MART-NİSAN 2023 / KAPAK KONUSU

Yaraları sarmak için çalıştık


Murat ÖZKAN    

31.05.2023 


Deprem felaketinin ardından Türkiye tek yürek oldu. Orman Genel Müdürlüğü de arama-kurtarma çalışmalarından yakacak odun ihtiyacının karşılanmasına, içme suyu temin çalışmalarından ikincil afetlerin bertaraf edilmesine kadar pek çok alanda deprem bölgesine imkânlarını seferber etti. Genel Müdür Bekir Karacabey, Orman Genel Müdürlüğünün bölgede yaptığı çalışmalar ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Deprem bölgesinde kurum olarak ne gibi çalışmalar yürüttünüz?
 
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de 7,7 şiddetinde ve Elbistan ilçesinde saat 13.24’te 7,6 şiddetinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen depremler sonrasında Genel Müdürlüğümüz, diğer bütün kurum ve kuruluşlar gibi devletimizin sağladığı tüm imkânları bir köprü vazifesi görerek bölgeye sevk etti.
 
Orman Genel Müdürlüğü olarak sahada çalışmaya alışık olduğumuz için kritik anlarda ve kriz anlarında hızlı hareket etme yeteneğimiz gelişmiştir. 05.20’den itibaren Genel Müdürlüğümüz kriz merkezini faal hale getirdi. Tüm yurttaki iş makinelerimizi, arazözlerimizi, personelimizi ve ORKUT (Orman Arama Kurtarma Timi) ekiplerimizi deprem bölgesine sevk ederek ilk andan itibaren arama kurtarma faaliyetlerine katıldık. Şu ana kadar toplam 2 bin 231 iş makinesi ve araç ile 6 bin 962 personelimizi deprem bölgesine sevk ettik.
 
Profesyonel anlamda arama-kurtarma faaliyeti yürüten ORKUT ekiplerimiz deprem bölgesinde onlarca vatandaşımızın enkazdan çıkarılmasına katkıda bulundu. ORKUT ekiplerimiz 219 vatandaşımızı enkazlardan sağ olarak kurtardı. Tabii bu sayıyı olabildiğince artırmak isterdik. Ancak arama ve kurtarma çalışmalarının titizlik istemesi nedeniyle hassas çalışma yapılması gerektiği de unutulmamalıdır. Maalesef 502 vatandaşımızın da naaşları enkazdan çıkarıldı. Tüm bu süreçte teşkilatımız personeli olan 28 mesai arkadaşımız vefat etti. Yine yaralanan ve ailesinden, yakınlarından kaybı olan mesai arkadaşlarımız da var. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza ve mesai arkadaşlarıma tekrardan rahmet diliyorum. Allah şehadetlerini kabul etsin inşallah.

Haber Görseli

Bunun yanı sıra özellikle köylerimizde canlı hayvanlar da ekiplerimiz tarafından enkazdan çıkarıldı. Arama kurtarma faaliyetlerinin yanı sıra bölgede bulunan vatandaşlarımıza destek hizmetlerinde de bulunduk. Bölgede görev alan 6 bin 962 personelimiz yaraların bir an önce sarılması için pek çok faaliyeti bir arada yürütmeye devam ediyor. Başta depremden etkilenen vatandaşlarımıza ilk saatlerden itibaren gıda ve temel ihtiyaç malzemelerinin dağıtımı, suya erişimin olmadığı bölgelerde arazöz ve su ikmal araçlarımızla içecek ve temel ihtiyaçlar için kullanılmak üzere su temini, personelimiz tarafından yürütülen hâlâ da yürütülmekte olan başlıca faaliyetler arasında. Helikopterlerimizle ulaşımın güç olduğu bölgelere yardım malzemesi sevki gerçekleştirdik. Personelimiz hizmet vasıtaları ile en ücra köye kadar giderek vatandaşlarımızın sıkıntılarını bir nebze de olsa gidermeye çalışıyor. 
 
