Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, kamu, tüzel kişi ya da kişilerince kurulan; tarım ve sanayi sektörünün entegrasyonunu sağlamaya yönelik, tarıma dayalı sanayi girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunların işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin yer aldığı mal ve hizmet üretim bölgesini ifade ediyor. Bu bölgelerin kurulma amacı ise her türlü hayvansal ve bitkisel üretim işletmelerinin ihtisas konusuna göre bir araya getirilerek, üretimin her safhasının kontrol edildiği, hijyenin sağlandığı, verimin ve kalitenin en üst seviyeye çıkarıldığı, ucuz maliyetli üretimin teşvik edildiği, giriş ve çıkışların kontrol edilebildiği bölgeler oluşturmak. Bu bölgeler ile bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunlara dayalı sanayinin desteklenmesi, geliştirilmesi; ürünlerin paketlenmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi; uygun ve kaliteli ham maddenin temini; tarım-sanayi entegrasyonunun geliştirilmesi sağlanacak.
Bu bölgeler üretime katma değer sağlayacak bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetleri için kuruluyor. Hayvancılık konularını ağırlıklı olarak büyükbaş besi ve süt yetiştiriciliği, su ürünleri oluştururken; bitkisel konulardan ise seracılık, çiçekçilik projeleri için yoğun talep geliyor. Bakanlığımız tarafından Amasya, Ankara, Diyarbakır, Eskişehir, Şanlıurfa, Kars, Yalova, Denizli, Gaziantep, Elazığ, Hatay, Sivas, Malatya, Afyonkarahisar, Samsun, Ağrı, Adana, Çorum, Erzincan, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Van, Balıkesir, İzmir, Aydın, Niğde ve Zonguldak olmak üzere 27 ilde bitkisel ve hayvansal üretim konulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi projesi yürütülmekte. Ayrıca bitkisel ve hayvansal üretim konulu yeni TDİOSB başvuru projeleri ve dosyalarının da inceleme ve değerlendirmeleri devam ediyor. Sayı konusunda nihai bir hedef belirlenmedi. Ancak ülkemizin her köşesinde, üreticilerin ve yetiştiricilerin kümelenmelerini ve ihtisaslaşmalarını sağlayarak bitkisel üretimi ve hayvancılık üretimini teşvik ediyoruz. Asıl hedefimiz, büyükbaş besi ve seracılık konularında alt yapısı sağlanmış bu bölgelerde yeni teknolojileri uygulayabilen ve ekonomik büyüklükteki işletmelerde; sürdürülebilir, güvenilir ve katma değeri yüksek üretim sağlamak ve ortaya çıkan bu imkânlardan daha fazla yurttaşımızın faydalanması.
Özellikle hayvancılık işletmelerinin insan ve çevre sağlığına yönelik hedeflerini anlatır mısınız?
Elbette, bu OSB’lerin kurulma amaçları arasında insan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyen durumları da ortadan kaldırmak var. Örneğin yerleşim alanlarındaki hayvancılık işletmelerinin bu bölgelere taşınması bunlardan bir tanesi. Ayrıca modern işletmelerin kurulması ile hayvan refahının artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.
OSB’LERE TALEP FAZLA
Tarıma Dayalı OSB’lere talep hangi düzeyde?
Çok fazla il ve ilçeden TDİOSB kurma talebi geliyor. Hazırlanan proje teklifi ve başvuru dosyası, ilin/ilçenin proje konusundaki üretim potansiyeli, üretim kapasitesi, talep durumu, il/ilçe için gerekliliği ve uygulanabilirliği hususları dikkate alınarak proje konusu ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendiriliyor.