TEMMUZ-AĞUSTOS 2019 / TARIM HABER

Küre Dağları Milli Parkı’na uluslararası sertifika


  

12.07.2019 

Küre Dağları Milli Parkı
PAN-Parks sertifikasına sahip olan Avrupa ülkelerindeki korunan alan temsilcileri ile Litvanya, ABD, Ukrayna, İtalya, Polonya, Çekya, Slovakya, Avusturya, Almanya ve diğer birçok ülkeden yaklaşık 50 temsilcinin katıldığı Yabanıl Akademi Günleri 2019 (Wilderness Academy Days 2019) Avusturya’da yer alan Lungau UNESCO Biyosfer Rezervi’nde gerçekleştirildi. Organizasyona ülkemizden 2013 yılında PAN-Parks sertifikasına sahip olan Küre Dağları Milli Parkı adına Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü temsilcisi katılım sağladı.

Organizasyonun son oturumunda ise dernek tarafından el değmemiş alanlar için hazırlanan kriterlere göre kategorize edilmiş korunan alanlar için gümüş, bronz, altın ve platin olarak hazırlanan sertifikalar verildi. 2013 yılında PAN-Parks sertifikasına sahip olan Küre Dağları Milli Parkı da bu sertifikalardan “Platin Yabanıl Sertifika” ödülüne layık görüldü.

Haber Görseli

Afrika’nın “yeşil duvarı” Türkiye’nin desteğiyle örülüyor

Afrika’da kuraklık ve çölleşme en büyük sıkıntılardan biri olarak dikkati çekiyor. Bu sorunla mücadele için çeşitli projeler yürütülüyor. Bunlardan en kapsamlısı ise kıtada ağaç hattı oluşturarak çölleşmeyle mücadele etmeyi amaçlayan Büyük Yeşil Duvar Girişimi olarak öne çıkıyor.

Afrika’nın gelişimine önemli katkı veren Türkiye, bu konuda da rol üstlenerek girişime destek veriyor. Bu kapsamda, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)  ile Tarım ve Orman Bakanlığının iş birliği yaptığı “Afrika’ya Köprüler (BRIDGES) Projesi” yürütülüyor. Türkiye, iş birliği kapsamında geçen yıl Büyük Yeşil Duvar Girişimi’ne 3 milyon dolarlık katkı sağladı.

Haber Görseli

Uzak Doğu ülkelerine kuru meyve ihracatı arttı

Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 65’ini tek başına gerçekleştiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Uzak Doğu’daki pazar payını arttırmak için Bangkok/Tayland’ta gerçekleştirilen Thaifex 2019 Fuarına 9m2’lik info stand ile katılarak Türk kuru meyvelerinin tanıtımını yaptı.

Yıllık 1,4 milyar dolar seviyesinde olan kuru meyve ihracatını 3 milyar dolara taşımak istediklerini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Türkiye’nin kuru meyve ihracatı 2018/19 sezonunda yatay bir seyir izlerken, kuru meyve ihracatı Uzak Doğu ülkelerine yüzde 13’lük artışla 95 milyon dolardan, 107,5 milyon dolara yükseldiğini belirtti.

Küre Dağları Büyük Yeşil Duvar Girişimi kuru meyve ihracatı