KASIM-ARALIK 2023 / GEZİ

Anadolu’nun incisi Ilgaz


Murat ÖZKAN - Gülser İVGEN    

22.02.2024 


Doğanın usul usul beyaza boyandığı anlara şahitlik etmek ve bu güzellikle baş başa kalmak isterseniz rotanızda Ilgaz Dağı Milli Parkı mutlaka olmalı. Dört mevsim ihtişamını yitirmeyen Ilgaz Dağı, kış aylarında karın yağmasıyla birlikte adeta bembeyaz gelinliği içinde bir gelin görüntüsüyle etkileyici manzaralar sunuyor.

Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki Kızılırmak Havzası’nda, Kastamonu ve Çankırı sınırları içerisinde yer alan bin 88 hektar büyüklüğündeki alan, 1976 yılında Ilgaz Dağı Milli Park’ı olarak ilan edildi. Karadeniz ve İç Anadolu Bölgeleri arasındaki geçiş kuşağında yer alması Ilgaz Dağı’nın zengin bir tür ve habitat çeşitliliğine sahip olmasını sağlıyor. 
 
Volkanik kayaçlardan, serpantinler ve şistler meydana gelen arazi yapısıyla bilinen Ilgaz Dağı Milli Parkı, değişik karakterde vadilere, sırtlara ve doruklara sahip. Böyle bir arazi yapısını gür ormanlarla birleştiren bu alan, seyrine doyulamayacak eşsiz bir görüntü sunuyor ziyaretçilerine.
 
Sahip olduğu doğal, kültürel ve rekreasyon kaynak değerleri ile Türkiye’nin önemli doğa koruma alanları içerisinde yer alan Millî Park; Uludağ göknarı, sarıçam, ardıç, gürgen ve kayın ormanlarıyla yeşilin her tonunu bağrında taşıyor.
 
O muhteşem orman örtüsünün içinde ise keşfedilmeyi bekleyen gizli bir dünya var. Boz ayı, karaca, kızılgeyik, kurt, tilki, yaban domuzu ve yabani tavşan gibi memeli türlerin kendine yurt edindiği Ilgaz Dağı Milli Parkı’nda; siyah leylekten arı şahinine, karatavuktan kerkeneze, üveyikten kukumava, ebabilden bülbüle yüzlerce kuş türü yaşamını sürdürüyor. Aynı zamanda yırtıcı kuşlardan kara çaylak, kızıl akbaba, kara akbaba, yılan kartalı, çakır kuşu, kızıl şahin, kaya kartalı, küçük kartal ve şah kartal bölgede kuluçkaya yatıyor. Millî Park içerisinde Karakeçilik Tepe ve Kozançal Tepe mevkileri kuş gözlemciliği yapılabilecek özel yerler arasında bulunuyor.
 
İSTİKLAL YOLU’NUN BİR KISMI BÖLGEDEN GEÇİYOR
 
Her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan bu Millî Park, taşıdığı coğrafi değerlerin yanı sıra tarihi değerler bakımından da oldukça zengin. İnebolu sahilinden başlayan Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara’ya uzanan, Kurtuluş Savaşı boyunca İnebolu’ya deniz yoluyla gelen cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırılmasında kullanılmış olan 340 kilometrelik yolun, yaklaşık 4 kilometrelik kısmı buradan geçiyor. Bu sebeple de burada her yıl Kastamonu ve Çankırı Valilikleri tarafından İstiklal Yolu Yürüyüşü etkinlikleri yapılıyor.
 
Ayrıca Ilgaz Dağı Millî Parkı’nda bir de şehitlik anıtı bulunuyor. 1921 yılında Derbent Mevkiinde bulunan Ilgaz Dağı Derbent Karakolunda şehit düşen 5 jandarma erimizin anısına 1957 yılında yapılan bu abide tescilli bir kültür varlığı durumunda.

Haber Görseli

Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Ilgaz Dağı Millî Parkı, kış mevsiminde ziyaretçilerin yoğun olarak tercih ettiği bir alan. Özellikle tatil dönemlerinde ve hafta sonları insanların yoğun olarak ziyaret ettiği parkta üç adet kayak pisti bulunuyor. Söz konusu pistlerin ikisinde telesiyej diğerinde ise teleski hizmeti veriliyor. Daha çok kayak ve snowboard severler tarafından tercih edilen alanda aralık ayı itibarıyla başlayan ziyaretçi yoğunluğu mart ayına kadar devam ediyor. 
 
Mayıs ayından başlayarak eylül ayına kadar devam eden süreçte ise daha çok doğa yürüyüşü, botanik turları, foto safari, flora, fauna ve kuş gözlemi gibi aktiviteler gerçekleştiriliyor. Bu aktiviteler için oluşturulmuş iki farklı güzergâh kullanılıyor. Her iki güzergahta da tepeler, yaylalar, dereler, endemik bitki türleri ile Uludağ göknarı ormanı rahatlıkla görülebilir.
 
ÇEŞİTLİ KONAKLAMA İMKÂNLARI MEVCUT
 
Ilgaz Dağı bölgesi, bu mükemmel güzellikleri gezip, oksijen dolu havasını ciğerlerine çeken misafirlerine birbirinden leziz tatlarla tanışma fırsatı da veriyor. Özellikle çorba, hamur işi ve helvasıyla ünlü bu yöre; fırında keşkek, organik bal ve doğal mantarla yapılan birbirinden güzel yöresel lezzetler sunuyor ziyaretçilerine. Ayrıca Kastamonu’ya has büryan kebabı, döner üstü tirit, çekme helva, banduma ve ekşili pilav da tadılması gereken lezzetler sıralamasında başı çekiyor.
 
Mevsimine göre çadırlı kamp yapılabilen Ilgaz Dağı Millî Parkı ve civarında, özel işletmelere ait oteller ve kamu kurumlarına ait misafirhanelerde konaklama imkânı bulunuyor. 
 
Ilgaz Dağı Millî Parkı Kastamonu’ya 40, Çankırı’ya 80 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ankara’dan karayolu ile oldukça kısa sürede ulaşılabilen Ilgaz Dağı Millî Parkı’na İstanbul’dan havayolu ile de (Kastamonu Havalimanına) ulaşım sağlanıyor. Ilgaz ilçesinden geçen İstanbul-Samsun Karayolu Millî Park alanına 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

ılgaz millipark