EYLÜL-EKİM 2019 / TARIM HABER

Çinliler fındık için Karadeniz’de


  

11.09.2019 

Çinliler fındık için Karadeniz’de
Çin Halk Cumhuriyeti’nin önde gelen gıda ve tarım şirketlerinden COFCO Sundry yetkilileri, Türk fındık sektörü ve fındık işleme faaliyetlerini inceledi.

Çinliler fındık için Karadeniz’de

Karadeniz İhracatçı Birlikleri (KİB) Genel Sekreterliğinden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’den önemli miktarda fındık ithalatı gerçekleştiren COFCO Grubu’na bağlı COFCO Sundry şirketine yönelik Özel Nitelikli Alım Heyeti programı gerçekleştirildiği belirtildi.Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve KİB Genel Sekreterliği iş birliğiyle gerçekleştirilen programda, ülkeye davet edilen COFCO Sundry Genel Müdür Yardımcısı ve beraberindeki heyetin Giresun’da ikili görüşmelerde bulunduğu aktarılarak, “Çinli şirketin yetkilileri, bölgemizdeki fındık ihracatçıları ile bir araya gelerek yeni iş bağlantıları gerçekleştirdi ve fındık işleme tesislerini ziyaret ederek Türk fındık sektörü ile fındık işleme faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı bilgiler aldı.” ifadesi kullanıldı.

 

Haber Görseli

Karadeniz’in su ürünleri eğitim merkezi Türkiye

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü (SUMAE), Uluslararası Akuakültür Demonstrasyon Merkezi oldu. İlk olarak Karadeniz’e kıyısı olan Bulgaristan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Türkiye’den 15 katılımcıya eğitim verilen merkezde, önümüzdeki dönemde Arap Birliği üyesi ülkelerden uzmanlara da balık hastalıkları vb. konularda eğitimler düzenlenecek.

Haber Görseli

Samsun’da 1784 endemik bitki türü tespit edildi

Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Samsun Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Ulusal Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi kapsamında yapılan faaliyetler arasında yer alan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter Projesi tamamlandı.
1. Bölge Samsun Şube Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre proje kapsamında sağlık, beslenme, endüstriyel, tarım ve hayvancılık amaçlı geleneksel kullanımları içeren verilerin toplanarak kayıt altına alınması ve ekonomiye kazandırılması hedeflendi.
Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter Projesi sonucunda Samsun’da 1784 endemik bitki, 51 memeli canlı, 362 kuş, 29 balık, 12 sürüngen, 9 çift yaşarlılar, 376 tohumlu bitki ve 382 omurgasız hayvan türü tespit edildi.

Haber Görseli

DSİ’den Afrika’ya can suyu

DSİ, Türkiye’nin su yatırımlarındaki bilgi birikimi ve tecrübesini Afrika ülkelerine taşıyarak, burada çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla DSİ ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA), Türkiye Diyanet Vakfı ile diğer sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarıyla bölgede çok sayıda kuyu açıldı.

DSİ’ce yapılan su sondaj çalışmaları kapsamında Nijer’de inşa edilen 258 kuyuyla 874 bin kişiye, Somali’de inşa edilen 20 kuyuyla 175 bin kişiye, Somaliland’da inşa edilen 5 kuyuyla da 60 bin kişiye su sağlandı. Burkina Faso’da açılan 84 kuyuyla 260 bin kişi, Mali’de inşa edilen 36 kuyuyla 62 bin kişiye ve Moritanya’da inşa edilen 102 kuyuyla da 419 bin 700 kişiye yetecek temiz içme ve kullanma suyu temin edildi. Böylece Nijer, Mali, Burkina Faso, Moritanya, Somali ve Somaliland’da 505 su sondaj kuyusu inşa edilerek 1 milyon 850 bin 700 kişiye yetecek içme ve kullanma suyu sağlanmış oldu.

fındık su ürünleri endemik bitki türü DSİ fındık su ürünleri endemik bitki türü DSİ