Bölgede yaşanan en büyük sorunlardan biri ısınmaydı. Kış mevsiminde olunması, özellikle depremin ilk günlerinde havaların soğuk ve yağışlı olması sorunları katladı. Ben de ilk günden itibaren Kahramanmaraş’ta bulunduğumdan soğuğun şiddetine şahit olanlardanım. Buna istinaden ilk andan itibaren deprem bölgesine vatandaşlarımızın, gönüllülerin, arama-kurtarmada görevli personelin ısınması amacıyla yakacak odun sevkiyatı başlattık. Orman işletmelerimizden gönderilen yakacak odunun yanı sıra özel işletmelerin, orman kooperatiflerinin ve vatandaşlarımızın da desteği ile bölgeye şu ana kadar 63 bin ton yakacak odun nakledildi. Sadece kamyonlarla, tırlarla bu sevkiyatı gerçekleştirmedik, Karabük’ten (Genel Müdürlüğümüzün, Karabük Valiliği’nin ve TCDD’nin koordinatörlüğünde) demir yolu ile 45 vagon yani yaklaşık bin 100 ton yakacak odunu bölgeye gönderdik.
 
Afyonkarahisar’da bulunan tamir bakım atölyemizde konteyner üretimi yapılarak bölgeye sevk edildi. Bunun yanı sıra diğer bölgelerimizden de deprem bölgesine konteyner, seyyar tuvalet nakli gerçekleştirilerek vatandaşlarımızın barınma sorunu bir nebze de olsa giderilmeye çalışıldı. Bölgeye sevk ettiğimiz 7 adet tamir bakım aracı ile bölgedeki görevli bütün araçların, iş makinelerinin tamir ve bakımlarını gerçekleştirdik. Böylece 1 saniyenin dahi hayati önem arz ettiği bir yerde bu araçların bakımlarını yapmış olduk. 

Fotoğraf Galerisi

Kahramanmaraş ve Hatay’da kurduğumuz seyyar mutfaklarımızda depremden etkilenen vatandaşlarımıza, deprem bölgesinde görevli ve gönüllülere sıcak yemek ikramında bulunuldu. Yine diğer deprem bölgelerinde sıcak çorba ikramımız ilk günden itibaren sürdü. Aziz mübarek Ramazan ayında Hatay Serinyol fidanlığında konuşlu seyyar mutfağımız vatandaşlarımıza hizmet verdi. Öte yandan, Serinyol’daki orman fidanlığımızda bulunan tohum stok merkezimizdeki soğuk hava depomuzu Kızılay’ın erzak deposu haline getirdik.Bu depomuzda Kızılay’a ait erzakların muhafazasını sağlıyoruz.
 
ARAZÖZLERİMİZ İLE TEMEL SU İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ
 
Su sıkıntısı bölgedeki en ciddi sıkıntılardan biri. Bu konuda da hem arazözlerimiz hem de su ikmal araçlarımızla vatandaşlarımızın içecek ve temel su ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Bölgedeki bir diğer sorun da toz. Bu da ciddi bir sağlık sorununa yol açabiliyor. Arazöz ve su ikmal araçlarımızla bölgede enkazları ve yolları sürekli sulayarak bu sorunun bir nebze de olsa önüne geçmeye çalışıyoruz. Arazözlerimizle ayrıca deprem bölgesinde meydana gelen irili ufaklı orman yangını, araç yangını gibi yangınlara da müdahale etmekteyiz. 
 
Bazı çadır kent ve konteynerlerde yetkili personelimiz vasıtası ile elektrik altyapısı döşedik. Böylece buradaki vatandaşlarımızın elektriğe ulaşmalarını sağladık. Bölgede kamyondan, kazıyıcı yükleyiciye, ekskavatörden dozere, akaryakıt tankerinden greydere pek çok tipte ve büyüklükte toplam 2 bin 231 iş makinemiz ve aracımız bulunuyor.
 
