MART-NİSAN 2023 / KAPAK KONUSU

DSİ 8 bin personel ve 3 binden fazla iş makinesi ile destek verdi


Murat ÖZKAN    

01.06.2023 


Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş merkezli depremlerde geniş iş makinesi parkı ile depremin yıkıcı etkilerini azaltmak için gece gündüz görev yapıyor. Genel Müdürlüğün deprem bölgesindeki çalışmalarıyla ilgili Genel Müdür V. Mehmet Akif Balta’dan bilgi aldık.

Genel Müdürlüğünüz deprem bölgesine kaç personel görevlendirdi?
 
Depremin meydana geldiği ilk andan itibaren tüm imkânlarıyla seferber olarak bölgeye intikâl etmeye başlayan DSİ ekipleri, AFAD koordinasyonunda gerçekleştirilen arama, kurtarma, enkaz kaldırma ve vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarının karşılanması hususundaki çalışmalara aktif katılım sağladı. 
 
Çalışmaların en yoğun olduğu süreçte bölgedeki DSİ personeli sayısı 8 bin 25’e, iş makinesi ve ekipman sayısı ise 3 bine ulaştı. DSİ, arazi deneyimli teknik personeli ve güçlü iş makinesi parkı ile depremin yarattığı yıkıcı etkilerin giderilmesi maksadıyla gece gündüz görev yaptı. Bölgedeki çalışmalarını sürdüren DSİ ekipleri hâlihazırda (mart ayı itibarıyle) 6 bin 720 personel, 2 bin 637 adet iş makinesi ve ekipman ile görev yapıyor. 
 
Misafirhanelerinizde ne kadar depremzedeyi misafir ediyorsunuz? 
 
Yurt sathına yayılmış olan DSİ Misafirhanelerinde 4 bin 643 depremzede misafir ediliyor.
 
DSİ bölgede ne kadar makine teçhizatı bulunduruyor? Bununla ilgili rakamları bizimle paylaşabilir misiniz?
 
Genel Müdürlük, merkezde kurulan afet koordinasyon merkezinden yürütülen çalışmalar ile ilk günden itibaren afete acil müdahalede bulundu. DSİ ekipleri; arama, kurtarma ve enkaz kaldırma işlemlerinin yanı sıra depremden etkilenen vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda da çalışmalar yürütüyor. 
 
Bu kapsamda, deprem bölgesinde 686 adet barınma çadırı kuruldu. 566 adet konteyner ve seyyar tuvalet tesis edildi. 71 adet seyyar mutfak ile 3 öğün yemek servisi yapılıyor. 120 adet jeneratör ile bölgede enerji ihtiyacının karşılanmasına destek veriliyor. 184 adet su deposu ile kullanma suyu ihtiyacı karşılanıyor. 20 adet projektör ile aydınlatma hizmetlerine destek veriliyor.
 
Öte yandan deprem bölgesine temel ihtiyaç malzemeleri de gönderildi. Bu kapsamda, 8,2 milyon adet (0,5-1-1,5 ve 5 litrelik şişelerde) içme suyu, 16 bin 220 paket gıda maddesi ve 136 bin 865 kg kuru gıda, 23 bin 646 adet battaniye, 31 bin 699 koli giysi ve 423 bin TL’lik giyim çeki, 6 bin 524 koli hijyen malzemesi, 2 bin 201 adet ısıtıcı, 622 ton odun ve kömür, 3 bin adet powerbank bölgeye gönderilerek depremden etkilenen vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu.

Haber Görseli

Bölgedeki vatandaşların içme ve kullanma suyu ihtiyaçları için yaptığınız çalışmalarla ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?
 
İllerdeki içme suyu durumunu mart ayı itibarıyla şöyle değerlendirebiliriz: Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kilis şehirlerinde içme suyu temininde genel olarak problem bulunmuyor. Adıyaman’da, şehre su temin eden Çelikhan ana isale hattında da sorun yok.  Gaziantep’te, şehrin yüzde 80’ine sürekli, geri kalanına ise dönüşümlü olarak içme suyu veriliyor. 
 
Hatay’da, mevcut yer altı sulama ve kaynak sularından şehrin yüzde 50’sine su veriliyor. Bazı yerlere çeşmeler yapılarak su verilecek. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü arozözleri ile de şehirde su dağıtımı yapılıyor. 
 
