MAYIS-HAZİRAN 2024 / AYIN KONUSU

Tarım Kitaplığı


Hilal DOĞAN    

29.07.2024 


Manda ve ürünleri üretimi, Evliya Çelebi Seyahâtname’sinde yemek kültürü, Yenidünya yetiştiriciliği

Haber Görseli

MANDA VE ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ
 
Manda ve manda ürünleri hakkında rehber niteliği taşıyan kitap, yazarın ifadesiyle; Anadolu’da evvelce çokça yapılan ve sonrasında ihmal edilen manda yetiştiriciliğinde farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanmış. 9 bölümden oluşan kitapta; manda yetiştiriciliği ve tanıtımı, manda üretiminin avantajları, anatomik fizyolojik ve biyolojik özellikleri, çeşitli dünya ülkelerinde manda üretimi, mandalarda sevk ve idare, besleme, ıslah çalışmaları, manda eti ve et ürünleri, mandalarda süt ve süt ürünleri başlıkları altında ayrıntılı bilgiler veriliyor. 426 sayfadan oluşan kitap, yazarın üniversite web adresinden temin edilebilir.

Haber Görseli

EVLİYA ÇELEBİ SEYAHÂTNAME’SİNDE YEMEK KÜLTÜRÜ
 
17. yüzyıl Osmanlısının beslenme alışkanlıkları ve yemek kültürü Seyahatname’de geçen mutfak eşyaları, kap kacak ve sofra gereçleri, hayvansal ve bitkisel yağlar, baharat ve diğer tatlandırıcılar, ekmekler, çörekler ve diğer unlu mamüller, etler, tavuklar ve diğer kanatlılar, çorbalar, pirinç, balıklar ve diğer su ürünleri, sebzeler ve baklagiller, meyveler ve meyveleriyle ünlenmiş kentler, tatlılar, içecekler: şerbet, boza, kahve ve şarap başlıkları altında sınıflandırılarak anlatılıyor. 
 
Yazarın dizin oluşturarak ayrıntılarına girdiği ve Evliya Çelebi’nin kıymetli eseri Seyahatname’den bize derlediği kitap, o dönem yemekleri ve kültürü hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için önemli bir kaynak. Yapı Kredi Yayınlarından çıkan kitap 440 sayfadan oluşuyor. 

Haber Görseli

YENİDÜNYA YETİŞTİRİCİLİĞİ 
 
Kitapta; Gülgiller familyasından, her mevsim yeşil subtropik yenidünya meyvesi, diğer bir ismiyle malta eriği hakkında bilgiler veriliyor. Dünyada, üretiminin gerek üretici gerek tüketici bakımından öneminin artmasıyla hem meyvesi hem de yaprakları ilgi odağı hâline gelen yenidünyanın; çoğaltılması, yetiştirme teknikleri, fizyolojisi, biyolojisi, çeşitleri, budanması, ıslahı, depolanması, raf ömrü gibi temel konularda rehber niteliği taşıyor. Yenidünya ağacı ve meyvesinin Türkiye ve dünyadaki durumu ve önemini de ortaya koyan 176 sayfalık bu kitap; Nobel Bilimsel Eserler Yayınevinden çıkmış.

Manda ve ürünleri üretimi Evliya Çelebi Seyahâtname’sinde yemek kültürü Yenidünya yetiştiriciliği