TEMMUZ-AĞUSTOS 2024 / HABER

Türkiye’de tarım ve ormancılığın son bir yılı


Müge ÇEVİK    

11.09.2024 


“Üretimin ve üreticinin yüzyılı başlıyor” diyerek 6 Haziran 2023 tarihinde görevine başlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçen bir yıl içinde ülkemiz tarım ve ormancılığı için önemli çalışmalara imza attı. Bu çalışmalardan öne çıkanları dergimiz okuyucuları için derledik.

Deprem Bölgesindeki Üreticilerin Hayvan Kaybı Tümüyle Karşılandı
 
6 Şubat depremlerinin ardından, deprem bölgesindeki yetiştiricilere 909 milyon lira bütçeli canlı hayvan ve arılı kovan bedelsiz teslim edildi. Depremden etkilenen illerde 5 bin 804 büyükbaş, 43 bin 317 küçükbaş, 549 bin kanatlı hayvan ve 26 bin 318 arılı kovan dağıtımı yapıldı.
 
Devrim Niteliğindeki Planlı Tarımsal Üretim İçin Mevzuat Çalışmaları Tamamlandı
 
Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle, planlı üretimin temelleri atıldı. Özellikle bitkisel ve hayvansal üretim için stratejik öneme sahip ürünlerde bu yıl planlı üretime geçilecek. İşlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması ve tarımsal üretim yapılan tüm alanların kayıt altına alınması sağlanacak. Suya göre tarım yapılması ve sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması da bu değişikliklerin önemli başlıklarından biri olacak.
 
Yeni Destekleme Modeli Hayata Geçirildi
 
Mevcut desteklemelerde işletme büyüklüğüne göre belirli sınırlandırmalar varken yeni desteklemelerde bu sınırlandırmalar kaldırılacak ve üreten herkese, ürettiği kadar destek verilecek. Aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek verilecek. Bu sayede aile işletmeleri temel destekle aynı oranda ilave destek alarak en az iki kat destek almış olacak. Kırsalda kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılarak yine ilk kez genç üreticiler ile kadın üreticilere yüzde 70 ilave destek verilecek. Suni tohumlama, yerli sperma, soy kütüğü, ari işletme gibi verimliliği artırıcı destekler de çoğaltılarak devam edecek.
Genel Tarım Sayımı Süreci Başladı
 
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında Genel Tarım Sayımı Yapılmasına İlişkin Protokol imzalandı. Tarımsal verilerin oluşturulması ve kayıtlılığı artırmak yönündeki çalışmaların tarımsal üretim ile ilgili kısa, orta ve uzun vadeli vizyonel politikaların belirlenmesine katkı sunacağı vizyonuyla; Bakanlığın bir süredir genel tarım sayımı için yürüttüğü altyapı hazırlıklarına ek olarak ilgili kurumlarla yapılan toplantılarda izlenecek yol haritası belirlendi. 
 
IPARD Programı 81 İle Yaygınlaştırıldı 
IPARD destekleri 42 ilden 81 ile yaygınlaştırıldı ve faydalanıcı sayısı artırıldı. Krediler konusunda Ziraat Bankası ile ortak bir adım atılırken sübvansiyonlu kredilerde, kadınlara, gençlere ve planlı üretim bölgelerine ilave indirim oranları uygulanıyor. Hayvancılıkta işletme başına 40 milyon lira olarak verilen kredi üst limiti 60 milyon liraya, ari işletmelerde 80 milyon liraya çıkarıldı.

Fotoğraf Galerisi

Gelir Koruma Sigortası Uygulamaya Kondu
 
Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Gelir Koruma Sigortası ülke genelindeki tüm üreticilerimizi kapsayacak. Avrupa’da ilk kez Türkiye’de uygulanacak bu sigortayla ekmeklik ve makarnalık buğday üretimi yapan üreticilerin gelir kayıpları poliçe kapsamında garanti altına alınmış olacak. Pilot uygulaması Konya'da tamamlanan bu sigortanın bütün yurtta genelleştirilmesi sağlanacak. Uygulama oturdukça diğer ürünlerin de ilave edilmesi planlanıyor. Gelir Koruma Sigortası’yla üreticilerimiz verim düşüklüğü ya da fiyat dalgalanmalarına karşı da teminat altına alınmış olacak.
 
Dünyanın En Büyük Jeotermal Sera OTB’sine Tüzel Kişilik Kazandırıldı
 
2023 yılında 39 Organize Tarım Bölgesi’ne (OTB) tüzel kişilik kazandırıldı. Aydın Efeler ve Denizli Sarayköy'de jeotermal sera organize tarım bölgelerinde üretime geçilirken dünyanın en büyük jeotermal sera organize tarım bölgesi olan Balıkesir Gönen OTB'ye de tüzel kişilik kazandırıldı. Tarımsal üretime büyük güç katan organize tarım bölgelerinden, tüzel kişilik kazandırılan OTB sayısı 39'a, altyapısı tamamlanarak yatırımcıların hizmetine sunulan OTB sayısı ise 12'ye yükseltildi. 
 
