MAYIS-HAZİRAN 2019 / HABER
“Fındıkta 3 milyar dolarlık plan”
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Ordu’da düzenlenen Ulusal Fındık Çalıştayı’na katıldı.
Bakan Pakdemirli: “Orta vadede fındığın Türkiye’ye katkısı minimum 3 milyar dolar olacak şekilde bir plan ve programı hayata geçireceğiz.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli Ordu’da düzenlenen Ulusal Fındık Çalıştayı’na katıldı. Bakan Pakdemirli çalıştayda yaptığı konuşmada orta vadede fındığın Türkiye’ye katkısı minimum 3 milyar dolar olacak şekilde bir plan ve programı hayata geçireceklerini ifade etti.
Yeni dönemde tarımda stratejik ürün olan fındığı her yönüyle ele alacaklarını, belirten Pakdemirli, “Fındığa tabii ki bizim de en az Cumhurbaşkanımız kadar sahip çıkmamız gerekir. Fındığın ana vatanı Türkiye’dir, 600 yıldır da ihraç ediyoruz. Fındık hem tarıma hem sanayi hem de ticarete çok ciddi katkıları olan bir ürün. Fındık Karadenizliyi baba ocağına bağlayan üründür. Hasat döneminde Karadenizli burada buluşuyor.” ifadesini kullandı.
“DÜNYADAKİ FINDIK ALANLARININ YÜZDE 75’İ BİZİM”
Pakdemirli, “Dünyadaki fındık alanlarının yüzde 75’i bizim” diyerek, şunları kaydetti:
“Aşağı yukarı dünya fındığının yüzde 70’ini de biz üretiyoruz. 100 ülkeden fazla ülkeye ihracatımız var. Toplamda ortalama 250 bin ton fındık ihracat ediyoruz. Dünya ihracatının yüzde 75’ini, toplam Türkiye’nin tarımsal ihracatının da yüzde 10’unu oluşturuyor. Bütün bunları alt alta sıraladığımızda fındık gerçekten stratejik. Dünyanın en iyi kalite fındığı ve en çok üretimi bizde.”
Pakdemirli, hasat zamanı geldiğinde fındıkta en büyük endişenin fiyat olduğunu aktararak, “Fındığın fiyatının ötesini de mutlaka konuşuyor olmamız lazım. 10 sene, 20 sene, hatta 50 sene sonrasını konuşmamız lazım. Eğer fındıkta rekabetçi isek 50 sene sonra da rekabetçi kalmanın mutlaka yollarını bulmamız lazım. “ dedi.
Pakdemirli, Bakanlıkta çalıştaylardan çıkacak sonuçları değerlendirecek çalışma grubu kuracağını da belirterek, daha fazla bilgi ve önerisi olanların Bakanlıktaki bu çalışma grubuna başvurabileceğini söyledi.
“TMO’YA GEREK KALMADAN FİSKOBİRLİK REGÜLASYON GÖREVİ GÖRSÜN”
“TMO olarak bugüne kadar çiftçimize ve müstahsilimize tam destek olduk, bundan sonra da gerekiyorsa bölge insanına destek olmaya devam ederiz.” diyen Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Ama benim isteğim şu. FİSKOBİRLİK burada. Ben isterim ki TMO’ya gerek kalmadan FİSKOBİRLİK burada regülasyon görevi görsün. Tabii ki bazı şartlar yüzünden FİSKOBİRLİK bu görevi yerine getiremiyordu ama biz devlet olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın bize vermiş olduğu güçle FİSKOBİRLİK’e bu sene bir can suyu verdik. İnşallah FİSKOBİRLİK de bunu iyi değerlendirecek ama bunun bir sonraki adımı FİSKOBİRLİK’in tek başına artık piyasayı regüle edebilmesidir. Edemezse de biz yine TMO olarak oradayız ama bu işlerin, regülasyon kısmının asıl sadece fındık değil, tüm tarım ürünlerinde mutlaka birliklerin ve kooperatiflerin bu işleri yapıyor ve regülasyon görevini onların görüyor olması lazım ama olmadığı yerde de her zaman TMO olarak bölge çiftçisinin, insanının ve üreticisinin her zaman yanında oluruz.”
Pakdemirli, fındık ihracatındaki döviz girdisi hedefine de değinerek, “Orta vadede bu işin yıllık Türkiye’ye katkısını 3 milyar dolara çıkarma hedefimizi arkadaşlarla ortaya koyduk. İnşallah orta vadede fındığın Türkiye’ye katkısı minimum 3 milyar dolar olacak şekilde biz bir plan ve programı hayata geçireceğiz. Bunu daha da ileriye taşıyıp bu fiyatların üstüne çıkmamız söz konusu.” dedi.
Haber Görseli
Bakan Pakdemirli, Belarus Başbakan Yardımcısı İgor Lyaşenko’nun katılımıyla Ankara’da düzenlenen Türkiye-Belarus İş Forumu’nda yaptığı konuşmada Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun ziyaretinin iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracağını düşündüğünü söyleyerek kendisinin Belarus Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 10. Dönem Toplantısı Eşbaşkanı olarak görevlendirildiğini dile getirdi.
“Belarus ve Türkiye ilişkileri ivme kazanacak”
Bakan Pakdemirli, Belarus Başbakan Yardımcısı İgor Lyaşenko’nun katılımıyla Ankara’da düzenlenen Türkiye-Belarus İş Forumu’nda yaptığı konuşmada Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun ziyaretinin iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracağını düşündüğünü söyleyerek kendisinin Belarus Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 10. Dönem Toplantısı Eşbaşkanı olarak görevlendirildiğini dile getirdi. Bu ülkenin Türkiye için çok önemli bir ticaret ve yatırım ortağı olduğunu ifade eden Pakdemirli, “İki gün boyunca gerçekleşen KEK toplantıları kapsamında alınan kararlardan memnuniyet duydum. Söz konusu komisyon görüşmeleri kapsamında finanstan turizme, müteahhitlik yatırımlardan tarıma birçok başlık ele alındı, somut iş birliği adımları atıldı ve ortak çalışma grupları kuruldu.” dedi.
İki ülke arasındaki ticaretin 2016 yılından bu yana istikrarlı olarak arttığını söyleyen Pakdemirli, şöyle devam etti:
“2018 yılında ülkemizin Belarus’a ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 4,2 artarak 439 milyon dolar, ithalatı yüzde 5,6 artarak 193 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Dış ticaret hacmimiz ise yüzde 4,6 artarak 632 milyon dolar seviyesine ulaştı. Söz konusu ticaret hacminin beklentilerimizin altında kaldığını belirtmek isterim. Sayın Cumhurbaşkanlarımız hedefi belirledi, hedef 1 milyar dolar ticaret hacmi.”
Türk müteahhitlik firmalarının Belarus’ta üstlendiği 927 milyon dolarlık proje bedelinin en kısa zamanda artacağından emin olduğunu ifade eden Pakdemirli, gelecek dönemde Türk firmalarının Belarus’ta yapılacak her türlü altyapı ve üstyapı projesinde yer almaya hazır olduğunu kaydetti.