Arama–kurtarma faaliyetleri, çadır kent ve konteyner kent alanlarının tesviyeleri, kapalı yolların açılması gibi pek çok alanda iş makinelerimiz kullanıldı. Her enkazın başında bir ekskavatör, kepçe ve kamyon bu enkazların bir an evvel kaldırılması için durmaksızın çalıştırılıyor. Hizmet araçlarımız olan pikaplarımız ile en ücradaki köye varıncaya kadar aklınıza gelebilecek her türlü yardım malzemesini ulaştırmaya çalışıyoruz. Gıdadan giyime, battaniyeden çadıra, yakacak odundan sobaya kadar her türlü yardım malzemesini vatandaşlarımıza ulaştırmak için çabalıyoruz.
 
Deprem bölgesinde personelimizin yürüttüğü çalışmaların yanı sıra ülkemizin her bir noktasından teşkilatımız mensupları kişisel olarak nakdî ve ayni yardımda bulundular, hâlâ da yardım etmeye devam ediyorlar. Özellikle onlarca kamyondan oluşan ayni yardımları bölgeye ulaştırarak, AFAD’ın koordinatörlüğünde depremden etkilenen vatandaşlarımıza ulaştırdık.
 
Bölgede kalan ve hayatını idame ettiren vatandaşlarımıza devletimiz her türlü desteği sağlıyor. Bizler de bu desteği vatandaşlarımıza ulaştırmak için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Teşkilat mensuplarımızın ayni yardımları devam ediyor. Biliyoruz ki bu yardımların bir süre daha devam etmesi gerekiyor. Bizler de bu yardımları vatandaşlarımıza hızlı bir şekilde ulaştırmaya çalışıyoruz.
 
Özellikle Ramazan ayında herkes fitresi-zekâtı ya da ayni yardımları ile depremden etkilenen vatandaşlarımıza destek olmak istiyor. 
 
Deprem bölgesinde meydana gelen ikincil afetlere de Genel Müdürlüğünüz tarafından müdahale edildiğini gördük. Bununla ilgili bilgi verebilir misiniz?
 
Depremin etkisi ile İskenderun Limanı'nda meydana gelen yangına ekiplerimiz ilk andan itibaren müdahale etti. Havadan T–70 helikopterimizle Milli Savunma Bakanlığımıza ait rezerv güç olarak koordine ettiğimiz uçak ve THK’ya ait amfibik uçakla karadan ise arazözlerimizin müdahalesiyle yangın söndürüldü. 

Fotoğraf Galerisi

MİSAFİRHANELERİMİZDE 4 BİNE YAKIN DEPREMZEDEYİ MİSAFİR EDİYORUZ
 
Misafirhanelerinizde veya diğer sosyal tesislerde ne kadar depremzede misafir ediliyor?
 
Bölgeden ayrılan vatandaşlarımızı da AFAD ve Valiliklerimizin koordinatörlüğünde sosyal tesislerimize yerleştiriyoruz. Yaklaşık 4 bine yakın vatandaşımızı tesislerimizde misafir ediyoruz. Tabii ki bu vatandaşlarımızı misafir ederken sadece konaklasınlar mantığında değiliz. Depremzede vatandaşlarımızın hayatının biraz olsun normale dönmesi için uzmanlardan psikososyal destek almalarına aracılık ediyoruz. Özellikle çocuklarımızın bu süreci bir an olsun unutabilmeleri için çok çaba sarf ediyoruz. Sosyal tesislerimizde misafir ettiğimiz çocuklarımız için moral olması adına sinema gösterileri gibi etkinlikler düzenliyoruz. Bu etkinliklerde bir yandan da ormanı sevdirmeye, çocuklarımızı bilinçlendirmeye gayret ediyoruz. Okul çağında olan çocuklarımız var. Bu çocuklarımızın da velilerin talepleri ve istekleri doğrultusunda civardaki okullara kaydının yapılmasına aracılık ettik. Ayrıca Ormanspor altyapılarında bu çocuklarımızın farklı branşlarda spor yapmalarını sağlıyoruz. Okul çağında olmayan çocuklarımız için ise uzmanların gözetiminde kurduğumuz oyun odalarını oyuncaklarla donatarak onların keyifli vakit geçirmesini sağlamaya çalışıyoruz. 
 
