Biz de bu özel günler için hem susuzluğu giderecek, hem de sindirimi ve kan şekerini düzenleyecek bir tarife yer vermek istedik. Bu tarifi de Kayseri’deki işletmesinde birçok şerbet çeşidini kendisi hazırlayıp, meraklılarına sunan Uğur Erdoğan’dan aldık. 2004 yılından beri Osmanlı şerbetleri yaptığını belirten Erdoğan, “Şerbet yapımı başta hobi olarak başladı. Başta evde yapıyorduk. Sonra ticari boyuta geçtik. Düğünlerde, belediye etkinliklerine, camilerde güğümle şerbet dağıtmaya başladık. Hem Osmanlı şerbetlerini tanıtıyoruz hem de hem para kazanarak mesleğimizi devam ettirmeye çalışıyoruz. Şu anda 20-25 çeşit şerbet yapıyoruz. Lohusa şerbeti, demirhindi şerbeti, keçiboynuzu şerbeti, Ramazan şerbeti gibi birçok çeşidimiz var” dedi.
Şerbet yapmanın kendisi için çok keyifli olduğunu ve ömrü yettiğince de bu kültürü yaşatmaya çalışacağını ifade eden Erdoğan, “Kültürümüzü yaşatmaya çalışıyoruz. Kesinlikle gıda boyası kullanmıyoruz kendi yemediğimiz, içmediğimiz malzemeleri kullanmıyoruz. Çocuklarımızın da asitli içecekler içmemelerini istiyorum. Herkes bu tarifleri evinde rahatlıkla yapabilir” dedi.
Şerbet yapımında meyve ve baharatlar kullanıldığı için birçok faydası olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Zencefil, tarçın, karanfil, yenibahar, kuşburnu vs. bunların hepsi şifa kaynağı. Ramazan şerbetinde demirhindi kullanıyoruz. Demirhindi harareti alır, susuzluğu giderir ve oruç tutarken rahat bir gün geçirmenizi sağlar” diye konuştu.
Ramazan Şerbeti Yapımı
Malzemeler (5 litre için):
Dörde bölünmüş 2 elma
30-40 gram demirhindi
2 çubuk kabuk tarçın
5-6 adet karanfil
Bir avuç dolusu kuşburnu
3 çorba kaşığı narçiçeği
20 gram taze zencefil
5 litre su
400 gram şeker
Hazırlanışı:
Tüm malzemeler 5 litre suda şeker katılmadan 1 saat kaynatılır. Ardından şeker eklenen karışım 20 dakika daha kaynatılır. Bir süre dinlendirilen şerbet süzülür ve içime hazır hale gelir. Şerbet buzdolabında ağzı kapalı kalacak biçimde saklanabilir. Ayrıca malzemeler ve şeker oranı damak tadına göre ayarlanabilir.