OCAK-ŞUBAT 2018 / BİTKİSEL ÜRETİM

Lahana yemenin tam zamanı


Hatice KAPLAN    

19.03.2018 

Kış mevsiminin vazgeçilmez tatlarından birisidir lahana. Birçok değerlendirilme şekli olan lahana, çiğ olarak tüketildiği gibi salatası, kapuskası, etli yada zeytinyağlı sarması ve turşusuyla kış aylarında sofralarımızı süsler.
Lahana, baş lahana (beyaz ve kırmızı), karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası, yaprak lahana ve alabaş gibi türleri içine alır. Lahana grubu sebzelerinden beyaz baş lahana ülkemizde özellikle de Karadeniz Bölgesi'nde yoğun bir şekilde yetiştirilen ve severek tüketilen bir sebze.

Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar başlangıcı ile ilkbahar sonu arasındaki serin dönemde yetiştirilir. Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca yetiştirilen lahanalar ülkemizde genellikle kışlık olarak yetiştirilirler. Yaz döneminde yetiştirilen erkenci çeşitler bulunmasına karşılık bu dönemdeki yüksek sıcaklıklar kaliteyi bozduğundan ve yazlık sebzelerin yoğun olduğu bir dönem olduğu için bu dönemde yetiştiricilik yapılmaz.

Geniş ve bol miktarda yapraklara sahip olan lahanalar yetiştirildikleri yerin besin maddelerince zengin olmasını isterler. Bu sebeple uygun yanmış ahır gübresinin yanında iyi baş bağlama ve verimlilik için ticarî gübre de verilmelidir.

Beyaz baş lahana yetiştiriciliği kolay bir yetiştiricilik olup bol suyu sever. Lahanada hasat, dikimden 3-5 ay sonra başlar. Olgunlaşan başların tarlada bekletilme süresi çeşidine göre 20-30 gün arasında değişiklik gösterir.

ZAYIFLAMAK İSTEYENLERE LAHANA

İçerdiği vitamin ve mineral maddelerce insan beslenmesi ve sağlığına büyük katkısı olan beyaz baş lahana kış sebzeleri arasında önemli bir yere sahip. Özellikle kalsiyum ve fosfor mineralleri ile A, B1, B2, B12 ve C vitaminlerce oldukça zengin bir sebzedir.
Toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olan beyaz lahanayı tam da mevsiminde, turşusundan dolmasına her şekilde tüketerek faydalarından mahrum kalmamak gerekiyor. İçeriğindeki C, B ve E vitaminleri, demir, potasyum ve magnezyum mineralleri sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendiren hatta kanserden korunmada öne çıkan kış sebzesi beyaz lahana, zayıflamak isteyenlerin de bir numaralı dostu. İçeriğindeki beta-karoten, A vitaminine dönüşerek göz sağlığına fayda sağlıyor. A vitamini gözleri güçlendirerek özellikle gece görme fonksiyonlarını artırıyor. Kalsiyum, potasyum ve magnezyum minerallerinden zengin olan beyaz lahana, kemik ve kas sağlığını güçlendiriyor. 30 yaşına kadar kemiklerde biriken kalsiyum ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riskinizi azaltıyor. Yaşlılık döneminde de daha sağlıklı kemikler, ufak çarpma ve düşmelerde kemik kırılma hasarlarının daha az olmasına yardımcı oluyor.

Haber Görseli

LAHANA SALATASI

Lahana salatası içerisine şeker konulduğundan alışık olmadığımız bir tat olsa da genelde fast-food restoranlarda bu salatayı bulmak mümkün. Biz de evde kolayca yapabileceğiniz bu tarifi sizinle paylaşmak istedik. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Malzemeler
600 gram beyaz lahana
(1/2 adet küçük boy lahana)
2 adet orta boy havuç
1/2 adet küçük boy kuru soğan
Sosu için:
6 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
limon suyu
sirke

Nasıl Yapılır?
• Lahananın göbek kısmında yer alan sert bölümü çıkarılıp, beyaz lahana ince ince kıyılır.

• Kabukları soyulan havuçlar, lahanalarla uyumlu olacak şekilde uzun ince parçalar halinde kesilir ya da rendenin iri kısmıyla rendelenir.

• Kuru soğan rendenin ince kısmıyla rendelenir sonra doğranmış olan tüm malzemeler derin bir salata kâsesine alınır.

• Salatanın sosu için; küçük bir kâsede taze sıkılmış limon suyu, üzüm sirkesi, tuz ve toz şekeri küçük bir çırpıcı yardımıyla toz şeker eriyene kadar karıştırılır.

• Son olarak salataya asıl tat ve kıvamını verecek olan mayonezi kattıktan sonra sos malzemeleri son
bir kez karıştırılır.

• Hazırladığınız mayonezli sosu doğranmış salata malzemeleriyle harmanladıktan sonra lahana salatasını sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.