EYLÜL-EKİM 2021 / HABER
Atık sular arıtılarak tarlalara can suyu olacak
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde yeniden değerlendirmeye uygun atık su oranının yüzde 47 olduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, atık suların arıtılarak yeniden kullanımını yaygınlaştırmak için düğmeye bastı. Türkiye'de yeniden kullanım oranı yüzde 2,5 olan atık su miktarını yüzde 47'lere çıkarmayı hedefleyen Bakanlık, geri kazanılacak 3,3 milyar metreküp suyun özellikle tarımsal sulamada kullanılmasını amaçlıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 1. Su Şûrası'nın önemli gündem maddelerinden biri olan atık suların yeniden kullanımını yaygınlaştırmak konusunda harekete geçiliyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde yeniden değerlendirmeye uygun atık su oranının yüzde 47 olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Geri kazanıma uygun atık su oranı yüzde 47 seviyesinde ve bu oran 3,3 milyar metreküp suya karşılık gelmektedir. Oysa biz hâlihazırda atık suların sadece yüzde 2,5'lik bir kısmını yeniden kullanıyoruz. Burada çok önemli bir potansiyel mevcut. Bu potansiyeli değerlendirmek için ilgili tüm paydaşlarla çalışmalara başlıyoruz. 2 milyar m3 suyun tarımsal sulamada kullanılarak 336.000 ha alanın sulanması, 49 milyon m3 suyun peyzaj sulamada kullanılarak 15.000 ha alanın sulanması, 378 milyon m3 suyun sanayide, 863 milyon m3 suyun çevresel kullanımda ve 57 milyon m3 suyun yeraltı suyu kaynaklarının beslemesinde kullanabiliriz. Arıtılmış kentsel atık suları tarımsal sulamada ve başka diğer alanlarda güvenli bir şekilde tekrar kullanarak önemli bir kaynak yaratacağız. Ülkemizde özellikle kentsel atık suların arıtılarak yeniden kullanılmasının yaygınlaştırılması, ayrıca yağmur suyu hasadı, gri suların tekrar kullanılması gibi alternatif su kaynakları konularında belediyelerde, su idarelerinde, su konusunda görev ve yetkisi bulunan üst yönetim birimlerinde, medyada ve bireylerde bu konularda farkındalık oluşturmamız gerekiyor."
SU KAYIPLARINI İNDİRME HEDEFİMİZ VAR
Su kayıp - kaçak oranlarına da değinen Bakan Pakdemirli, şöyle devam etti:
"Ülkemizde 2020 yılında mevzuat gereği bize beyanda bulunan 28 büyükşehir belediyesi ve 46 il belediyesinin verisinden yapılan hesaplamaya göre; su kayıp oranı yüzde 35,4. Sadece 2020 yılı için şebekelerdeki su kayıplarına bağlı finansal kayıp 1,9 milyar TL'yi aşıyor. Bu gerçekten yola çıkarak, İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliğimiz ile büyükşehir ve il belediyeleri su kayıplarını 2023 yılına kadar yüzde 30; 2028 yılına kadar ise yüzde 25 düzeyine; diğer belediyeler su kayıplarını 2023 yılına kadar yüzde 35; 2028 yılına kadar yüzde 30; 2033 yılına kadar ise yüzde 25 düzeyine indirmeyi hedefliyoruz. Şûra çalışmaları ile kayıp-kaçak oranlarında dünyadaki gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşılmasını sağlayacak çalışmaları değerlendireceğiz."
1. SU ŞÛRASI HAKKINDA
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın öncülüğünde Cumhuriyet tarihinin ilk Su Şûrası'nda 11 ayrı çalışma grubu oluşturuldu. Bu gruplar su verimliliği, suyun havza ölçeğinde yönetimi, su hukuku ve politikası, su güvenliği ve atık su hizmetleri, su kaynaklarının kalite ve miktar olarak korunması ve izlenmesi, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum, su kaynaklarının yönetiminde karar destek sistemleri, su kaynaklarının geliştirilmesi, tarımsal sulama, depolamalı tesisler (yer altı ve yer üstü barajları, göletler) ile su, orman ve meteoroloji başlıklarında faaliyet gösterdi. Çalışma gruplarında, Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte 66 üniversiteden 141 akademisyen, 38 ulusal sivil toplum kuruluşundan katılımcılar, ilgili kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, büyükşehir belediyeleri yetkilileri, su ve kanalizasyon idarelerinden temsilciler, 32 özel sektör ile su kullanıcılarını da kapsayan toplam 1631 katılımcı fikir ve önerilerini sunarak, suyun geleceğinin belirlenmesinde rol oynadı.