MAYIS-HAZİRAN 2023 / HABER
Bakan Yumaklı: “Tarımsal üretim planlama takvimi işliyor”
Bakan İbrahim Yumaklı, tarım sektörünün hem planlanması hem de yönetimi için yeni bir yaklaşım gerektiğine işaret ederek bu yaklaşımı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal üretimin planlanmasıyla ilgili çalışmalar yapıldığını belirterek "Yönetmelik taslağı sektör paydaşlarının görüşlerine sunuldu, tarımsal üretim planlama çalışmaları ile ilgili takvim işlemeye başladı." ifadesini kullandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Yumaklı, 81 ilin tarım ve orman müdürleri ile bir araya geldi.
Yumaklı, Bakanlıkta düzenlenen toplantıda, stratejik öneme sahip tarım sektörünün ülke için büyük bir ekonomik potansiyel barındırdığına dikkati çekerek, tarımın gıda üretimi, gıda arz güvenliği ve ekonomik büyüme açısından kritik bir sektör olduğunu bildirdi.
Bakan Yumaklı, tarım sektörünün hem planlanması hem de yönetimi için yeni bir yaklaşım gerektiğine işaret ederek, bu yaklaşımı sağlamayı hedeflediklerini kaydetti.
İklim krizi, salgın hastalıklar, savaşlar ve nüfus artışının gıdaya olan talebi artırdığını belirten Yumaklı, olası risklere karşı Türkiye'nin tarımsal üretim altyapısının daha da güçlendirilmesinin önemini vurguladı.
Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2023 yılının "Türkiye Yüzyılı" ilan edildiğini hatırlatarak, "Türkiye Yüzyılı"nda, başta tarım ve orman sektörü olmak üzere birçok sektörde daha fazla söz sahibi olmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
Son 21 yılda yapılan çalışmaların ileriye taşınması için yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğuna dikkati çeken Yumaklı, şu değerlendirmede bulundu:
"9 kanundaki 39 maddede düzenlemeyi içeren ve 5 Nisan'da yayımlanan 7442 sayılı kanun değişikliği ile tarım ve orman alanında bir devrim gerçekleştirdik. Böylece ekilemeyen arazilerin üretime kazandırılması, tarımsal üretim yapılan tüm alanların kayıt altına alınması, suya göre tarım yapılması ve sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması gibi düzenlemeleri kapsayan planlı üretime geçmeyi hedefledik. Bakanlığımızın merkez biriminde tarımsal üretimin planlanması ile ilgili çalışmalar yapıldı. Yönetmelik taslağı sektör paydaşlarının görüşlerine sunuldu. Tarımsal üretim planlama çalışmaları ile ilgili takvim işlemeye başladı."
Bakan Yumaklı'nın açıkladığı takvim çerçevesinde bölgelerde birçok toplantı gerçekleştirilecek.
İlgili kamu kurumları, özel sektör ile tarım sektöründe faaliyette bulunan sivil toplum kuruluşları, birlikler, odalar, dernekler ve üniversitelerin de görüşlerinin alınacağı toplantıların ardından Tarımsal Üretim Planlanması Hakkında Yönetmeliğin hazır hâle getirilmesi bekleniyor.
DEPREM BÖLGESİNDEKİ "UZMAN ELLER" İÇİN GENÇ GİRİŞİMCİLERE 75 MİLYON LİRALIK EK BÜTÇE
Tarım ve Orman Bakanlığının tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri gibi alanlarda eğitim gören genç girişimcileri kırsala çekmeyi amaçlayan "Uzman Eller Projesi" kapsamında Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller için 75 milyon liralık ek bütçe verildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi çerçevesinde, üretimin yeniden canlandırılması amacıyla hibe desteği sağlanacak.
Destekten tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri alanlarında eğitim veren üniversitelerin fakülte ve meslek yüksekokulları ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullardan mezun olan genç girişimciler yararlanacak.
Başvuruları onaylanan girişimcilerin kırsal alan/kırsal mahallede uygulayacakları bitkisel ve hayvansal üretim, su ürünleri üretimi, coğrafi işaretli ve geleneksel ürün üretimi ile bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik projelerine, 250 bin liraya kadar, yüzde 100 hibe desteği verilecek.
Uzman Eller projeleriyle ilgili gelişmeler, Bakanlığın ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün internet sitelerinin yanı sıra sosyal medya hesapları ve Uzman Eller Bilgi Sistemi'nden de takip edilebilecek.
ORMAN YANGINLARINDA "OTAĞ" DEVREDE
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Otağ" gibi ileri teknolojiye sahip insanlı keşif uçaklarının orman yangınlarında aktif görev yaptığını belirterek, "Yeşil Vatanımızı korumak için son dönemde Orman Genel Müdürlüğümüzün (OGM) envanterine kazandırdığımız kara ve hava araçlarımız gücümüze güç katıyor." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini verdiği, Bakanlığa bağlı, OGM'nin envanterine bu yıl giren yeni hava araçlarından olan "Otağ", başta orman yangınları olmak üzere deprem, sel gibi doğal afetlerin yanı sıra ormancılık ve tarımsal faaliyetlerde kullanılabilen ileri teknolojik sensör ve kameralı görev sistemlerine sahip bulunuyor.
Dünyada Türkiye ile birlikte sadece 5 ülkede kullanılan "Otağ", İzmir-Torbalı ve Aliağa, Muğla-Milas ve Antalya-Kaş'taki orman yangınlarında aktif görev aldı. Bu yangınlarda, sahip olduğu teknoloji sayesinde, alevlerin ilerleyiş şekli, sıcak noktalar, duman altındaki yanan alanların konumlarını belirleyip orman yolları, kara birlikleri ve yangın araçlarının son konumlarını tespit eden Otağ, kara birliklerinin en kısa yoldan yönlendirilmesine yardımcı oldu.