MAYIS-HAZİRAN 2024 / HABER

Türkiye’de gıda güvenilirliğinde yeni bir dönem başlıyor


  

26.07.2024 


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 7 gün 24 saat işiyle hemhâl olan, bu ülkenin insanının gıdasını sağlamak için gece gündüz çalışan çiftçinin ve üreticinin hiçbir şekilde gerçekçi olmayan birtakım vaatlerle adeta kışkırtılmasını kabul etmediğini belirterek, “Bizler Bakanlık olarak bütün çiftçilerimizin, bütün üreticilerimizin her türlü yanında olan üretici bir Bakanlığız. Bizi üreticiyle ayırmaya çalışacak her türlü söylemi de reddediyorum.” dedi.

Dünya Gıda Güvenilirliği Günü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Orman Genel Müdürlüğünde düzenlenen etkinlikle kutlandı. Bakan Yumaklı burada yaptığı konuşmada bu yılki Dünya Gıda Güvenilirliği Günü temasının “Beklenmeyene hazırlıklı ol” olarak belirlendiğini ifade etti. Temanın belirlenmesinde yakın dönemde herkesin takip ettiği ve endişeyle izlediği gelişmelerin etkisinin büyük olduğunu söyleyen Yumaklı, iklim değişikliğinden salgın hastalıklara ve doğal afetlere kadar etkisinin çok yakından hissedildiği birçok risk faktörünü hep birlikte tecrübe ettiklerini kaydetti.
 
Nüfus artışının gıdaya olan talebi beraberinde getirdiğini vurgulayan Bakan Yumaklı, “2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olacağı, ülkemiz nüfusunun da 100 milyonu aşacağı düşünülürse gıdaya olan ihtiyacın yaklaşık yüzde 70 daha fazla artacağı öngörülmekte. Bu gıdayı üretmek için de yaklaşık yüzde 55 daha fazla su tüketiminin söz konusu olacağı hesaplanmakta.” diye konuştu.
 
Bunun için hem gıda arz güvenliğini hem de gıda güvenilirliğini korumak ve dünyadaki gelişmeleri iyi okuyup analiz etmek durumunda olduklarına dikkati çeken Yumaklı, Bakanlık olarak politikalarında gıda güvenliğini üç aşamada ele aldıklarını dile getirdi. Bakan Yumaklı, ilk aşamanın üretim, ikincisinin denetim, üçüncüsünün ise tüketim olduğunu belirterek, destek ve hibelerden kredilere, sulama ve altyapı yatırımlarından tarım arazilerinin korunmasına kadar birçok düzenleme ve faaliyetle üretim aşamasının devam ettiğini söyledi.

Haber Görseli

GIDA KONUSU SİYASİ BİR APARAT DEĞİL
 
Bu çalışmaların sonucunda hem 85 milyon vatandaşın hem de 60 milyon turistin gıda ihtiyacının sorunsuz bir şekilde karşılanmış olduğunu vurgulayan Yumaklı, şöyle devam etti:
 
“Hasat dönemi başladı. Dün itibarıyla hububat fiyatlarıyla ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi referans fiyat açıklamasını gerçekleştirdi. Bütün hazırlıklarını da yapmış durumda. Gıda konusu siyasi bir aparat değildir. 7 gün 24 saat işiyle hemhâl olan, bu ülkenin insanının sofrasına gıdasını sağlamak için gece gündüz çalışan çiftçinin ve üreticinin hiçbir şekilde rasyonel olmayan, gerçekçi olmayan birtakım vaatlerle adeta kışkırtılmasını kabul etmiyorum. Bizler Bakanlık olarak bütün çiftçilerimizin, bütün üreticilerimizin her türlü yanında olan üretici bir Bakanlığız. Bizi üreticiyle ayırmaya çalışacak her türlü söylemi de reddediyorum. Bizler fiyatı açıkladıktan sonra yanında bir dizi tedbirler de aldık. Bazı ürünlerin ithalatını kısıtladık. Özellikle ihraç edilebilecek olan ürünlerin daha önce yapılmayan ihracatını açtık. Bizleri üreticiden, çiftçimizden hiç kimsenin koparmasına izin vermeyeceğiz. Onların bütün ihtiyaçlarında birlikte olacağız ve inşallah bu güzel hasat dönemini de bereketli bir şekilde geçirmiş olacağız.”
 
5 AYDA 515 BİN DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
 
Bakan Yumaklı, Bakanlık olarak gıda güvenliği çalışmalarını yürütürken uluslararası kuruluşların “tek sağlık” yaklaşımını benimsediklerini belirtti. Gıda mevzuatını oluştururken Avrupa Birliği’ne uyumun yanı sıra Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile Dünya Sağlık Örgütünün çalışmalarını da dikkate aldıklarına vurgu yapan Yumaklı, vatandaşların güvenilir, sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşması için gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini kaydetti. 
 
Şu ana kadar 104 Türk Gıda Kodeksi mevzuatı yayınlandığını, 81 ilde de güçlü bir denetim altyapısının bulunduğunu belirten Yumaklı, 41 kamu, 107 özel gıda laboratuvarıyla hizmet verdiklerini, gıdaya yönelik 15 AR-GE merkezinin bulunduğunu dile getirdi.
 
Gıda denetimleri için 7 bin 617 personelin olduğunu belirten Bakan Yumaklı, şunları kaydetti: “Biz en önemli gıda denetçisinin vatandaşımızın kendisinin olduğunu düşünüyoruz ve bunu ifade ediyoruz. Bugün, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu ve Bakanlığımızla birlikte imzalanan protokolle, gıda okuryazarlığı konusunda daha çok şeyler yapmamız gerektiğiyle ilgili husus bir yol haritasıyla uygulanabilir hâle geldi. Geçen yıl denetim sayısı 1,3 milyon, 2024 yılının ilk 5 ayında ise 515 bin denetim gerçekleştirildi. Bu denetimlerin yanı sıra gıda zincirinin birincil aşamasında da çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu kapsamda gıda etiketlerine yeni düzenlemeler getirildi. Tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi için yanıltıcı görsel ve ifadelerin kullanımını yasakladık. Gıda katkı maddelerinin bazılarını yasakladık. Son dönemde onları çağrıştıran farklı metotlarla bu yasamızı delmeye çalıştıklarını da görüyoruz, onları da çok yakından takip ediyoruz. İnsanımızın gıda konusundaki güvenilirliğini sağlamak için her şeyi yapıyoruz. İlk kez arı ürünlerine yönelik bir tebliğ yayımlandı. İhracattan geri dönen taze meyve ve sebzelerin kontrollerini ülkemizde giriş noktasında yapmaya başladık. Bu konuda mesnetsiz bazı iddialar, iftiralar geliyor, sanki hiçbir şey yapılmıyormuş gibi."
 
İhracattan dönen ürünlerin imha edildiği görüntüleri izleten Yumaklı, bu durumun iç acıtan bir husus olduğunun altını çizdi.

ibrahimyumaklı