Aroma vericiler gıda katkı maddesi midir?
Aroma vericiler gıda katkı maddesi değildir. Gıda katkı maddelerinin Avrupa Birliği tarafından onaylanarak belirlenen E kodu olarak bilinen bir kod numarası olduğu halde aroma vericilerin E kodu yoktur. Katkı maddelerinin koruyucu, renklendirici, asitlik düzenleyici gibi fonksiyonel sınıfları bulunurken aroma vericiler için bu sınıflandırma mevcut değildir.
Aroma vericiler gıdalara hangi amaçla eklenmektedir?
Aroma vericiler gıdalara tat vermek, koku vermek amacıyla eklenir. Gıdanın sahip olduğu tat ve kokuyu daha baskın hale getirebilen aroma vericiler, üretim sırasında oluşabilecek istenmeyen kokuları yok etmek için, kaybolan aromayı geri kazandırmak için de kullanılıyor.
Aroma vericiler ile ilgili herhangi bir yasal düzenleme var mı?
Aroma vericiler ile ilgili yasal düzenleme Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği’dir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerde uygulanan mevzuat ve bizim mevzuatımız birebir uyumlu olup kullanımları bu düzenleme ile uyumlu olmayan aroma vericiler veya içinde aroma vericiler ve/veya aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenlerinin bulunduğu gıdalar piyasaya sürülemez.
Aroma vericiler güvenilir midir?
Aroma vericiler ile ilgili bilimsel çalışmalar ve veriler Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi(EFSA) tarafından değerlendirilir. Bu raporlara göre bir aroma vericinin hangi gıdalarda kullanılacağı ve kullanım limitleri belirlenir. İnsan sağlığı açısından risk oluşturabilecek aromaların üretimi ve piyasaya arzı engellenir.
Doğal aroma verici madde nedir?
İşlenmemiş halde ya da geleneksel gıda hazırlama işlemlerinden biri veya birden fazlası ile insan tüketimi için işlendikten sonra; bitkisel, hayvansal ve mikrobiyal orijinli materyalden uygun fiziksel, enzimatik veya mikrobiyolojik işlemlerle elde edilen doğada tanımlanmış ve doğal olarak bulunan aroma verici maddeler doğal aroma verici olarak tanımlanır. Gıdanın etiketinde “doğal aroma verici” olarak belirtilir.
Vanilya ve vanilin arasında fark var mıdır?
Vanilya tropikal bölgelerde yetişen orkide türlerinin meyvelerinden (Vanilla planifoilia) çıkarılan tamamen doğal bir üründür. Vanilya bitkinin tohumlarında bulunmaktadır. Tohumlar fermente edilerek, vanilyanın başlıca bileşeni olan vanilinin serbest bırakılması sağlanır. Kısaca vanilin aslında vanilyanın içinde bulunan, kokusunu sağlayan ana etken maddedir. Vanilin selülozla birlikte bitkinin odunsu yapısını ve dayanıklılığını sağlayan, kağıt endüstrisinin de yan ürünü olan ligninden kimyasal yolla elde edilebilir.