
Hindi eti beslenme konusunda yağ ve kolesterol düzeyi düşük ve değerli protein kaynaklarından biridir. Hindi eti besin değerinin yüksek olması, yağ ve kolesterol içeriğinin düşük olması, çeşitli ürünlerle işlenebilmesi ve lezzeti ile dünyada birçok kişi tarafından tercih ediliyor. Ülkemizde ağırlıklı olarak yeni yıl döneminde gündeme gelen hindi eti B1 ve B2 vitaminleri bakımından da zengin bir besin. Ayrıca, hindi eti tavuk eti gibi kalp damar hastalıklarının engellenmesinde de önemli bir yer tutuyor.
Hindi üreticilerinin sorunları nelerdir?
Bizim en büyük amacımız ve çabamız; Türk halkının, gelişmiş ülkelerdeki hayvansal protein tüketim seviyesine ulaşılmasını ve sağlıklı beslenmede önemli yer tutan hayvansal protein kaynağı olarak beyaz etin en ekonomik gıda olma özelliğini korumasını sağlamaktır. Bunun için gerçekten tüm paydaşlarımızla ciddi bir çaba içerisindeyiz. Beklentimiz ilgili bakanlıklarımızla daha fazla iş birliği yaparak daha verimli çalışmaları hayata geçirmektir. Örneğin Bakanlıktan tüketimi arttırmak amacıyla hindi etinin faydalarını anlatan kamu spotu hazırlaması bizi çok memnun eder.