MART-NİSAN 2023 / KAPAK KONUSU

Deprem bölgesindeki 121 bin büyükbaşta Şap aşısı tamamlandı


Hülya OMRAK     Ali TOMAY 

01.06.2023 


Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ekipleri 11 ili etkileyen depremin hemen ardından bölgeye intikal ederek gerekli çalışmalara başladı. Genel Müdür Burhan Demirok çalışmalara bizzat katılarak sürecin takipçisi oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığının diğer tüm birimleri gibi Tarım Reformu Genel Müdürlüğü de deprem bölgesinde acının yaşandığı ilk günlerden itibaren bölgedeki il müdürlüğü çalışanlarının ve depremzede çiftçinin yanında yer aldı. 
 
ÇADIR VE KONTEYNERLERDE İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI BAŞLADI 
 
Depremin yaşandığı üçüncü gün Adana üzerinden Hatay’a ulaşan Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok ve görevli Genel Müdürlük çalışanları ilk olarak Hatay İl Tarım Orman Müdürlüğü binasına ulaştı. Hafif hasar alan il müdürlüğü binasında eksiklikler öncelikle tespit edildi. 100 m²’lik bir çadır ve iki konteynerde il müdürlüğü faaliyetleri başlatıldı. 
 
İlçe müdürlüklerinde ise ilk etapta çadırlarda hizmet verilmeye başlandı. Hatay’ın 10 ilçesindeki hizmet binalarının ağır hasar aldığı tespit edildi. 20 Şubat tarihli depremde merkez hizmet binası da kullanılamaz duruma geldi. 5 Mart itibarıyla sayısı 15’e ulaşan konteynerlerle hizmetlere Serinyol Orman Fidanlık alanında devam edildi. 
 
Çeşitli illerden gelen 3 il müdürü, 25 teknik ve sağlık personeli durum tespit çalışmasına başladı. İl müdürlüğü binalarının ve personelin durumu hakkında bilgi toplandı. Birinci hafta sonu itibarıyla hasar tespiti ilçe, kırsal mahalle düzeyinde başlatıldı, kısa sürede bu çalışma tamamlandı. 
 
HATAY GENELİNDE 4 BİN 150 TON YEM DAĞITIMI YAPILDI
 
Aynı zamanda özellikle hayvancılıkla ilgili çalışmalara ağırlık verildi. Bu kapsamda temin edilen konsantre yemlerin dağıtımı organize edildi. Sonuç itibarıyla toplamda Hatay genelinde 4 bin 150 ton yem dağıtımı yapıldı. Bu sayede büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmeleri sağlandı. 
 
GÜNLÜK 100 TONA YAKIN SÜT TOPLANIR HALE GELDİ 
 
Bu işlemler sırasında sağmal hayvanlardan elde edilen sütlerin toplanması, soğutulması ve satışı için çalışmalar yapıldı. İlk bir hafta herhangi bir süt toplama yapılamadı. Bölgeye Bursa’dan ulusal bir firmanın gelişi sağlandı ve birinci ayın sonunda günlük 70 tona varan miktarda süt toplanıp pazarlanmasının yolu açıldı.
 
Elektrik kesintisi ve soğutma tanklarındaki arızalar yaklaşık bir hafta içinde giderilerek soğuk zincirin yeniden oluşması sağlandı. 
 
Süt sağımı, toplanması ve soğuk zincir altyapısının tamamlanması ile yerel mandıralar ve toplayıcıların faaliyete geçmesiyle günlük 95-100 ton süt toplanır hale geldi. 
 
Özellikle pazarlanamayan sütler bir mandırada toplanıp kaşar peyniri haline getirildi, AFAD aracılığı ile depremzedelerin tüketimine sunuldu. 
 
BAHAR DÖNEMİ ŞAP AŞILAMA KAMPANYASI TAMAMLANDI 
 
Bahar dönemi şap aşılama kampanyası, diğer illerden görevlendirilen 210 sağlık personeli tarafından 121 bin büyükbaşın aşılanması sonucu 4 Nisan itibarıyla tamamlandı.

tarım reformu genel müdürlüğü deprem çalışması hatay yem dağıtımı deprem bölgesi süt toplama deprem bölgesi şap aşı kampanyası