Kahramanmaraş’ta, Ayvalı Barajı'ndan alınan suyun bulanıklığı düzeltildi. Şebeke arızaları düzeltilerek şehre kısmen su veriliyor. Şehrin yaklaşık yüzde 90'ı içme suyu alabiliyor. KASKİ tarafından şebekeye su verilmiş olup münferit meydana gelen arızalar onarılıyor.
 
Malatya’da, şehrin çoğunluğuna kullanma suyu veriliyor. Bazı noktalarda lokal patlak ve bina göçüklerinden dolayı su verilemiyor. Osmaniye’de, şehrin sadece yıkılan kısımlarındaki şebeke kapatılmış olup kalanına su veriliyor.
 
140 BARAJ İLE DİĞER ALTYAPI TESİSLERİ DENETLENDİ
 
Ayrıca, Kahramanmaraş merkezde 2 adet, Hatay’da (Hassa, Kırıkhan, İskenderun, Reyhanlı, Arsuz, Antakya) 26 adet ve Adıyaman (Gölbaşı)  1 adet olmak üzere toplam 29 kuyu açmak için 7 adet makine gönderilmiş olup kuyu açma çalışmalarına başlanıldı. Yapılan çalışmalar sonucunda, Kahramanmaraş’ta 2 ve Adıyaman’da 1’er adet kuyu tamamlanarak pompa deneyi çalışması devam ediyor. Maraş ve Adıyaman’da ilave olarak kuyu açılması işlemi talebe göre devam edebilecek.

Fotoğraf Galerisi

Afet bölgesindeki baraj, gölet, sulama kanalı gibi yapılarda herhangi bir hasar oldu mu? 
 
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ekipleri deprem bölgesi içerisinde kalan 140 adet barajı tek tek incelerken, ilk etapta gözlemsel incelemeler sonucunda acil müdahaleyi gerektirecek bir duruma rastlanmadı.  
 
Sosyal medyada "patladığına veya yıkıldığına" yönelik haberler çıkan Hatay'daki Yarseli Barajı'nda yapılan tespitlerde söylentilerin "hırsızlık" maksadıyla çıkarıldığına dair yöre sakinlerinden bilgi alındı. 
Bölgedeki en büyük baraj olan Atatürk Barajı 4 defa detaylı olarak kontrol edildi ve herhangi bir sorun gözlemlenmedi. Sabit kanatlı ve döner kanatlı insansız hava araçlarımızla depremden etkilenen tesislerimizin durumu inceleniyor. 20.02.2023 tarihinde Hatay/Defne ve Samandağ merkezinde peş peşe 2 büyük artçı deprem meydana geldi. Deprem sonrası bölgedeki Hatay Yarseli ve Büyük Karaçay Barajlarında tekrar inceleme yapıldı ve barajlarda herhangi bir risk unsuruna rastlanılmadı. Ayrıca bir hususu daha belirtmek isterim ki tüm barajlar için tekrar detaylı inceleme ve raporlamaların yanı sıra bakım onarım ve rehabilitasyon proje ihalelerinin de hızlıca yapılması kararlaştırıldı.

Fotoğraf Galerisi

Bunun yanı sıra depremden hemen sonra bölgede bulunan depolama tesisleri, sabit kanatlı ve döner kanatlı insansız hava araçlarıyla da incelendi. 
 
Sulama kanallarımızda ise idari imkânlarla ve ihale yapılmak suretiyle gerekli bakım onarımlar yapılarak vatandaşımızın mağdur olmaması adına gerekli çalışmalar sürecek.  Sulamada sıkıntı yaşayabileceğimizi düşündüğümüz işleri öncelikle ele alacağız.
 
Bundan sonra deprem bölgesinde yapılacak çalışmalar ile bilgi verebilir misiniz?
 
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ekipleri deprem bölgesi içerisinde kalan 140 adet barajı tek tek incelerken, ilk etapta gözlemsel incelemeler sonucunda acil müdahaleyi gerektirecek bir duruma rastlanılmadı.  
 
Rehabilitasyon projesi yapılacak işlerimiz için proje ihaleleri gerçekleştirildi. Malatya Sultansuyu Barajı ve Osmaniye Bahçe Arıklıtaş Barajında rehabilitasyon projesinin bitmesine müteakip yapım işlerine başlanılacak. Hatay Yarseli Barajı ve Kahramanmaraş Kartalkaya Barajı’nda ise bakım onarım çalışması gerçekleştirilecek.

DSİ yardım deprem baraj sulama kanalı