MART-NİSAN 2023 / KAPAK KONUSU

Ülke genelinde kara avcılığı durduruldu


Murat ÖZKAN    

01.06.2023 


6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve ülkemizi derinden etkileyen deprem afetinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, nakdî ve ayni yardımların yanı sıra yaban hayatı ve evcil hayvanlar ile ilgili çeşitli çalışmalara öncülük etti. Genel Müdür Kadir Çokçetin, depremle ilgili çalışmaları okurlarımız için değerlendirdi.

Genel Müdürlüğünüz deprem bölgesine kaç personel görevlendirdi? Bölgede kendi faaliyet alanınızla ilgili hangi çalışmalara ağırlık verdiniz? 
 
Ülkemizde üst üste yaşanan iki depremden sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü olarak bizler de görevli personellerimiz ile bölgedeki AFAD koordinasyonunda gerçekleştirilen arama kurtarma faaliyetlerine katıldık. Depremzedelere verilen destekleri bölgeye ulaştırmak amacıyla elimizden gelen gayreti göstererek sahada üzerimize düşeni yapmak için çalıştık.
 
188 PERSONEL İLE DESTEK
 
Deprem bölgesindeki çalışmalara 188 personelimiz ile destek verdik. Ülkece tek yürek olup yaraların yeniden sarılması için var gücümüzle çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Depremin ardından acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla depremden etkilenen illerimizde bulunan 3., 7. ve 15. Bölge Müdürlüklerimize 800 bin TL ayrı ayrı ek ödenek aktarımı yaptık. 
 
Deprem bölgesine 57 makine ekipmanımızla (pikap, kamyon, karavan) destek vermeye devam ediyoruz.
 
Deprem bölgesinde yer alan korunan alanlarımızın etkilenme durumu ile ilgili durum tespiti yapmak için de çalışmalarımız devam ediyor. 
 
Sosyal tesislerde veya misafirhanelerde kalan depremzedeler için ne tür yardımlarınız var?
 
Deprem bölgesindeki 3. Bölge Müdürlüğümüzce ilk günden itibaren sahada açtıkları seyyar mutfaklarda ve sağlam kalabilen misafirhane ya da kurum binalarımızda 24 bin 540 kişiye sıcak yemek ve 15 bin 380 kişiye ise kumanya-hazır paketli gıda hazırlandı. Bunların yanı sıra gün içinde 43 bin 390 adet 0,5 litrelik içme suyu ve 17 bin 840 adet yoğurt-meyve suyu gibi anlık gıda dağıtımları yapıldı.
 
Teşkilatımızdan toplanan yardımlar ile etkilenen illere ayni (ısıtıcı, piknik tüpü, kıyafet vs.)  ve nakdî yardımlar ulaştırıldı. Ayrıca bölgeden tahliye edilerek misafirhanelerimizde ağırlanan depremzede personelimiz ve aile yakınları için de bu desteklerimiz devam etti.

Haber Görseli

BİN 476 ADET SOKAK HAYVANINA MÜDAHALE EDİLDİ
Bölgede evcil hayvanlar ve yaban hayatı ile ilgili çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
 
Malumunuz depremden insanlarımız kadar yaban hayatı ve ev hayvanları da etkilendi. Bu nedenle, yaban hayvanları ve yaşam alanlarının zarar görmesi nedeniyle 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 5 ve 12’inci maddeleri çerçevesinde Bakanlık Olur'u ile ülke genelinde ikinci bir duyuruya kadar kara avcılığını durdurma kararı aldık. Sahipsiz hayvanlar için barınak sağladık. 44 bin 75 kilogram mama temin edildi. Mama dağıtımı ile sahipli ve sahipsiz hayvanların beslenmesine katkı sağladık.
 

Haber Görseli

Deprem bölgesinde hayvanlar için sahra hastaneleri kurduk. 9 bakımevi ve 2 sahra hastanesinde bin 476 adet sokak hayvanına müdahale edildi. Tedavi edilen hayvanlardan 44 tanesi arama-kurtarma ekiplerine ait hayvanlardı.
 
Bundan sonra deprem bölgesinde yapılacak çalışmalar ile ilgili neler söylersiniz?
 
Umuyoruz ki ülke olarak en kısa zamanda bu yıkıcı depremlerin etkisini en aza indireceğiz. Birlikte ve yeniden bu güzel coğrafyanın imar edilmesi, etkilenen insanlarımızın acılarının hafifletilebilmesi için Genel Müdürlük olarak bizler de elimizden gelen çabayı göstererek yaraların sarılmasına katkı sağlayacağız.

doğa koruma ve milli parklar deprem sokak hayvanı