OCAK-ŞUBAT 2023 / TARIM KITAPLIĞI
Tarım Kitaplığı
Turfanda karanfil, Sığırcılık, Böcekler gezegeni
TURFANDA KARANFİL
İlk olarak 1932 yılında yayınlanmış olan kitap, bahçıvanlık müessesesinin önemine dair bir girizgâhla başlıyor. Sonrasında ise ılıman iklimlerin güzel çiçeği karanfilin turfanda yetiştirilme biçimi ve bunun nasıl olması gerektiği detaylı bir şekilde okuyucuya aktarılıyor. Turfanda yetiştirme usûl ve geleneğini uygulama ve sürdürme biçimi açısından model olabilecek özellikteki eser, turfanda karanfil yetiştiriciliğini öğretmek amacıyla Lütfi Arif tarafından kaleme alınmış olup "Bahçıvanlık Sergisi Hatırası Yayınevi" tarafından neşredilmiş.
SIĞIRCILIK
Çukurova Üniversitesinde zooteknist ve hayvan yetiştirme alanlarında uzman bir akademisyenin kaleminden çıkan kitapta; yıllardır süren tecrübe ve araştırmaların neticesinde hazırlanmış bilgiler yetiştiricilere, konuyla ilgili araştırmacılara ve hayvansal üretime meraklı herkese hitap edebilecek bir üslupla aktarılmış. Sığırların barınmasından, süt verimine, doğumundan beslenmesine ve ırk çeşitlerine kadar ayrıntılı anlatım içeren kitapta, süt sağımlarının nasıl olması gerektiğine özellikle değinilerek sığırlarda alınan et ölçümleri konusuna da hususi yer verilmiş. 734 sayfadan oluşan kitap, Akademisyen Kitabevinden çıkmış.
BÖCEKLER GEZEGENİ
Norveç Yaşam Bilimleri Üniversitesinde koruma biyolojisi profesörü ve orman ekolojisi konusunda uzman bir el tarafından kaleme alınan bu sıra dışı kitap, yazarın da deyimiyle; boyundan büyük üretimler gerçekleştiren, tarımın ve hayatın devam etmesini sağlayan, insanlar tarafından ciddi tehditlere maruz kalsalar dahi ellerinden geleni yapan bu mucizevî varlıklara, doğru bir pencereden bakabilmemizi sağlıyor. Tozlaşmadaki hayati vazifeleri, polenleri yayması, tohumlanmaya yardım etmeleri, toprağı havalandırmaları ve hayatta kalırken de insanların da yaşadığı ekosistemi canlı tutmaları böceklere haksızlık ettiğimizin birer kanıtı. Böcekleri korumanın ahlaki sorumluluk olduğunu vurgulayan kitapta dikkat çekilen hususlardan biri de insanların sebep olduğu kimyasallar, plastik atıklar ile yabancı türler sebebiyle böceklerin risk altında oluşları ve onları etkileyen her şeyin biz insanları da etkilediği gerçeği. 9 kısımdan oluşan kitap Koç Üniversitesi Yayınlarından çıkmış olup 200 sayfadan oluşuyor.