MART-NİSAN 2023 / ANADOLUNUN TADI TUZU

Erzurum’un geleneksel lezzeti: GLİKO


  

02.06.2023 


Başta Cağ kebabı, Erzurum helvası olmak üzere ünü il sınırlarını aşmış birçok lezzete ev sahipliği yapan Erzurum’dan geleneksel bir lezzeti sizlerle paylaşmak istedik. Farklı yörelerde benzer çeşitleri de bulunan bu kolay yemeğin tarifi şöyle: Malzemeler: 2 su bardağı bulgur 4,5 su bardağı su 2 su bardağı + 3 yemek kaşığı un 4 çay kaşığı tuz Üzeri için: 2 diş sarımsak Yoğurt Sosu için: 3 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı nane 1 çay kaşığı tuz 2 yemek kaşığı sıvı yağ Yapılışı: Bulgurları yıkayın ve 4,5 su bardağı su ve tuz ekleyerek yumuşayana kadar pişirin. Bulgur sıcakken üzerine unu eleyip iyice karıştırın ve ardından soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra karışımı iyice yoğurun. İsteğinize göre yuvarlak ya da oval köfteler haline getirin. Bulgur köftelerini tek tek kaynayan suya atın ve pişirin. Köfteler pişerken sarımsaklı yoğurdu ve sosu hazırlayın. Sos için bir tavada önce tereyağını eritin. Erittiğimiz tereyağının içine sıvı yağ ve salça ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar pişirin. Son olarak tuz ve baharatları ekleyin. Pişen köfteleri servis tabağına alın ve üzerine önceden hazırladığınız sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosu dökün. Afiyet olsun.

Başta Cağ kebabı, Erzurum helvası olmak üzere ünü il sınırlarını aşmış birçok lezzete ev sahipliği yapan Erzurum’dan geleneksel bir lezzeti sizlerle paylaşmak istedik. Farklı yörelerde benzer çeşitleri de bulunan bu kolay yemeğin tarifi şöyle: 
 
Malzemeler: 
 
2 su bardağı bulgur
4,5 su bardağı su
2 su bardağı + 3 yemek kaşığı un
4 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
 2 diş sarımsak
Yoğurt
Sosu için:
3 yemek kaşığı tereyağı 
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Yapılışı: 
 
Bulgurları yıkayın ve 4,5 su bardağı su ve tuz ekleyerek yumuşayana kadar pişirin. Bulgur sıcakken üzerine unu eleyip iyice karıştırın ve ardından soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra karışımı iyice yoğurun. İsteğinize göre yuvarlak ya da oval köfteler haline getirin. Bulgur köftelerini tek tek kaynayan suya atın ve pişirin. Köfteler pişerken sarımsaklı yoğurdu ve sosu hazırlayın. Sos için bir tavada önce tereyağını eritin. Erittiğimiz tereyağının içine sıvı yağ ve salça ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar pişirin. Son olarak tuz ve baharatları ekleyin. 
 
Pişen köfteleri servis tabağına alın ve üzerine önceden hazırladığınız sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosu dökün. Afiyet olsun. 

gliko