Yapılışı:
Öncelikle ayvalar tencerenin tabanına oturması için alt tarafından kesilerek düzleştirilir. Üstten de kesilen ayvaların çekirdekli kısmı oyulur ve kararmaması için limon suyu eklenmiş suya atılır.
Derin bir kapta kıyma, yıkanmış pirinç ve bulgur, 1 çay bardağı pekmez, dolmalık fıstık, kuş üzümü, tarçın ve tuz karıştırılarak dolmanın iç harcı hazırlanır.
Oyulan ayvalar hazırlanan iç harcı ile doldurulur ve kesilen ayvaların saplı kısmı üzerine kapatılır. Tencereye yerleştirilen dolmaların aralarına da istenirse dilimlenmiş ayva parçaları yerleştirilir. Dolmaların üzerine küçük parçalar halinde tereyağı bırakılır ve sıvıyağ ile 2 çay bardağı pekmez de dolmaların üzerinde gezdirilir. Dolmaların boyunu geçmeyecek kadar su da eklendikten sonra ocağa alınır. Ayvalar yumuşayıp iç harcı piştikten sonra servis edilir. Afiyet olsun.