Türkiye Arıcılık Haritası Güncellendi
 
Türkiye Arıcılık Haritası 2023 verileri ile güncellendi. Tarım Cebimde mobil uygulamasından da ulaşılabilen Türkiye Arıcılık Haritası internet sitesinde arıcılıkla ilgili birçok veri ve istatistiki bilgi bulunuyor. Ülke geneli ve illere göre ayrı ayrı hazırlanan harita, renk skalası ile belirtilmiş üretici sayısı, kovan sayısı, bal üretimi ve kovan başı bal verimi gibi bilgiler içeriyor. Haritada ayrıca, ülkemiz genelinde üretimi yapılan bal çeşitleri ve bu balların illere göre dağılımı, illerde en çok üretimi yapılan bal çeşitleri, tescil edilmiş coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri, damızlık ana arıların ırk özellikleri ve tescilleri, bombus arısı üreten iller ve kapasiteleri de yer alıyor.
 
Türkiye’nin İlk Yüzer Güneş Enerjisi Santrali Keban Barajı’nda Açıldı
 
Karada yapılan enerji sistemlerinden yüzde 10 daha verimli olan Yüzer Güneş Enerjisi Santrali Elazığ’daki Keban Barajı su rezervuarı üzerinde inşa edildi. 1 megavatlık bir elektriği sisteme veren santral, karadaki 2 megavatlık güneş enerjisi sistemiyle de entegre olarak bu alandaki sulamanın yaklaşık yarısının enerjisini sağlar duruma geldi.

Fotoğraf Galerisi

Su Ürünleri Üretiminde Cumhuriyet Tarihinin Rekoru Kırıldı
 
2023 yılı toplam su ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 18,6’lık artışla 1 milyon 7 bin 921 ton olarak gerçekleşti. Bu üretim rakamı ile Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te üretim rekoru kırılmış oldu. 
 
Hayvancılık Yol Haritası Belirlendi
 
2024-2028 yıllarında uygulanacak “Hayvancılık Yol Haritası” açıklandı. Hayvansal üretimin planlanması kapsamında; maliyet, kapasite ve pazarlama imkânları doğrultusunda üretim modeli oluşturuldu. 
 
Hayvan hastalıklarıyla mücadelede yeni tedbirler alındı. Aşılanan kuzu ve oğlağa destek verilecek. Veteriner Yol Kontrol ve Denetim İstasyonlarının sayısı artırılacak. Ulusal Aşı Üretim Merkezi kurulacak. 
 
Ayrıca Islah Eylem Planı ile Genomik Test Merkezi açılacak. Yüksek kapasiteli üretim boğaları Ocak 2025’te üretilmeye başlanacak. Anaç hayvan üretimi artırılacak. Bu çerçevede, dişi buzağılara ilave destek verilecek. TİGEM Damızlık Merkezlerinin sayıları artırılacak. Aile işletmelerine anaç hayvan tedarik edilecek. 
 
Yeni Destekleme Modeli ile aile işletmelerine ilave destek verilecek. Sınırlama olmaksızın üretilen her buzağı, oğlak ve kuzuya destek ödemesi yapılacak. İlk defa genç üreticiler ile kadın üreticilere ilave destek verilecek. 

Fotoğraf Galerisi

TMO Tarihinin En Yüksek Hububat Alımını Gerçekleştirdi
 
Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin yaşandığı 2023 yılında Toprak Mahsulleri Ofisi 13,1 milyon tonluk hububat alımı gerçekleştirdi. Bütün zamanların rekoru olan bu alım sürecinde 4,5 ayı aşan bir sürede 614 noktada günlük ortalama 200 bin tona ulaşan alım yapıldı. 
 
Şap Aşılaması 2 Dozdan 3 Doza Çıkarıldı
 
Hayvansal üretimle alakalı şap hastalığını en aza indirmek ve bir süre sonra da tamamıyla yok etmek amacıyla aşılama dozu 2’den 3’e çıkarıldı. Bu ve alınan diğer tedbirlerle beraber hastalığın görülme oranı yüzde 53 azaltıldı.
 
Sahte Alkollü İçki Üretimine Karşı Etil Alkol Takip Sistemi Kuruldu
 
Sahte alkollü içki üretimi ve bundan kaynaklanan can kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla Etil Alkol Takip Sistemi kuruldu. Yasa dışı alkollü içki üretimiyle mücadelede kapsamında 3 kademeden oluşan sistem, üretim miktarının yerinde tespiti, ticaretin tek platform üzerinden yapılması ve dağıtımının izlenmesi aşamalarını kapsıyor.

ibrahimyumaklı