EYLÜL-EKİM 2024 / MARKA DEĞERİ

Hayvancılıkta hem üretici hem de tüketici memnuniyeti sağlanacak


Murat ÖZKAN    

13.11.2024 


Tarımsal Üretim Planlaması Tarım ve Orman Bakanlığının yoğun çalışmaları sonucu bu yıl itibarıyla uygulamaya konuluyor. Tarımsal planlamanın önemli bir ayağı olan hayvancılıkla ilgili değişiklikleri ve yenilikleri Hayvancılık Genel Müdürlüğünden aldığımız bilgiler ışığında derledik.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından suyu merkeze alan, doğal ve genetik kaynakların korunduğu hayvancılık yol haritası hayata geçirildi. Bu uygulama ile hayvan sağlığı ve refahı ön planda tutulurken sürdürülebilir, verimli ve kaliteli hayvansal üretim ile güvenli gıda arzının sağlanması amaçlanıyor.
 
2024-2028 yıllarını kapsayan Hayvancılık Yol Haritası’nın ana unsurunu Hayvansal Üretimin Planlanması oluşturuyor. Planlanma ile stratejik önem arz eden hayvansal ürünleri belirlemek, belirlenen stratejik ürünlerin nerede ve ne kadar üretileceğini planlamak, küresel iklim değişikliğine uyum sağlayarak sürdürülebilirliği temin etmek, doğal kaynakları korumak ve optimum düzeyde faydalanmak, hayvansal ürün ihtiyacını karşılayarak ihracat odaklı büyümek amaçlanıyor.
 
Üretim planlamasının yönlendirici araçlarından hayvancılık desteklerinde; sözleşmeli üretim, düşük faizli yatırım ve işletme kredisi, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) destekleri ön plana çıkıyor.
 
ÜRETİM PLANLAMASI İLE YENİ YATIRIMLARA DESTEK SAĞLANACAK
Hayvancılık desteklemelerinde süt havzası ve besi havzası olarak belirlenen illerdeki buzağı/malaklar için ilave 0,5 katsayı, süt havzası olarak belirlenen illerde üretilen süt için ilave 0,4 katsayı destek verilecek.
 
Sözleşmeli üretim yapan üreticiler ilave destek ve indirim kriterlerinden yararlandırılacak.  Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi ile planlı üretim bölgesinde yatırım ve işletme kredisi kullanacak üreticiler ilave yüzde 20 faiz indiriminden yararlanabilecek. Ayrıca sadece planlı üretim bölgelerinde yüzde 50 hibe (KKYDP ve TKDK Destekleri) ile yatırımların cazip hâle getirilmesi planlanıyor.
 
Büyükbaş hayvancılıkta 5 başa (5 baş dâhil), küçükbaş hayvancılıkta 25 başa (25 baş dâhil), kanatlı yetiştiriciliğinde ise 250 adede (250 adet dâhil) kadar olan hayvancılık işletmeleri üretim planlaması kapsamı dışında tutulacak.
 
Uygun olmayan başvurulara izin verilmeyerek tespiti hâlinde Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılacak. Üretim izni 15 gün içinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek ilgililere bildirilecek.
 
Hayvancılık işletmeleri programlı aşı çalışmaları dönemlerinde denetlenecek. Üretim planlaması ile yeni yatırımlara destek sağlanacak.
 
Hayvansal Üretimin Planlanması ile ürünlerin arz ve talep miktarı dikkate alınarak tarım havzası veya işletme bazında hangi ürün veya ürün gruplarının üretileceğinin belirlenmesi, stratejik ürünlerde arz güvenliğinin korunması, ülke ihtiyacına göre asgari ve azami üretim miktarlarının tespit edilerek ürün fazlası veya eksikliğinin oluşmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Böylece üreticiler korunurken tüketicilerin de artan refahtan pay alması sağlanacak.

planlı üretim