TEMMUZ-AĞUSTOS 2018 / AYIN KONUSU

Bu yıl rekoltenin yaklaşık 650 bin ton olacağını tahmin ediyoruz


Canan YALÇIN SEVER    

25.07.2018 

Ulusal Fındık Konseyinin misyonu Türk fındığını kaliteli ve verimli hale getirerek üretimi ve ihracatını artırmak olarak özetlenebilir
Ulusal Fındık Konseyi(UFK) tüm sektör paydaşlarını içinde barındıran bir çatı organizasyonu. Yani üretici, tüccar, fabrikatör, ihracatçı, üniversiteler, ticaret borsaları, ticaret ve sanayi odaları, ilgili Bakanlıklar, ziraat odaları ve diğer sivil toplum örgütlerini içinde bulunduruyor.

Konsey olarak fındık sektöründeki misyonunuz nedir? Görevleriniz nedir?

Ulusal Fındık Konseyi(UFK) tüm sektör paydaşlarını içinde barındıran bir çatı organizasyonu. Yani üretici, tüccar, fabrikatör, ihracatçı, üniversiteler, ticaret borsaları, ticaret ve sanayi odaları, ilgili Bakanlıklar, ziraat odaları ve diğer sivil toplum örgütlerini içinde bulunduruyor. Türk fındığının sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerinin, ticaretinin ve pazarlanmasının sağlamasını hedefliyoruz. Aslında misyonumuzu Türk fındığını  kaliteli ve verimli hale getirerek üretimi ve ihracatını artırmak olarak özetleyebiliriz.

Haber Görseli

Fındık üretiminin artırılması için tavsiyeleriniz nelerdir? Sektörün en önemli sorunları nelerdir?

Kâğıt üzerinde üretici sayısı da oldukça fazla gözüküyor. Kırsal ikametgahı baz almayıp arazi mülkiyetine göre tanımlanmış bir üretici profili oluşturmak gerekiyor. Ayrıca işletmeler küçük ve çok parçalı olduğundan fındık tarımı genellikle geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Öncelikle gerçekçi bir fındık üreticisi tanımı yapılmalı ve fındık üretimiyle direkt ilgili olmayan fındığı bir yan gelir olarak gören kesimin fındık üreticisi olarak tanımlanması gerekiyor.

Yaşlı fındık sökümü yapılarak yeni ve genç bahçelerin tesis edilmesi gerekiyor. Tam da bu noktada sertifikalı fidan, doku kültürü, klonlama konularında yapılmakta olan çalışmalar yapısal düzenlemelerle desteklenmeli. Birçok üretici yaşlanmış bahçelerini yenilemek istiyor ancak sertifikalı fidan bulunamamasından dolayı bunu hayata geçiremiyor.

Özellikle son 5 yılda ortaya çıkıp da iyice yaygınlaşan “külleme hastalığı” fındık üretimi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Küllemeye maruz kalan bahçelerde cari yılın ürünü zarar gördüğü gibi gerekli bakım ve mücadele yapılmazsa gelecek yılın ürünü de zarar görüyor. Külleme hastalığıyla ilgili olarak ciddi bir farkındalık çalışması yapılmalı.

Haber Görseli

Bu yıl ki fındık sezonundan beklentileriniz nelerdir?

600-650 bin ton üretim beklentisi var. 2018 mahsulüne devreden ile birlikte  tüketime yetecek ürünümüz var. Bizim beklentimiz istikrarının korunduğu, sürekli üretim artışının ve gelirlerimizin arttığı bir fındık politikası oluşturmak.