TEMMUZ-AĞUSTOS 2023 / HABER

Teknoloji kullanımı tarımda verim ve kaliteyi artırıyor


  

26.10.2023 


Tarım ve Ornan Bakanı İbrahim Yumaklı, T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde Ankara'da, Etimesgut Havaalanı'nda gerçekleştirilen TEKNOFEST'i ziyaret etti.

Bakan Yumaklı, tarımsal üretimin farklı safhalarında teknolojinin kullanılabileceğini belirterek "Verimliliği ve kaliteyi artırmak adına mutlak suretle teknolojik gelişmeleri üretimin her safhasına monte etmeniz gerekiyor." dedi.
 
Burada açıklama yapan Yumaklı, tarımda verimliliği, kaliteyi, sürdürülebilirliği, kayıtlılığı ve tarımsal yatırımları önceleyen bir vizyonu anlatmaya devam ettiklerini belirterek şöyle konuştu:
 
"Elbette hayatınızın her aşamasında teknolojiyi kullanırsınız, kullanmanız gerekir ama üretim yapıyorsanız teknolojiye çok daha fazla ihtiyacınız vardır. Bilgi toplamakta bunları kayıt altına almakta, tarımsal üretimin farklı safhalarında, belki de insan gücünün ve emeğinin yetmeyeceği hususlarda teknolojiyi kullanabilirsiniz. Verimliliği ve kaliteyi artırmak adına mutlak suretle teknolojik gelişmeleri üretimin her safhasına monte etmeniz gerekiyor."
 
Yumaklı, tarım sektöründe, dikey ve topraksız tarım ve sulama alanlarındaki teknolojilerin ilgi çektiğini ifade ederek bu alanlarda teknoloji kullanımının verimliliği ve kaliteyi artırdığını anlattı.

Fotoğraf Galerisi

"TÜRKİYE'DE GELİŞTİRİLEN TARIM TEKNOLOJİLERİNİ DE DESTEKLİYORUZ"
 
Dünyadaki tarım teknolojisi gelişmelerini yakından takip ettiklerini dile getiren Yumaklı, Türkiye'de geliştirilen tarım teknolojilerini de desteklediklerini ve bunların üst düzeye çıkması için teşvik ettiklerini kaydetti.
 
Bakan Yumaklı, tarımda teknoloji kullanımının her sektörde olduğu gibi artmaya devam edeceğini belirterek şu değerlendirmede bulundu:
 
“Hayatımıza önceki dönemlerden çok fazla giren bazı unsurlar var. İklim değişikliği bunların başında geliyor. Siz iklim değişikliğiyle mücadele ederken aynı zamanda üretiminizi de artırmak ve artırdığınız üretimin hem verimli hem kaliteli olmasını sağlamak durumundasınız. Dolayısıyla bütün bunların etkilerinden arınıp aynı zamanda da üretimi artıracak hususları sadece teknolojiyi kullanarak ve önceleyerek, bunu üretimin her safhasına monte ederek yapabilirsiniz."
 
ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELEDE ÜST DÜZEY TEKNOLOJİ KULLANILIYOR
 
Son dönemlerde gündemde olan orman yangınlarıyla mücadelede Bakanlık olarak yüksek teknoloji kullandıklarını anlatan Yumaklı, "Bizim son yıllardaki başarımızın altında yatan temel etken, teknolojiyi bu yangınlarla mücadeleye katmış olmamız. Özellikle insansız hava araçları, yangın söndürme ekipmanları, hava ve kara araçlarında teknolojiyi üst düzeyde kullanıyoruz." dedi.

Fotoğraf Galerisi

TEKNOFEST GURUR KAYNAĞIMIZ
 
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca TEKNOFEST’te stant kurdu. Yoğun ilgi gören standı Bakan İbrahim Yumaklı da ziyaret etti. Festivali değerlendiren Bakan Yumaklı, “Gurur kaynağımız” ifadelerini kullandı.
 
Bakan Yumaklı, üç boyutlu sanal gerçeklik gözlüğü ile arı yaşamının anlatıldığı kısımda çocuklarla sohbet etti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı daha sonra çocukların etkinlik alanında çocuklarla oyun oynadı.
 

Haber Görseli

200 METREKARELİK STANT
 
Festivalde WebTarımtv’nin canlı yayınına katılan Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların kullandığı teknolojiyi ziyaretçilerle buluşturduklarını söyledi. Tarım ve ormanın önemine değinen Başkan Çolakoğlu “ 200 metrekarelik stantta Bakanlığımızı temsilen Bitkisel Üretim, Devlet Su İşleri, Orman, Hayvancılık ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlükleri yerini aldı. Amacımız gençlerimize ulaşarak onlara tarım ve ormancılık alanında kullanılan teknolojileri tanıtmak. Eğitim olmadan hiçbir şey olmaz. Bugünkü konuştuğumuz konuları 20 yıl sonra hâlâ konuşmak istemiyorsak eğitime önem vermeliyiz. Bunun için de Bakanlık olarak yaptığımız faaliyetler var. Başkanlık olarak Tarım, Orman İnsan Fotoğraf yarışmamız var, kısa süre sonra başlayacak Yeşil Toprak Kısa Film Festivali gibi sanatsal faaliyetlerimiz de var. Biz yaptığımız işleri severek yapıp, bilim ile sanatı bir araya getirirsek 2023’te başlanılan Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacağımıza inanıyorum.” dedi.
 
Festival, Türkiye'nin millî teknoloji ekosisteminde kritik rol oynayan bakanlıkların, başkanlıkların, kamu ve özel sektör kuruluşlarının, akademik kurumların ve medya şirketlerinin de aralarında bulunduğu 125 kurumla gerçekleştiriliyor.

İbrahim Yumaklı