MART-NİSAN 2023 / KAPAK KONUSU

Afet bölgesinin gıda ihtiyacına TMO desteği


Murat ÖZKAN    

31.05.2023 


Depremden etkilenen üreticilere destek olunması, mağduriyetlerin önlenmesi ve deprem bölgesinin gıda ihtiyacı için Toprak Mahsulleri Ofisi tüm imkânlarını seferber etti. Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal ile deprem bölgesinde yürütülen faaliyetleri dergimiz okuyucuları için ele aldık.

TMO olarak deprem bölgesinde neler yaptınız ve yapmaya devam ediyorsunuz?
 
Biz TMO olarak deprem haberini alır almaz harekete geçtik. Hemen acil durum planını uygulamaya koyduk. TMO, teşkilatçı bir kurumdur. TMO olarak yapımız gereği bu tür olağanüstü durumlara her daim hazırız. Bu felakette de bu özelliğimiz bize önemli bir avantaj sağladı. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren çorba, yemek, kumanya, ekmek, su gibi temel gıda ihtiyaçları ile içecek dağıtımı yapmaya başladık. Kurduğumuz organizasyon ile günlük 3 bin kişiye sıcak yemek verdik. Sonraki günlerde bu sayı 9 bine kadar çıktı.
 
Hem arama kurtarma çalışmaları hem de oradaki barınma ve ısınma ihtiyaçları için 68 adet konteyner, 22 adet jeneratör, 2 adet kamyon üstü vinç,  10 adet karavan ve yemek dağıtım aracı, 7 adet pikap, 6 adet yakıt ve su tankı gibi muhtelif iş makineleri ve eşyalar gönderildi.
 
Personelimiz de elini taşın altına koydu. 50 kamyon mutfak eşyası, yaşam ve sağlık malzemesi hazırladık. Pirinç, mercimek, nohut, makarna gibi 36 bin kg kuru gıda ile 100 bin kg un, 71 bin adet ekmek, yaklaşık 10 bin adet hazır gıda ve konserve ulaştırdık. Yine 3 bin adet battaniye-yorgan, 2 bin çuval civarında odun-kömür ile 400 adede yakın çadır ısıtıcı ve 18 ton akaryakıtı bölgeye gönderdik.
 
Kurumsal olarak görevlendirdiğimiz arkadaşlarımızla birlikte 125 gönüllü çalışanımıza sahada aktif görev verdik. Tabii 11 ilde görev yapan arkadaşlarımıza ilave olarak bunları yaptık. İhtiyaç durumunda ek görevlendirmeler yapmaya da devam ediyoruz.

Haber Görseli

Oradaki tesislerimizin, depolarımızın bir kısmını AFAD’a, Kızılay’a, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına kısacası devletimizin ihtiyaç duyduğu kurumlara tahsis ettik. Türkiye genelindeki TMO misafirhaneleri ile TMO Mensupları Vakfı İzmir Gümüldür Eğitim ve Dinlenme Tesislerimizde günlük 250 kişilik odayı depremzedelerin konaklamasına tahsis ettik. 
 
Deprem bölgesindeki ekmek fabrikalarına yönelik faaliyetleriniz neler?
 
Su gibi ekmek de deprem bölgesinde en çok ihtiyaç duyulan gıda maddesi oldu. Ekmek ihtiyacının karşılanması için ilk günden itibaren bölgenin un ihtiyacını karşıladık. Un sanayicilerinin hibe unlarını koordine ettik, çalışan ekmek işletmelerine un gönderdik. 
 
Bunun yanında özel sektörle iş birliği yaparak yaklaşık 12 bin ton unu da bölgeye yönlendirdik. Şimdi 10 bin ton civarında un daha hazırladık. Bunu da AFAD’ın belirlediği yerlere sevk etmeye başladık. 
Bugüne kadar pirinç, mercimek, ayçiçeği yağı, fındık ve üzüm ile bunlardan yaptığımız mamul maddeler olmak üzere yaklaşık 6 bin ton civarında ürünü bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere AFAD’a teslim ettik.
 
DEPREM BÖLGESİNDEN 160 BİN TON ÜRÜN ALINDI VE ÜRETİCİLERE 900 MİLYON TL ÖDEME YAPILDI
 
Deprem bölgesinde TMO’nun da iş yerleri ve depoları vardı. İş yerlerinizde durum nedir? 
 
Depremin meydana geldiği 11 ilin tamamında TMO olarak biz varız. Buralardaki iş yerlerimizden bazıları depremde zarar gördü.  Mevcut durumda 10 ağır, 20 orta, 85 hafif hasarlı olmak üzere toplam 115 idari bina, lojman, depo ve tesisimiz depremden etkilendi.
 
Tabii can kayıplarımız da oldu. Bölgedeki 3 personelimizle birlikte teşkilatımızdaki çalışanlarımızın 200’ü aşkın yakınını depremde kaybettik. Vefat eden personelimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı dileğimi bir kez daha yinelemek istiyorum. 

Haber Görseli

Kendi faaliyetlerimizin yoğun bir şekilde devam etmesi için oradaki iş yerlerimize kendi atölyemizde ürettiğimiz konteynerleri gönderdik. Prefabrik evlerin yapımı da bitmek üzere. Ben sık sık bölgeyi ziyaret ediyorum. Hem yapılan çalışmaları yerinde görüyorum. hem de eksik-aksak hususlar varsa bunları bizzat yerinde belirliyorum. Yapılması gerekenler konusunda da anında aksiyon alıyoruz. Depremin etkili olduğu 11 ildeki TMO hizmetlerinde bir aksama söz konusu olmadı. Şu an bu iş yerlerimiz tam kapasite ile çalışıyor. 
 
Faaliyet alanınızdaki ürünler kapsamında bölgede neler yaptınız?
 
TMO olarak faaliyet alanımızdaki ürünlerde cins ve sınır kotası koymadan hemen alım yapmaya başladık. Bize ürününü getiren üreticimiz, ürününü TMO’ya değerinde sattı ve karşılığını da aldı. Bölgedeki çiftçimizin mağdur olmaması için bu önemli bir noktaydı. Bizim bu alımlarımız devam ediyor.
 
Bugün geldiğimiz noktada yaklaşık 160 bin ton ürün deprem bölgesinden TMO’nun depolarına intikal etmiş durumda. 900 milyon TL ilgili üreticilere ödendi.
 
Tarım ve Orman Bakanlığımız deprem bölgesinde bulunan besici ve yetiştiricilerimize ulaştırılmak üzere TMO depolarında bulunan yem ham maddelerini kullandı. Yeri geldiğinde de kullanmaya devam ediyor.

Tmo un gıda deprem depo