81 İLDE 6 ŞUBAT DEPREM ŞEHİTLERİ ORMANLARI TESİS ETTİK
 
Depremde hayatını kaybetmiş vatandaşlarımıza Bu seneki 21 Mart Dünya Ormancılık Gününü atfettik. Tüm illerimizde de 6 Şubat Deprem Şehitleri Ormanları tesis ettik ve vatandaşlarımızla birlikte fidan dikimi gerçekleştirdik. Ankara’da Sayın Bakanımızın da katıldığı programda deprem sırasında ülkemize yardım eden tüm ülkelerin büyükelçilerini de davet ettik. Büyükelçilerimizle vatandaşlarımız fidanları toprakla buluşturdular. 
 
Deprem felaketinin ilk anından itibaren teşkilatımızın imkân ve kabiliyetleri ölçüsünde deprem bölgesindeki yaraların sarılması için mücadele etmekteyiz. Deprem bölgesinde hayat bir nebze olsun normale dönene kadar bizlere dur durak yok. 
 
Bu tür afetlere müdahale konusunda hangi çalışmalara ağırlık vereceksiniz?
 
Bu afet gösterdi ki AFAD’ın yapmış olduğu afet müdahale planı var. Her afet türüne göre kurumlara, kuruluşlara bir takım görevler tanımlanmış. Ancak bu depremde de gördük ki planladığımız çalışmaların dışında daha büyük afetlere maruz kalabiliyoruz. 200-300 yılda bir gelebilecek bu büyüklükteki deprem gibi bizim daha büyük afetlere de hazırlıklı olmamız gerektiğini kurum olarak tespit ettik.  Özellikle ORKUT timlerimizin hem donanım hem de sayı bakımından artırılması gerektiğine karar verdik. İlk başlarda sadece orman yangınları için özel eğitim verdiğimiz bu arkadaşlarımıza daha sonra arama-kurtarma, boğulma, yaralanma, dumandan etkilenme gibi duruma karşı da eğitimler vermiştik. Bu arkadaşlarımıza ve sayılarını ilerde artıracağımız diğer arkadaşlarımıza her türlü afet durumunda (yangın, sel, heyelan gibi) eğitimler vermeyi, ihtiyaç duyacakları malzemeleri karşılamayı planlamaktayız. 460 civarında olan ORKUT personel sayımızı 10 kat artırarak 4 bin 500 personele çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bunları da tüm ülkeye yaymayı planlıyoruz. Ayrıca kurumumuza ait yerleşkelerde afet anında kullanılabilecek malzemeleri tarzında insanların kolayca ulaşabileceği bir noktada ve afetten etkilenmeyecek şekilde muhafaza etmeyi düşünüyoruz. 
 
Önümüzdeki yıl iklim verilerinin 2021 yılı verilerine benzer olacağı meteorolojik olarak tahmin ediliyor. Bu nedenle orman yangınlarına hassas olunması gerekiyor. Orman yangınlarının çıkmasının en büyük sebebi insan kaynaklı (yüzde 90) nedenler. Duyarlı davranarak bu yangınları önleyebiliriz. Ormana yakın alanlarda ateş yakılmaması zorunluluktan dolayı olsa dahi yakılmış ateşlerin tamamen söndürülmesi, rastgele orman alanlarına girip kamp vs. yapılmaması, sönmemiş sigara izmaritlerinin sağa sola atılmaması gibi birçok tedbire uyarak yangınları önleyebiliriz. Yaz ayları geldiğinde vatandaşlarımızın yangın riskini akıllarından çıkarmamalarının önemli olduğunu ifade etmek isterim.  

ogm yakacakodun orkut yangın afet