OCAK-ŞUBAT 2021 / HABER

Tarımda bağımsızlığın anahtarı: Yerli üretim ve kendine yeterlilik


  

14.01.2021 


Bakan Pakdemirli: “Tarım ve gıdada tam bağımsız olabilmemiz için önemli olan kavramlar, yerli üretim ve kendine yeterlilik. Ayrıca, önemle üstünde durmamız gereken bir diğer konu da gıda kaybı ve israfıdır’’.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sabah Gazetesinin sektördeki 35.yılı dolayısıyla düzenlediği “Sabah 35.Yaş Sektörü Buluşmaları” Programında Tarım-Gıda Paneli'nin açılış konuşmasını yaptı. Medya ve dijitalleşmenin bütün toplumların, devletlerin kaderlerinde stratejik roller üstlendiğini vurgulayan Pakdemirli, "Bizler de sık sık dijital ve toplumsal kampanyalar düzenleyerek politikalarımızı 'halk için, halkla beraber' hayata geçiriyor ve bunları muhakkak medyamız ile paylaşıyoruz. 'Tarım-Orman Şurası', 'Geleceğe Nefes-Fidan Dikme Seferberliği', 'Gıdanı Koru Kampanyası', 'Geleceğin Tarımı-Tarımın Geleceği Platformu' bunlardan sadece birkaçı" diye konuştu.
 
"DİJİTAL TARIM KÜTÜPHANESİ'NDE 40 BİN KİTAP BULUNUYOR"
Dijital dönüşüm hamlesi kapsamında, temmuzda e-Tarım Portalı'nı hayata geçirdiklerini anımsatan Pakdemirli, toplam 138 hizmeti bu portaldan çevrim içi olarak sunduklarını belirtti. Pakdemirli, "Dijital Tarım Kütüphanesi"nin hükümet ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) arasında yapılan "Zirai Dokümantasyon/Bilgi Merkezi Projesi" anlaşmasına dayanılarak kurulduğuna değinerek söz konusu kütüphanede 40 bin kitap ve 400'den fazla süreli yayın bulunduğunu söyledi.
Ülkenin ilk yerli ve milli elektrikli traktör prototipini ürettiklerinin, 20 adet için seri üretime geçtiklerinin altını çizen Pakdemirli, 65 beygir gücündeki Elektrikli Bahçe Traktörü Prototipi Geliştirme Projesi'nin çalışmalarının da devam ettiğini anlattı.
 
Pakdemirli, temmuzda hayata geçen bir diğer projenin de "Tarımın Geleceği-Geleceğin Tarımı Platformu" olduğunu dile getirerek şöyle devam etti: "Bu kapsamda, tarım sektöründe sahip olduğumuz potansiyelimizi, dinamiklerimizi ve küresel gelişmeleri yatırımcılarımız ile paylaştık. İş dünyasının görüş ve önerilerini alarak değerlendirdik. Girişimciler için bitkisel ve hayvansal üretimde yatırım rehberleri hazırladık. Diğer taraftan tarımda yeni teknoloji kullanımını yaygınlaştırmak için üniversitelerle iş birliğimizi hızlandırdık." 
 
TARIM VE GIDA STRATEJİK  MÜCADELE ALANI
Pakdemirli, söz konusu ihtiyaç nedeniyle birçok uluslararası kuruluşun yaptığı araştırmalarda, 21. yüzyıl için tarım ve gıdanın stratejik mücadele alanı olarak ön plana çıktığını vurgulayarak şunları kaydetti: "Bunlar bizim Bakanlığımız sorumluluğu altında. Pandemi sonrasında tarımda bazı konular daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Tarım ve gıdada tam bağımsız olabilmemiz için önemli olan kavramlar, yerli üretim ve kendine yeterlilik. Ayrıca, önemle üstünde durmamız gereken bir diğer konu da gıda kaybı ve israfı."
 
Bakan Bekir Pakdemirli , "Pandemiyle birlikte tarım sektörüne yönelik farkındalık arttı. Tarım karlı, yatırım yapılacak ve geleceği olan bir sektör. Bu platformu, yarının tarımını tasarlamak için oluşturalım istedik. Gelecek birkaç 10 yıl bilgi etrafında şekillenecek. Tarımda da bu bilgiyi karar destek sistemlerinde kullanmadan verimlilik artırılamaz. Çiftçilerimizden iş adamlarımıza kadar birçok kesimle toplantılar yapıyoruz, yatırıma uygun alanları anlatıyor, doğru yönlendirmeler yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
Pakdemirli, dünya üzerindeki tıbbi bitkilerin yaklaşık yüzde 6'sının Türkiye'de olduğunu belirterek, "Ülkemizin, sahip olduğu bu zenginliği daha yüksek katma değere çevirmesi ve bu pazardan daha yüksek pay alması son derece önemlidir." dedi. Pakdemirli, tıbbi ve aromatik bitkilerin, gıdadan sağlığa, kozmetikten turizme kadar birçok alanı ilgilendiren, milyarlarca insana sağlık, gıda ve güzellik sunan önemli bir sektör olduğunu söyledi.

Haber Görseli

BAKANLIK TARIMA YENİ YATIRIMCILAR KAZANDIRACAK
Tarım ve Orman Bakanlığı, sektöre yeni yatırımcılar kazandırmak için kolları sıvarken, bu amaçla ürün ve sektör bazında hazırlanan yatırım rehberleri sayesinde, nasıl bir proje ile ne kadar kazanç sağlanabileceği daha işin başında girişimcinin bilgisine sunuluyor. Bakanlık tarafından oluşturulan "Tarımın Geleceği Geleceğin Tarımı Platformu" ile iş dünyası ve tarım sektörü buluşturulurken, tarım sektörünün potansiyeli yatırımcılarla paylaşıldı.
 
Bu kapsamda, sektörde finansman, teknoloji ve Ar-Ge yatırımı gerektiren alanlarda iş dünyasının talepleri doğrultusunda gerekli altyapı ve rehberlik çalışmaları yapılacak. Küçük ve orta boy işletmelerin kapasitelerinin yetmediği alanlara iş dünyası yönlendirilecek. Bu sayede, tarım-sanayi entegrasyonunun sağlanması ve "Tarıma yatırım yarına yatırımdır" sloganıyla yeni yatırımcıların sektöre kazandırılması hedefleniyor.
 
İş dünyasından gelen görüş ve öneriler doğrultusunda da ürün ve sektör bazında yatırım rehberlerinin hazırlanmasına başlandı. Ceviz, badem, zeytin, trüf mantarı, mavi yemiş, keçiboynuzu, arıcılık, ipek böcekçiliği ile kaz ve hindi yetiştiriciliği gibi alanlarda hazırlanan yatırımcı rehberleri ve fizibilite raporları yatırımcının kullanımına sunuldu. Bu rehberler ve fizibilite raporlarıyla yatırımcılar, nasıl bir yatırım ile ne kadar kazanç sağlayacağını daha işin başında planlamış oluyor.
 
KARLI YATIRIM ALANLARI
Sırada, kekik, adaçayı, anason, kuşburnu, çörek otu, çemen, sumak, sarı kantaron, oğul otu ve tıbbi nane üretimi gibi alanlar bulunuyor. Bakanlık, bu alanlara yatırım yapmak isteyenler için fizibilite raporu ve yatırımcı rehberlerini hazırlamaya başladı.

tarım yerli üretim kendine yeterlilik