OCAK-ŞUBAT 2023 / TARIM TEKNOLOJİLERİ
Tarım teknolojileri üretimi kolaylaştırıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının projesi ve maddi desteğiyle, 2022’nin son aylarında üniversite - özel sektör ortaklığında çeşitli eğitimler düzenlendi. “Tarımda Genç Girişimciler”e yönelik yapılan bu eğitimlerin odak noktası, “tarım teknolojilerinin etkin kullanımı ve hassas tarım” oldu. Çukurova Üniversitesinden Doç. Dr. Sait Muharrem Say’ın verdiği genel eğitimlerin devamında İHA eğitimlerini veren Ziraat Mühendisi Nesrin Özkaya'dan konuyla ilgili detaylı bilgiler aldık.
Kendinizden ve genel hatlarıyla yaptığınız işten bahseder misiniz?
Paksoy Teknik Hizmetler şirketinde Hassas Tarım Teknolojileri departmanında İHA (insansız hava aracı) eğitmeni ve satış mühendisi olarak çalışıyorum. Eğitimler cihazların kısaca tanıtılması, uçurulması ve sonrasında yazılım çözümlemesiyle tamamlanıyor. Yazılım verileri sonucunda elde ettiğimiz haritaların saha çalışmalarıyla bir sonuca varıp işlemi bitiriyorum.
Sizce üreticiler "Dijital Tarım" uygulamalarından ne oranda haberdar? Dijital tarım uygulamaları nasıl yaygınlaşabilir?
Görece büyük arazilerde tarımsal üretim yapan üreticiler konudan biraz daha fazla haberdar diye düşünüyorum. Çünkü kaynakların etkin kullanımı, çevre kirliliğine karşı olumlu katkıları, üreticiye sağladığı hem zaman hem maddi tasarrufun yanı sıra ürün ve toprak kayıplarının önüne geçilmesinde şu anda kullanılabilen en etkin yöntemler bütünü olması gibi unsurlar, doğal olarak üreticilerin ilgisini çekiyor. Dijital tarımda kullandığımız otomatik dümenleme, traktöre takılan GPS sistemi, sektörde epey kullanılıp iş gören teknolojik bir uygulama. Üreticilerin tasarruf etmesi ve kolay kullanım özellikleri ile şu anda üreticilerin göz bebeği diyebiliriz. Üreticilere yapılacak desteklemeler ile hızla yaygınlaşması kaçınılmaz olacaktır.
İşinizi biraz detaylandıracak olursak, uçangöz (dron) ile tarım alanlarının görüntülenmesini yaparken hangi aşamaları uyguluyorsunuz?
Genelde kullandığımız yöntemleri 4 ana başlıkta sıralayabiliriz. Ölçme/Keşif başlığı altında dron ile uçulacak alanlar tablet ya da bilgisayarda gerekli bindirmeler ve yükseklikte uçuş yapılır. Sonrasında bu veriler Pix4dfields dediğimiz tarım için özelleşmiş yazılımda işlenir. Bulguları yorumlamada elde ettiğimiz veriler sonucunda saha çalışmaları yapılır. Karar verme aşamasında yazılımla elde ettiğimiz sonuçları saha çalışmalarıyla birleştiririz. Son aşama olan planı uygulama aşamasında ise üreticilerin otomatik dümenlemesine ya da dronlarına ekleyebileceği haritalar sayesinde değişken oranlı ilaçlama ve gübreleme yapılır.
Bu görüntü kayıtlarının amacını, üretici açısından önemi ve getirisini anlatır mısınız?
Görüntü kayıtları sayesinde mahsul planlaması, ekim (bitki sayısı ve popülasyon çeşidi), bitki sağlığı izleme, mahsul keşfi, su ve toprak yönetimi, zararlı, hastalık ve yabancı ot takibi, reçeteli haritalar, gübre ve girdi verimliliği, ürün gözlemi ve tahmini, ürün sigortası değerlendirmeleri yapılabilir.
Yukarıda bahsettiğim maddeler üreticiler için üretimi kolaylaştırarak tasarruf edilebileceği ve kısa zamanda çok iş yapılabileceğini ispatlar. Bitkinin hastalık ve zararlılarını erkenden belirleyerek üreticilerin ilaçtan tasarruf edip daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir üretim yapabilmelerine olanak sağlar.
İşinizin zorlukları var mı? Varsa bunlar neler?
Hava durumu ve rüzgâr bazen çalışma koşullarımı etkileyebiliyor. Üreticiler genel itibarıyla gelişmeyi ve teknolojinin bu şekilde ilerlemesini destekliyor ancak çekimser yaklaşıyorlar. Onları ikna etmek bazen zor olabiliyor. Ekonomik sıkıntılar yüzünden bu adımları atmakta gecikebiliyorlar.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, üniversite iş birliği içerisinde çalışmalar yapıyorsunuz. Bu çalışmalardan ve bu noktadaki hedeflerden bahseder misiniz?
Dron ile alınan görüntüleri tarla ve bahçe tarımında veri tabanı halinde üreticilerimizin kullanabileceği ve tasarruf edebileceği bir iş adımına getirmeyi istiyorum. Bu konuda üniversite ile Tarım ve Orman Bakanlığının neredeyse tüm birimleriyle çalıştım ve çalışmaya devam ediyorum. Destekleri için buradan tekrar teşekkür ediyorum. Ülkemize ait bir veri tabanı hazırlamak istiyorum. En yakın zamanda hazırlıkları tamamlayarak bu hedef üzerinden ilerleyeceğim. Hazırlanacak bu veri tabanının tarımda ilerleme konusunda ülkemize ivme kazandıracağını düşünüyorum.