TEMMUZ-AĞUSTOS 2024 / ÖNDER ÇİFTÇİ

Tek başına bin dönüm araziyi ekiyor


Sema ÖZAY    

13.09.2024 


Tek başına bin dönüm araziyi ekerek buğday, arpa ve ayçiçeği yetiştiren Zile’nin büyük ve başarılı çiftçilerinden biri olan Fahrettin Güner sorularımızı cevapladı.

Sizi tanıyabilir miyiz? Çiftçi olarak neler üretiyorsunuz?
 
Zile’nin Karşıyaka köyünde doğdum, büyüdüm ve hâlâ burada yaşıyorum. Aynı zamanda köyün muhtarıyım. 54 yaşındayım, evliyim ve bir oğlum var. Eşim, annem ve babamla birlikte yaşıyoruz. Babam da çiftçilik yapıyordu, yaşlandığı için bıraktı. Şimdi ben devam ediyorum. Çocuğum ise üniversite okudu ve İzmir’de çalışıyor.
 
Şu anda tek başıma çiftçilik yapıyorum diyebilirim. İhtiyaç duyduğumda işçi tutuyorum veya komşularla imece usulü yardımlaşıyoruz. Bin dönüme yakın arazi ekiyorum, bu arazilerin yüzde 80’i kiralık. Genelde arpa, buğday, fasulye ve ayçiçeği ekiyoruz. Bu yıl 450 dönüm ayçiçeği, 350 dönüm buğday ve 200 dönüme yakın arpa ektik. 
 
Köyde sıradan bir gün nasıl geçiyor?
 
Köyde her dönem farklı olur. Şu anda hasat dönemi, buğday ve arpa hasadı yapılıyor. Ayçiçeği su istiyor, sulama işleriyle uğraşıyoruz. Hasat sonrası tohum elemesi ve gübreleme yapıyoruz. Eskiden işçilik gerektiren işler çoktu, ama şimdi bu işler azaldı. Kışın tarlada çok iş olmaz, sadece toprak hazırlığı yaparız; sonbaharda ekime başlarız. Arazimiz çok olduğu için tohum ekimine ekim ayında başlarız, bu iş aralık ayına kadar sürer. Şubat sonunda gübreleme ve ilaçlama yaparız, bu işlemler 3-4 ay sürer. Ayçiçek ekimi 5-10 gün, gübreleme ise 2 gün sürer. Hava şartları da işleri etkiler. 
 
Tüm bu işlemler makine ile yapıldığı için çok insan gücü istemiyor ve zamanımızın çoğu tarlada geçmiyor. Traktörümüz, tohum ekme, gübre serme, ilaç yapma, diskaro gibi toprak işleyecek her türlü makine ve aletimiz var. 
 
Kazancınızdan memnun musunuz? Gençlere çiftçiliği tavsiye eder misiniz?
 
Çiftçilikte kazanç birçok etkene bağlı. İklim bunlardan biri. Geçen yıl ve ondan önceki yıl yağış bol olduğu için verim yüksekti, kazancımız da bol oldu. Ancak bu yıl kurak geçtiği için verim düşük, gelir de neredeyse geçen yılın yarısına düştü. Çiftçiliği gençlere tabii ki tavsiye ederim. Ben tek başıma bin dönüm ekiyorum, genç birisi bin beş yüz dönüm de ekebilir. Ancak önümüzü daha fazla görebilsek başarılı oluruz. Planlı ve maliyeti hesaplanabilir tarım elbette kazançlı olur. Genel olarak günü kurtarmanın ötesinde kazanıyoruz. Çiftçilikten sağladığımız kazançla ev, araba aldık. Her türlü tarım makinemiz de var. Tarla dışında 7-8 milyonluk araç makine sermayem var. Doğal olarak bu kadar sermaye ile daha fazla kazanmak istiyorum. Bakanlığımızdan isteğim, desteklerin aynı yıl içinde ödenmesi. Böylece gelecek döneme hazırlık yapma imkânımız olur.
 
NOT: Zile İlçe Tarım ve Orman Müdür Vekili Arif Akyörük ve Müdürlük Personeli Selma Özay’a röportajların gerçekleştirilmesine katkılarından dolayı teşekkür ederiz. 

Fahrettin Güner Karşıyaka, çiftçi sema özay